Debatt

Jesus elsker ikke alle barna | Emilie Hesselberg

 • Emilie Hesselberg
  Kristiansand

På hvert hjørne dro store gjenger i gang «Jesus elsker alle barna» i megafon i det øyeblikket vi kom forbi. Vi ble kastet vann på og ledd av, skriver Emilie Hesselberg. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix / privat

Jeg tenkte fordommene mot det religiøse Sørlandet var overdrevet og utdatert. På 17. mai forsto jeg hvor naiv jeg har vært.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Foto: Privat

I år, for første gang, bestemte jeg meg for å gå bak Human-Etisk Forbunds fane i borgertorget i Kristiansand under 17. mai.

Jeg har i mange år jobbet som konfirmantleder for Human-Etisk Forbund, både i Akershus, Bergen og nå i Kristiansand.

For meg føltes dette som en fin hyllest til en organisasjon hvor jeg er blitt kjent med fantastiske ungdommer og hatt frie diskusjoner om å ta egne valg og tørre å stå for det man mener.

Les også

Kraftige reaksjoner på utestengelse av drilljentene fra 17. mai-toget

Kastet vann på og ledd av

Da jeg flyttet til Kristiansand tenkte jeg at fordommene om det religiøse Sørlandet var overdrevet og utdatert. På 17. mai, på vei gjennom Kristiansands gater, forsto jeg hvor naiv jeg har vært.

Vi var 11 stykker som gikk bak Human-Etisk Forbunds fane – rett og slett et ganske stusslig opptog. Når vår lille gjeng kom forbi stilnet applausene.

På hvert hjørne dro store gjenger i gang «Jesus elsker alle barna» i megafon i det øyeblikket vi kom forbi, eller skrek religiøse fraser til oss. Vi ble kastet vann på og ledd av.

Jeg snudde meg til min sidedame i toget, en rutinert dame i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder, og hvisket «Er det virkelig sånn hvert år?». Hun svarte «Åjada. Derfor er det er så viktig at vi fortsetter å gå i tog».

Les også

Jeg skvatt da jeg forsto at noen ble provosert bare ved å se bilde av meg i en norsk bunad

Motstand fra alle kanter

For noen kan dette kanskje høres ut som en vittig spøk. I beste fall blasfemi, for trolig var ikke guttene i dress med megafon og champagne i hånden «barn av Jesus».

Dette handler ikke om religion. Dette er hetsing.

Jeg trodde at 17. mai skulle være en dag som forente hele Norge. Tidligere 17. mai-feiringer i Oslo og i Bergen har jeg smilt hele dagen, mens Kristiansand ga meg tårer i øynene. Dette handler ikke egentlig om å være humanetiker eller religiøs, dette handler om å være den lille gjengen på 11 stykker som velger å gå hele toget selv om de møter motstand fra alle kanter.

Ikke bruk 17. mai til å håne en organisasjon som er så liten i denne delen av landet. Akkurat denne dagen burde utjevne ulikhetene, ikke forsterke dem.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Religion
 2. Kristiansand
 3. 17. mai

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Mener hun ble hetset i 17. mai-toget: – Ropte, lo og kastet vann på oss

 2. NORGE
  Publisert:

  Får pengestøtte etter respektløs behandling i 17. mai-toget

 3. NORGE
  Publisert:

  Domprost i Kristiansand: Sjokkert og trist etter hets i 17. mai-tog

 4. KULTUR
  Publisert:

  Presten som sluttet å be

 5. DEBATT
  Publisert:

  Homofile, lesbiske, bifile og transpersoner er ikke fritt vilt for helbredere eller religiøse ledere

 6. KRONIKK
  Publisert:

  En prests julepreken for Mustafa Hasan.