Debatt

Stor fremgang for islandsk litteratur etter bokmessen i Frankfurt | Hermann Ingólfsson

 • Hermann Ingólfsson
  Islands ambassadør til Norge

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters / NTB scanpix

Jan Kjærstads kritikk av deltagelsen på bokmessen i Frankfurt er grunnløs, mener Islands ambassadør.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

24. mai kritiserte forfatter Jan Kjærstad Norges deltagelse under den store bokmessen i Frankfurt i 2019. Kjærstad viser blant annet til, i negativ kontekst, Islands deltagelse som gjesteland i 2011, ved å påstå at dette var kun en kortvarig glede og har hatt liten betydning for landet i senere tid. Kjærstads leserinnlegg er grunnløst og viser liten kunnskap om Islands formål og resultater ved bokmessen.

Deltagelse i verdens mest kjente bokmesse handler om mer enn markedsføring og salg av bøker.

For oss, islendinger, handler dette også om nasjonens selvbilde og hva den har å tilby internasjonalt.

Messen er en mangfoldig og kulturell markedsføringsarena, hvor for eksempel 120 islandske kunstnere fra ulike felt deltok på begivenheter knyttet til messen i 2011, i tillegg til de 42 forfatterne.

 • Jan Kjærstad ut mot norsk storsatsing på bokmessen i Frankfurt: – Dette er en feilprioritering

I likhet med Norge er vi som islendinger stolte av våre forfattere og kunstnere som bidrar til å bygge opp Islands omdømme som en kulturnasjon internasjonalt.

Bokmessen som springbrett

Bokmarkedet i Tyskland er ledende internasjonalt, og et av Islands mål var å bruke bokmessen som et springbrett inn på nye markeder. Dette har gitt gode resultater, interessen for islandsk litteratur er økende og oversettelser av islandske bøker har vokst jevnt etter 2011. Ifølge Senter for islandsk litteratur ble det oversatt rundt hundre islandske litterære verker i 2017, det er rekord og mer enn en dobling fra 2010.

Den islandske stat tildelte 300 millioner islandske kroner til deltagelsen ved bokmessen i 2011. Omtaler Island høstet i tyske medier i forbindelsen med messen, ble anslått til en verdi av rundt 3 milliarder islandske kroner, det er ti ganger de tildelte midlene.

Kultur fremmer turisme

Fra 2010 har interessen for Island vokst enormt. Det året kom 490.000 besøkende til landet, i fjor hadde det vokst til 2,2 millioner. Island har vært en populær reisedestinasjon for tyskere i flere tiår og har de siste seks årene tredoblet seg. Årsakene til den store interessen for Island er mange, men undersøkelser fra Islandsk Turistråd bekrefter at kultur er en av hovedårsakene. Av de besøkende sier en tredjedel at de kommer til Island på grunn av kultur og historie.

Norge har med sitt livlige litterære liv, fremragende forfattere og kreative kunstnere alle forutsetninger for å få enestående resultater på bokmessen i Frankfurt. Norges ambisjoner bekrefter at litteratur og sagaarven – som islendinger og nordmenn deler – har dype røtter i den norske nasjonale bevisstheten. Dette kan sees på som en oppfordring til unge forfattere om å satse på en litterær karrière. Jeg ønsker Norge lykke til på bokmessen i Frankfurt i 2019.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Jan Kjærstad
 2. Island
 3. Litteratur
 4. Frankfurt
 5. Kultur
 6. Bokbransjen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kulturministeren håper på «Frankfurt-effekten»

 2. DEBATT

  Når Jan Kjærstad kritiserer Norges satsing i Frankfurt 2019, bommer han fullstendig

 3. KULTUR

  Forfatter Jan Kjærstad går hardt ut mot norsk storsatsing på verdens største bokmesse: – En feilprioritering

 4. DEBATT

  Norges satsing på bokmessen i Frankfurt blir ingen selvforherligende presentasjon | Guðmundsson og Walsø

 5. DEBATT

  Forfengelighetens fyrverkeri

 6. KULTUR

  Hans Geelmuyden mener bokmessen i Frankfurt er viktigere enn toppmøtet i Davos