Debatt

Det Orban mener med «illiberalt demokrati» | Janne Haaland Matlary

 • Janne Haaland Matlary
  professor i statsvitenskap, UiO

Szilard Koszticsak / TT NYHETSBYRÅN

Ingrid Brekke skriver negativt om Ungarn, nå sist i Aftenposten 2. august med en kommentar om statsminister Orbans årlige linjetale i Tusnadfürdö. Her presenterer han analysen av det han kaller illiberalt demokrati.

Bare ordet illiberal får jo alle vestlige liberalere til å reagere negativt, for ordet liberalt er blitt et mantra i Vest-Europa. Vi tror også at liberalt demokrati er lik demokrati, men slik forstår man ikke begrepet liberal i Sentral-Europa. Der er begrepet omstridt og annerledes forstått.

Liberalismen Orban er mot

Er Orban en idiot som selv kaller seg illiberal? Hva mener han egentlig?

I stedet for å bruke anledningen til å besvare dette spørsmålet, gyver Brekke løs på Orban med en gang: han vil konsolidere egen makt, flertallsmakt, for dette er «essensen av demokratiet», siterer hun ham på.

Javel, det er jo helt korrekt – flertallsmakt er essensen av demokratiet, men i tillegg har vi maktfordeling og forskjellige representasjonssystemer som modererer flertallets makt. Maktfordelingen finnes selvsagt også i Ungarn, men typisk nok for postkommunistiske regimer er den dømmende makt svak.

Men det er ikke flertallsprosedyren som er essensen av Orbans illiberale modell, det er noe helt annet: Den liberalismen Orban er mot, er denne: relativisering av familiens betydning, den kristne arven og nasjonens betydning. Dette er de tre elementene som står svakt i Vest-Europa, og denne utviklingen ønsker ikke Ungarn.

Den kristne arven er 1000 års historie i Ungarn, og kristendommen har preget landet og formet nasjonen, vernet den mot kommunisme og nazisme. Det er ikke staten som er til å stole på, det er kirken – slik var det i de harde tidene fra 1940 frem til 1990. Det er veldig interessant at Orbans utgangsspørsmål i talen er nettopp dette: Hvordan kan den 1000-årige kristne nasjon bevares? Vi kunne spørre det samme om Norge.

Viktigheten av sakene

Jeg var nylig i Tusnadfürdö – et termalbad i Karpatene og yndet feriemål – sammen med mine ungarske venner og slektninger. De er opptatt av akkurat disse spørsmålene: familie, kristendom, nasjon. De er ungarere med høy akademisk utdannelse, og kvinnene er minst like intellektuelt oppegående som Brekke.

De er rett og slett uenige med en del i den type samfunnsutvikling som det postmoderne Vest-Europa har, og selv om de ikke liker Orbans populisme, er de enig i viktigheten av sakene han tar opp. Årets tale er interessant, men Brekke formidler ikke innholdet, men fordømmer det. Ikke veldig demokratisk eller liberalt.


 • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Demokrati
 2. Ungarn

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Det Orban faktisk har gjort med Ungarn

 2. DEBATT

  Skill snørr og barter i debatten om Orbáns tale!

 3. DEBATT

  Murens fall er verdt å feire i en tid da demokratiet må forsvares mot krefter som vil ødelegge verdiene det bygger på

 4. KOMMENTAR

  Ungarns statsminister tåkeprater om illiberalt demokrati

 5. DEBATT

  En ting er hva Orbán sier han vil med det ungarske samfunnet, noe annet er hva han gjør

 6. VERDEN

  FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter