Debatt

Må innrømme at jeg ble litt glad da jeg leste kritikken mot oss | Marte Gerhardsen

 • Marte Gerhardsen
  Leder av Tankesmien Agenda

Tankesmien Agenda er en av aktørene som har bidratt til at debatten om ulikhet er blitt høyaktuell, skriver Marte Gerhardsen. Foto: Åsa Marie Mikkelsen

Et av ankepunktene mot Tankesmien Agenda er at vi snakker så mye om kjedelige ting – som ulikhet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Tankesmien Agenda er en av aktørene som har bidratt til at debatten om ulikhet er blitt høyaktuell, skriver Marte Gerhardsen. Foto: Åsa Marie Mikkelsen

Journalist Anki Gerhardsen har vurdert Tankesmien Agenda og skriver om oss i Aftenposten søndag 17. september. Det er alltid nyttig å bli studert av andre, siden vi hele tiden ønsker å bli bedre. Jeg leste derfor teksten med stor interesse for å se om det var noe vi kunne ta med videre.

Nord-Norge?

Et av de første ankepunktene var at Agenda ikke har noen ansatte fra Nord-Norge.

I og med at vi bare er 10 ansatte er det vanskelig å sikre at alle fylker til enhver tid er representert, men vi har tidligere hatt ansatte fra Nord-Norge og vi har nå ansatte som har bodd i regionen. Nå synes jeg kanskje at fødested er et litt rart vurderingskriterium for en tankesmie.

Det viktigste i denne sammenhengen er vel at vi har fokusert på Nord-Norge og kommet med en rekke konkrete forslag i notatet: Verdiskaping i Nord-Norge – Et politisk veikart.

Lytter til lokale folk

I forbindelse med et annet nylig notat (Norge + Politikk for gode liv i hele landet), har vi hatt møter i Steinkjer, Røros, Vang, Otta, Kvam, Ålesund, Bø, Høyanger, Sandnessjøen, Finnsnes, Ølensvåg og Vadsø. Uten å lytte til lokale folk, og forstå hvor skoen trykker, kan vi aldri lage god distriktspolitikk.

Vi skriver rundt tyve rapporter i året om sentrale samfunnsspørsmål som integrering, populisme, fremtidens velferd, digitalisering, skatt og arbeidsliv. Notatene er grunnlaget for tekster fra Agenda i ulike aviser og tidsskrifter, og for foredrag vi holder for mange tusen tilhørere i året. Notatene brukes av en rekke organisasjoner og partier i deres arbeid.

Deles og likes

Videre mener Anki Gerhardsen at Agenda Magasin, som er et selvstendig datterselskap som drives etter redaktørplakaten, er overflødig siden sentrum-venstre-orienterte medier, ifølge henne, allerede finnes i rikt monn i Norge.

Dette er jo en egen diskusjon, men tallene viser i hvert fall at Magasinet har over 300 skribenter og på svært kort tid har fått mer enn dobbelt så mange følgere som ulike konkurrenter, eksempelvis Minerva.

Sakene i Agenda Magasin deles og likes i langt større grad, og tekstene derfra plukkes opp av andre store mediehus. Det ser derfor ut til at mange setter pris på arbeidet Agenda Magasin gjør.

Mye om ulikhet

Et siste viktig ankepunkt er at vi er lite spennende fordi vi snakker så mye om kjedelige ting – Anki Gerhardsen trekker særlig frem ulikhet. Jeg må innrømme at jeg ble litt glad da jeg leste det. For Tankesmien Agenda er en av aktørene som har bidratt til at debatten om ulikhet er blitt høyaktuell i Norge.

Å finne løsninger på hvordan ulikheten skal bli mindre er avgjørende for at vi fortsatt skal være et godt samfunn med økonomisk fremgang, høy tillit og trygghet for velferd. Agenda har kommet med en rekke forslag her, og vi kommer til å fortsette å jobbe med dette.

Forsøker å utvikle ny politikk

Det er ikke alltid mulig å være både spenstige og seriøse samtidig, men vi forsøker hele tiden å utfordre og utvikle ny politikk, ofte sammen med andre.

Et eksempel på nye ideer vi tar opp er arrangementet vi skal ha denne uken om borgerlønn i forbindelse med lanseringen av Rutger Bregmans bok: Utopia for realister. Vi er skeptiske, men debatten er viktig og spennende.

Vi tiltrekker mange unge

Mange tusen mennesker deltar på Agendamøter i løpet av et år, både på Kulturhuset i Oslo og på Agendamøter rundt i landet, og vi er spesielt glade for at vi tiltrekker mange unge.

Vår opplevelse er at det er stor etterspørsel etter møteplasser der samfunnsengasjerte mennesker kan møtes for å lære og diskutere politikk.

Vårt grunnprosjekt er at vi ønsker et Norge med små forskjeller, like muligheter og høy tillit. De beste løsningene ligger i en ansvarlig politikk i sentrum-venstre. Det er kanskje kjedelig, men slik politikk er årsaken til at Norge i dag er et av verdens beste land å leve i, og ikke populistiske løsninger i ytterkantene av politikken.

Høye ambisjoner

Tankesmien Agenda er fortsatt en ung organisasjon. Vi har eksistert i bare tre år og setter pris på konstruktiv kritikk og høye forventninger.

Selv er vi rimelig fornøyde med hva vi har oppnådd hittil, men har høye ambisjoner for vår virksomhet i tiden fremover. Vi står foran mange utfordringer i Norge og internasjonalt som krever nytenkning.

På Twitter: @martegerhardsen

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Tankesmien Agenda
 2. Politikk
 3. Journalistikk
 4. Samfunnsdebatt

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Meninger: Tankesmien Agenda setter ikke agenda

 2. POLITIKK

  Sp-nestleder til tenketanken Agenda

 3. KRONIKK

  Norge etter koronaen? Det handler først og fremst om våre politiske valg.

 4. KOMMENTAR

  Hun er et merkelig valg som Oslos nye utdanningsdirektør

 5. KRONIKK

  Arbeiderpartiet trenger et ideologisk ankerfeste for å holde stand

 6. DEBATT

  Frilansjournalister slumser med presseetikken, men er det kritikerne som er aller verst?