Debatt

Spre beina, kvinner!

  • Hilde Thoresen
Etter hva jeg tenker på som uendelige mange gynekologiske undersøkelser senere, kan jeg fortelle alle nervøse kvinner der ute at det hverken er særlig pinlig, vondt eller skummelt. Undersøkelsen er over på et blunk, og følelsen av å vite at alt står bra til der nede, er sikkert ikke dum den heller, skriver artikkelforfatteren.

Mange tilfeller av underlivskreft kunne vært oppdaget tidligere dersom flere hadde gått til gynekologen når symptomene meldte seg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

De rosa sløyfene er stuet vekk og movemberbartene barbert. Men tankene om kreft er ikke borte for alle.

Hilde Thoresen.

For brystkreft er ikke den eneste kreftformen kvinner får, og prostatakreft er ikke den eneste underlivskreften som finnes.

Viktig å gå jevnlig til gynekolog

Hvert år rammes rundt 1700 kvinner av underlivskreft i Norge.

Mange tilfeller kunne vært oppdaget tidligere dersom flere kvinner hadde gått til en gynekolog eller fastlege når symptomene meldte seg. Men symptomene er ofte vanlige tilstander, som magesmerter, endret avføringsmønster og voksende mage.

Mange tar ikke symptomene på alvor, og enda flere vet ikke at dette kan være tegn på kreft.

Tidlig oppdagelse er nøkkelen til en god prognose. Nettopp derfor er det viktig å ha en god vane med å gå til en gynekolog jevnlig.

Så mange dropper undersøkelsen

HPV-vaksinen som tilbys til alle jenter som fyller 12 år, er et stort skritt i riktig retning, men er ikke alene et godt nok verktøy til å forebygge underlivskreft.

Derfor anbefales alle kvinner å gå til gynekologen hvert tredje år fra de er 25 år gamle for å ta en celleprøve.

Hadde alle kvinner gjort det, hadde jeg ikke skrevet denne teksten. For selv om det høres forbausende enkelt ut, velger 1 av 3 kvinner å ikke ta undersøkelsen som anbefalt.

De yngste kvinnene dukker sjeldnere opp, hele 4 av 10 kvinner under 40 dropper undersøkelsen.

Takk og pris for at jeg er litt hypokonder

Jeg kan tenke på mange grunner til ikke å bestille time.

For mange er det en sårbar situasjon, og hvem liker vel egentlig å spre beina for en ukjent person? Jeg skal ikke se bort ifra at jeg ville unnlatt å dra selv.

Takk og pris for at jeg er litt hypokonder og googlet «årsaker til magesmerter» i mars. Da jeg leste ordet «kreft» slo hypokonderen i meg inn og ringte fastlegen. Noen uker senere var jeg klar for operasjon og cellegift på Radiumhospitalet.

Etter hva jeg tenker på som uendelige mange gynekologiske undersøkelser senere, kan jeg fortelle alle nervøse kvinner der ute at det hverken er særlig pinlig, vondt eller skummelt.

Undersøkelsen er over på et blunk, og følelsen av å vite at alt står bra til der nede, er sikkert ikke dum den heller.

LES OGSÅ:

Les også

Lena Ronge (51) fryktet legen ville be henne gå ned i vekt. Beskjeden hun fikk var langt verre.

Hvorfor tabu å snakke om underlivskreft?

Et problem som stadig dukker opp når temaet underlivskreft blir tatt opp, er at det er tabu. Takk og pris for at jeg var 21 da jeg fikk eggstokkreft og merket minimalt til dette.

Hvorfor skal det være tabu å snakke om underlivskreft, men ikke brystkreft?

En plausibel forklaring er at brystkreft er godt eksponert i media. Kvinner står frem med en pupp i avisen, og menn går med rosa sløyfe.

Vel, her er jeg; et fullt sett med pupper, men uten livmor og eggstokker. Litt vanskeligere å vise frem, men jeg har et arr som bevis.

Jeg håper 2015 blir året underlivskreft blir satt på agendaen og menn går med turkise sløyfer. Min samboer, bror og far er allerede utstyrt med hver sin.

Nyttårsforsett: Bestille time hos gynekologen

Er du en kvinne mellom 25 og 125 år? Her er min oppfordring til deg: blås i de fem kiloene du vil gå ned i vekt, og la nyttårsforsettet i år være å bestille en time hos en gynekolog eller fastlege.

Tidlig oppdagelse av kreft gir bedre prognose og redder liv. Tenk på det når du ligger i stolen med bena spredt.

Les også:

Les også

  1. Valgte å fjerne brystene, livmor og eggstokkene

  2. Testen som skiller «sint» fra «snill» kreft

Les mer om

  1. Debatt
  2. Kreft