Dårlig råd skal ikke hindre barn og unge fra å være aktive

  • Anette Trettebergstuen
 Idrettsanlegg i nærmiljøet må satses på, mener  kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Nå prioriterer vi anlegg og aktivitet for Oslo-barna.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Å havne utenfor, å bli satt på sidelinjen, gjør ekstra vondt når man er ung. Men dette er hverdagen for mange i Oslo og ellers i landet. Barn som vokser opp i fattige byområder, deltar mindre i grad i organiserte aktiviteter enn barn som bor andre steder. Mange av dem får ikke delta i organisert idrett fordi det er for dyrt.

Flere nærmiljøanlegg

Derfor prioriterer regjeringen nå mer penger til såkalte nærmiljøanlegg i områder med store levekårsutfordringer. Det betyr flere sandvolleyballbaner, streetbasketanlegg, trimparker og klatreanlegg. Og alt skal være gratis og åpent for alle.

Hvert år fordeles store summer av Norsk Tippings overskudd til alle landets kommuner. I Oslo ble det fordelt 102,3 millioner kroner til ulike anlegg. Dette utgjør over 99 prosent av det totale søknadsbeløpet, og nesten alle som har søkt, blir tildelt midler samme år.

Oslo er prioritert

På grunn av svak anleggsdekning og mange innbyggere er Oslo blitt prioritert. Og det vil vi fortsette å gjøre. Regjeringen oppretter nå en ordning som gir ekstra tilskudd på 30 prosent til nærmiljøanlegg i områder med levekårsutfordringer.

Nå må Oslo kommune og idrettslagene i hovedstaden kjenne sin besøkelsestid slik at vi får inn mange søknader neste år. Til høsten har Kultur- og likestillingsdepartementet planlagt en større høringsrunde om anleggsordningen. Da regner vi med gode innspill fra Oslo idrettskrets, kommunen, og klubbene i byen.

Dårlig råd skal ikke hindre barn og unge fra å være aktive. Vi må jobbe sammen for å få til dette, og da er idrettsanlegg i nærmiljøet noe av det viktigste vi kan satse på.