Debatt

John Færseth om vaksineskepsis: Når konspirasjonstenkning blir dødelig

  • John Færseth
Mye av opphavet til dagens vaksinemotstand ligger hos den britiske legen og forskeren Andrew Wakefield, som i 1998 gikk ut og hevdet at det var en direkte forbindelse mellom MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, og barneautisme. Wakefields forskningsresultater er gang på gang blitt gjendrevet, skriver John Færseth.
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

USA opplever i dette øyeblikk en meslingepidemi der 80 mennesker til nå er blitt smittet. Epidemien, som ser ut til å ha startet i familieparken Disneyland, tilhører en ny type epidemier som har til felles at de ikke bare kunne, men burde, vært unngått dersom ikke stadig flere foreldre frivillig hadde valgt å la være å vaksinere barna sine.

Mye av opphavet til dagens vaksinemotstand ligger hos den britiske legen og forskeren Andrew Wakefield, som i 1998 gikk ut og hevdet at det var en direkte forbindelse mellom MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, og barneautisme.

Wakefields forskningsresultater er gang på gang blitt gjendrevet. Likevel lever de i beste velgående på nettet; i skrivende stund er de omtalt på nesten halvannen million hjemmesider.

Wakefields skremselspropaganda har ført til flere meslingepidemier, blant annet i Wales og Sør-Afrika.

afp000838074.jpg

I tillegg fikk den nye vaksineskepsisen drahjelp av det såkalte golfkrigssyndromet, en mystisk og kronisk lidelse som rammet flere tusen veteraner fra golfkrigen i 1991 og som i begynnelsen ble satt i forbindelse med den miltbrannvaksinen soldatene ble gitt som beskyttelse mot eventuelle irakske biologiske våpen.

Ytre høyre og Tea Party-bevegelsen

Her i landet har det i mange tiår eksistert en viss vaksineskepsis i utkanten av Steiner— og antroposofbevegelsen, der barnesykdommer er blitt ansett som «utviklende» for barna.

De siste årene har vi imidlertid sett en ny vaksineskepsis der Wakefields teorier kombineres med konspirasjonstenkning, ofte med røtter i de ytre høyrekantene av amerikansk politikk i skjæringspunktet mellom militsbevegelsen, konspirasjonsteoretikere som Alex Jones, konservative medier og Tea Party-bevegelsen.

Her eksisterer det en nærmest apokalyptisk frykt for «utlendingen» Barack Obama, for føderale myndigheter, for å miste den grunnlovsgitte retten til å bære våpen og dermed til å kunne forsvare seg mot et kommende kupp og ikke minst for personlig økonomisk ruin.

I disse miljøene har man i mange år har fryktet at myndighetene vil bruke en epidemi som påskudd til å innføre unntakstilstand, eller til å påtvinge befolkningen vaksiner som i virkeligheten er ment å skulle gjøre dem sterile.

Betegnende nok tilhørte begge de to kongressmedlemmene som kritiserte Obamas oppfordring om vaksinasjon og hevdet borgernes rett til å ta sine egne avgjørelser, Tea Party-bevegelsen.

Selv om langt fra alle vaksineskeptikere er konspirasjonsteoretikere, er det likevel alltid en kime av slik tenkning der: All vaksineskepsis baserer seg nemlig på ideer om at legevitenskapen og myndighetene ikke vil vårt beste, men er opptatt av penger, eller tar feil når de insisterer på vaksinering som beskyttelse mot sykdom i stedet for homeopati eller «naturlig herding».

Har man et slikt utgangspunkt, er ikke veien særlig lang for å åpne seg for andre typer pseudovitenskap eller teorier om skjult makt.

Trekker i trådene i et skjult diktatur

Mye av den organiserte norske vaksineskepsisen kommer fra miljøer preget av tilsvarende skepsis til myndigheter, domstoler, barnevern og – ikke minst – Arbeiderpartiet, som sies å trekke i trådene i et skjult diktatur.

Betegnende kom lederne for den store vaksineaksjonen høsten 2009, som var rettet mot svineinfluensavaksinen og som fortsatt eksisterer på Facebook, fra konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet.

For et år siden forsøkte en av dem, forretningsmannen Kjetil Andreas Dreyer, å dra i gang en ny aksjon mot barnevernet. I skrivende stund ligger en lenke på aksjonens nettside der det hevdes at tusenvis av britiske jenter i hemmelighet er blitt stuet bort på psykiatriske institusjoner med store psykiske skader påført av HPV-vaksinen, mens andre hevder at sykdomsutbruddet i USA i virkeligheten skyldes meslingvaksine.

I boken Counterknowledge (2008) tar Damian Thompson for seg hvordan den vitenskapelige metoden som har gjort oss i stand til å forstå verden bedre og bedre, paradoksalt nok nå trues av de mulighetene den samme vitenskapen har gitt oss i form av nye medier.

De fleste av dem som velger ikke å la seg eller barna sine vaksinere, gjør dette ut fra informasjon fra ulike nettsteder, i mange tilfeller ikke engang nettsteder som hevder å være vitenskapelige, men fra debattfora og kommentarfelter, altså det samme mediet som også spiller en viktig rolle i spredning av konspirasjonsteorier.

Et koldtbord av ideer

Vaksinemotstand og konspirasjonstenkning har minst to ting til felles: Begge representerer et opprør mot etablerte autoriteter, samtidig som de hevder å vektlegge individets evne til å gjøre sine egne vurderinger uavhengig av disse.

Begge tilhører et «kultisk miljø», et koldtbord av ideer som avvises av mainstream, men som er tilgjengelige i alternative fora der alle kan plukke og mikse etter behov. Og ofte overlapper de hverandre: For eksempel er mannen bak nettstedet Whale.to, som ofte brukes som referanse i norske vaksinedebatter, grisebonden John Scudamore, også holocaustbenekter.

Resultatet blir en slags karikert skepsis, der alt settes spørsmålstegn ved unntatt den informasjonen som styrker ens egne oppfatninger og der kritikere fordømmes som «pseudoskeptikere».

Teori om testing av biologiske våpen

Ekstra farlig blir dette «kultiske miljøet» i den tredje verden, der vaksineskepsis og generell skepsis mot helsemyndigheter for tiden er i ferd med å spre seg.

I Sør-Afrika har vaksinemotstand basert på Andrew Wakefields teorier ført til flere hundre dødsfall blant fattige – hovedsakelig svarte – barn.

Nylig sirkulerte en artikkel i liberiske aviser skrevet av Cyril Broderick, professor ved Delaware State University og opprinnelig fra Liberia, som hevdet at CIA og amerikanske våpenprodusenter i årevis har brukt Afrika som forsøksområde for ulovlig testing av biologiske våpen, herunder det livsfarlige ebolaviruset, gjennom vaksiner.

Med falske sitater fra avisen The Guardian oppfordret Broderick afrikanske myndigheter om å gjøre alt for å stoppe alle slike vaksineprogrammer.

Når man forsker på konspirasjonskultur blir man ofte møtt med spørsmål som «hva er den rareste konspirasjonsteorien du har vært borti». Vaksineskepsis og de epidemiene det utløser gjør at konspirasjonskulturen hverken er harmløs eller morsom, men livsfarlig.

Flere meninger? Les hva debattredaktøren anbefaler.

Les også:

Nyhetssak:

Les også

Disse to kartene sier alt om barnedødelighet og vaksinedekning

Nyhetssak:

Les også

For mange amerikanere har droppet vaksinering - nå kommer reaksjonen

Bernt G. Apeland, generalsekretær, UNICEF Norge:

Les også

  1. Meslinger er fortsatt en av de aller største barnedreperne i verden. Krigen er ikke over.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Vaksine