Kollen er ikke som før

Holmenkollen i år 2000.

For mange nordmenn har hopprennet i Holmenkollen vært vår andre nasjonaldag.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det kjære hopprennet i Holmenkollen er ikke lenger som det var.

Holmenkollrennet er det rennet som har lengst tradisjon i internasjonal skisport, med sin over 130 år lange historie. Det dreier seg om nasjonalidretten vår. Om folkefesten. Flere ganger har det vært over 100.000 tilskuere, som i det første rennet etter krigen. OL i 1952 og Ski-VM i 2011 var andre høydepunkter.

For mange nordmenn har hopprennet i Holmenkollen vært vår andre nasjonaldag. Vi snakker trolig om verdens mest kjente hoppbakke. En del av nasjonalanlegget vårt og en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.

Hopprennet inngår nå i den fire dager lange Holmenkollen skifestival. Femmila på lørdag har alltid vært en populær del av det hele, og alle de andre konkurransene er også kjærkomne. Men ikke på bekostning av hopprennet! Som i år ikke hadde mer enn 5500 tilskuere.

Det tradisjonelle rennet «forsvant» i en haug med andre arrangementer. Det ble utrolig nok lagt aller sist i programmet – til søndag kl. 16.30! Omtrent samtidig med at folk flest spiser middag istedenfor å gå på hopprenn.

Rennet for kvinner – som jeg så tidligere på dagen – hadde rundt 1000 tilskuere. Og dette skjer altså i en tid hvor norske hoppere av begge kjønn er blant verdens beste. Det var også et hopprenn for menn dagen før, med de samme deltagerne.

Alt dette – den store skifestivalen i Oslo og hoppturneringen Raw Air, som Kollen er en del av – gjør det tradisjonelle rennet mindre viktig og mer usynlig. Relativt sett. Ikke rart tilskuerantallet er blitt deretter.

Kollen er altså blitt en liten del av noe mye større. Sportslig sett er det kanskje gode grunner til det. Og hvor kommer Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) inn i bildet? Ikke vet jeg. Jeg vet bare at Kollen – som institusjon, som «nasjonaldag» – er borte.

Det er trist for alle som gjerne skulle ført denne tradisjonen videre til dem som kommer etter. Slik foreldrene og besteforeldrene våre kunne gjøre.