Debatt

Hvordan kan kutt i budsjetter løfte Tøyen?

 • Tonje Tornes
 • Helge Renå

Etter årelang dragkamp og politisk strid la SV og byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF i vår frem en avtale om nytt Munch-museum og utvikling på Tøyen. Her er partene representert ved Marianne Borgen (SV) (bak t.h.), Eirik Lae Solberg (H) (foran), Toril Berge (V) og Erik Lunde (KrF). Rolf Øhman

I vår var vi mange som trodde Tøyen-løftet var starten på noe nytt – et signal om endring i byutviklingspolitikken for Tøyen. Nå er vi ikke så sikre lenger …

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det var noen fine maidager da vi hørte løftene om alle tiltakene som skulle rettes spesielt mot barn og unge i området. Da vi trodde bystyrepolitikerne endelig hadde sett hvilket potensial som ligger i Tøyen. Da vi trodde det endelig skulle gjøres noe for de mange unge som trasker rundt her og som så altfor lett lokkes til strøjobber i narkohandelen. Da vi trodde vi selv – beboerne – endelig ble sett som ressurser byrådet ville satse på.

Vi er nemlig mange engasjerte beboere her, som gjerne vil være med og gjøre en forskjell! Vi bruker fritiden vår på å arrangere gatefester, bakgårdsmarkeder og Jul på Tøyen , pynte opp veggene våre med egenfinansierte malerier, arrangere femårsklubb for skolestartere i et forsøk på å motvirke elevflukten fra Tøyen skole. Vi har foreldre som går natteravn, ildsjeler som skaper urbane urtehager, beboere som stiller opp på dugnad. Vi har et energisk og levende miljø av engasjerte mennesker. Vi vil bo på Tøyen fremover, skape et miljø på tvers av kulturelle og sosiale grenser, og oppdra våre barn her.

Men vi er avhengig av å kunne tro på løftene vi har fått, at vi har politikerne i ryggen og at de følger opp egne løfter. I høst har vi brukt mye av energien vår til å kjempe mot nedleggelsen av det lokale biblioteket vårt, og mot planer om enda flere kommunale boliger her (joda, byrådet snakket om det senest i sommer). Og nå har vi knapt fått summet oss etter å ha sett neste års budsjett for bydel Gamle Oslo.

Byrådet kutter 21 millioner kroner i midlene til bydelen. I budsjettforslaget som foreligger er barn og unge jevnt over taperne. Det kuttes i barnehager, fritidsklubber og tilbud til funksjonshemmede barn. Med slike rammer har bydelspolitikerne ikke noe annet valg enn å kutte. De frie midlene som etter avtalen om Munch-museet skulle gå til en opprustning av Tøyen, er til sammenligning på 25 millioner kroner. Hvordan kan kommunen trekke like mye på ett budsjett, som de gir på et annet? Hva gagner det å pynte opp i parkene når barnehagene tynes? Midlene i områdeløftet gissom prosjektmidler for fem år. Kuttene i bydelsbudsjettet inngår derimot i en langvarig tendens med stadige kutt i bydelens ordinære driftsmidler.

Vi ber byrådet huske at Gamle Oslo er en bydel med en større andel sosialt belastede beboere enn andre. En stor del av bydelens budsjett går derfor med til sosiale tiltak. Når dette forholdet ikke tas mer hensyn til i fordelingen av midlene bydelene imellom, gjør dette vår bydel fattigere år for år. Det er en strukturell utarming av Tøyen og området rundt, som har pågått lenge, og som alle besøkende i bydelen merker ved første øyekast.

Vi føler oss lurt. Det demrer for oss at flertallet i bystyret aldri har villet løfte Tøyen. At dere slett ikke ligger søvnløse over følgende sørgelige fakta: At ressurssterke familier rømmer området ved skolestart. At dere bevisst bruker Tøyen som et oppsamlingssted for alt man ikke vil ha andre steder, at dere lever greit med den løsningen. At 2014 vil bli et nytt år der lysene på Tøyen aldri blir tent, og hvor mørke parker og avkroker gjør narkohandel til den minste kunst. Vi innser nå at det bare var Munch-museet dere ville ha, uten tanke på hva som ble igjen. Vi er skuffet, kjære bystyre og forventer en forklaring.

 1. Les også

  Slik skal de løfte Tøyen

 2. Les også

  Slik vil Ap erstatte Munch-museet på Tøyen

 3. Les også

  Frp enig med byrådet - helt til slutt

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Forsker: NRK til Tøyen kan gentrifisere området

 2. OSLOBY

  Opposisjonen krever fortgang i milliardprosjektene på Tøyen

 3. OSLOBY

  Oslo-ordføreren vil ikke ha NRK i Tøyenparken

 4. OSLOBY

  Byrådslederen og ordføreren grillet om Tøyen

 5. OSLOBY

  Rødt sikrer flertall for Oslo-budsjettet

 6. OSLOBY

  Fra nyttår skal Tøyen og Grønland løftes sammen