Debatt

Norge må legge press på Iran så landet slutter å henrette sine borgere

 • Mohammad Mostafaei

Reyhaneh Jabbari var bare 19 år gammel da hun ble arrestert for å ha knivstukket og drept Morteza Abdolali Sarbandi mens han forsøkte å voldta henne. Reyhanehs detaljerte forklaringer om hendelsesforløpet i kombinasjon med foreliggende bevis og indisier, har gjort meg sikker på at hun var totalt uskyldig, skriver artikkelforfatteren. GOLARA SAJADIAN

Reyhaneh Jabbari ble hengt den 25. oktober i år, som et offer i rekken av flere for de urettferdige rettsprosessene i Iran, skriver hennes advokat.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Menneskerettighetsrådets møte nylig om menneskerettigheter i Iran, sa representanter fra en rekke land at Iran må stoppe henrettelsene av sine borgere. De snakket også om Reyhaneh Jabbari-saken.

Til tross for det enorme engasjementet, både i Iran og internasjonalt, ­nektet det iranske regimet å spare livet til Reyhaneh Jabbari. Hun ble hengt den 25. oktober i år, bare 26 år gammel.

Mohammad Mostafaei. PRIVAT

Reyhaneh ble et offer i rekken av mange andre ofre for de urettferdige rettsprosessene i Iran.

Kjempet for retten til å leve

Jeg var Reyhanehs første advokat og besøkte henne i Evin-fengselet i Teheran flere ganger. Hennes kamp for retten til å leve har gjort et sterkt inntrykk på meg.

Hun ble drept av den iranske staten etter å ha sittet syv år i fengsel. Selve ventingen kan oppleves som tortur. Slike saker er naturligvis en stor påkjenning også for familien.

Jeg glemmer aldri telefonen jeg fikk fra Reyhanehs mor etter at hun hadde fått beskjed om å komme til fengselet for å møtte sin datter. Hun trodde at dette var den siste gangen hun ville møtte henne, og at Reyhaneh ville bli henrettet dagen etter.

Hele familien dro til fengselet og fikk snakket sammen i tre timer. Stemningen var naturlig nok veldig tung. Det var hverken smil eller tårer, men sjokk og fortvilelse.

I syv år har de levd med konstant redslel for at henrettelsen er nært forestående, men også med håp om at hun til slutt ville få lov til å leve.

Brukte kniv i selvforsvar

Reyhaneh Jabbari var bare 19 år gammel da hun ble arrestert for å ha knivstukket og drept Morteza Abdolali Sarbandi mens han forsøkte å voldta henne.

Sarbandi hadde tidligere jobbet som sikkerhetsoffiser i Irans etteretningstjeneste. Han var en sterk mann, og den unge jenta hadde lite å stille opp med da han forsøkte seg på henne.

I redselen og panikken som oppsto, fant hun ingen annen utvei enn å gripe tak i en kniv som lå på bordet og bruke den i selvforsvar.

Intensjonen var ikke å drepe, men å stoppe voldtekten og komme seg unna.

Sarbandi døde av blødninger, men kunne overlevd hvis han hadde fått hjelp i tide.

Mange er i samme situasjon

Reyhanehs detaljerte forklaringer om hendelsesforløpet i kombinasjon med foreliggende bevis og indisier, har gjort meg sikker på at hun var totalt uskyldig. Men dødstraff pleier å ramme de svakeste i samfunnet.

Som også Amnesty International påpeker, er det gode grunner til å tro at Sarbandis tilknytning til etterretningstjenesten har påvirket rettsprosessen i Reyhanehs disfavør.

Etter å ha jobbet med hennes sak i to år, måtte jeg flykte fra Iran. Jeg kom til Norge i 2010 og har prøvd å hjelpe til også herfra, men dessverre uten hell.

Selv om den internasjonale kampanjen for å redde hennes liv ikke ga resultater, må vi ikke glemme at det er mange andre som opplever den torturen det er å sitte og vente i iranske fengsler i uvissthet om hvor lang tid de har igjen av sitt liv.

Det er mange familier som lever i fortvilelse, slik Reyhanehs familie gjorde. Bare i 2013 ble over 700 mennesker henrettet av regimet i Iran.

Dødsstraff er i seg selv umenneskelig og barbarisk. Svake rettssikkerhetsgarantier gjør kampen mot dødsstraff i Iran ekstra viktig. Dødsstraff er irreversibelt.

Nye bevis kan komme i Reyhaneh-saken, men for henne er det for sent. Hun er nå drept og gravlagt.

Norge og det internasjonale samfunnet må legge et sterkt press på Iran så landet slutter å henrette sine borgere. Det haster, ­for det handler om liv og død for veldig mange mennesker.

Les også:

Nyhetssak:

Les også

26-åringen drepte mannen hun sa forsøkte å voldta henne. I dag ble hun henrettet.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge:

Les også

«Det er absurd at man dreper mennesker for å vise at drap er galt»

Flere meninger? Les hva debattredaktøren anbefaler.

Les mer om

 1. Debatt
 2. Dødsstraff
 3. Iran

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De skulle henges for å ha demonstrert. Presteregimet hadde neppe ventet reaksjonen som fulgte.

 2. VERDEN

  USA: – Regimet i Syria gjennomfører massedrap på fanger

 3. VERDEN

  Hun forsvarte kvinner som ikke ville bruke slør. Dømt til 38 års fengsel.

 4. A-MAGASINET

  I Iran var han de dødsdømtes forsvarer. I Norge måtte han begynne et nytt liv.

 5. VERDEN

  Bahrain henrettet tre til protester fra FN og Amnesty

 6. VERDEN

  Internett ble blokkert i en uke. Nå viser videoene hva som skjedde.