Debatt

Jo, vegansk kosthold er velegnet for barn | Kalchenko og Johansen

 • Tanja Kalchenko, lege
 • Nina Johansen
  mastergrad i samfunnsernæring, foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold

et riktig sammensatt vegansk kosthold, med relevante tilskudd, passer for alle, inkludert gravide og barn.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

To barneleger og fem ernæringsfysiologer har i en kronikk 13. desember sterke meninger om vegansk kosthold. Kronikkforfatternes manglende vilje til å tilegne seg ny kunnskap, bekymrer oss. Både Helsedirektoratet, Nordisk ministerråd og flere andre seriøse etater har for lengst anerkjent at et riktig sammensatt vegansk kosthold, med relevante tilskudd, passer for alle, inkludert gravide og barn.

I søken etter å dokumentere egne meninger legger de frem en 20 år gammel artikkel om makrobiotisk diett, en diett som ofte inneholder fisk, fugl og vilt, som «bevis» for at et vegansk kosthold, altså noe ganske annet enn makrobiotisk, kan være skadelig for barn. Vet de hva et vegansk kosthold er?
Det er trist at kronikkforfatterne, som egentlig har ansvar både for å holde seg faglig oppdatert og veilede sine pasienter, ikke er sitt ansvar bevisst. Konkrete råd om kosthold og kosttilskudd, inkludert anbefalt mengde, er å finne på Helsedirektoratets nettsider helsenorge.no, brosjyren Mat og måltider for spedbarn og relevante nasjonale faglige retningslinjer. Vi i Helsepersonell for plantebasert kosthold har i tillegg samlet relevante lenker på nettsiden vår hepla.no

Alle kosttilskuddene som er relevante for barn produseres av Nycoplus og selges på alle norske apoteker. Legeautorisasjon gir rettigheter til å kunne anbefale legemidler og kosttilskudd til en annen bruk en det som står i pakningsvedlegget.

Stadig flere kutter ut mat fra dyr, og veganisme er anerkjent som et livssyn. Kunnskapsmangel blant leger er ingen gyldig grunn til å fraråde vegansk kosthold.

Les mer om

 1. Veganisme
 2. Kosthold

Flere artikler

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Vegansk kosthold kan være skadelig for gravide og små barn

 2. DEBATT
  Publisert:

  Er det trygt å utelate animalske produkter fra kostholdet til gravide, ammende, spebarn og småbarn?

 3. SPREK
  Publisert:

  Mari (44) er veganer og blant landets beste løpere. Men forskere er kritiske til om plantebasert kosthold gir bedre utholdenhet.

 4. SPREK
  Publisert:

  «Du vil miste alle muskler», fikk Emil (15) høre da han ble veganer. Slik gikk det ikke.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Kjøttskam, sa du? Tor Keilen spiser bare kjøtt og har aldri følt seg bedre.

 6. SPREK
  Publisert:

  – Nei, vi har ikke tenkt feil om mettet fett. Her er ekspertgruppens svar på 15 sentrale spørsmål om fett.