Kort sagt, 29. mars

Alternativ behandling. Dette er dagens kortinnlegg.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Behov for regulering av alternativ-behandlere

Vi i Akupunkturforeningen håper i likhet med Aftenpostens Ingeborg Senneset at ingen utfører tarmskylling på en toåring. Det er absolutt et behov for regulering av alternativ og komplementær medisin i Norge. Dette må først og fremst være en regulering av behandlerne.

Akupunktur er en sikker behandling om det utføres av kvalifiserte akupunktører. Våre medlemmer har minimum 240 offentlig godkjente studiepoeng. Utdanningen inkluderer medisinske fag, etiske fag og hygienefag på lik linje med helsepersonell. Akupunkturforeningen har jobbet for autorisasjon av akupunktører i over 10 år, nettopp med tanke på pasientsikkerheten. I dag kan dessverre hvem som helst kalle seg akupunktør og starte sin egen praksis.

Når Senneset nevner akupunktur og fantasibehandling i samme avsnitt, ser vi oss nødt til å reagere for å gi leserne og deg et riktigere bilde av virkeligheten.

Effekten av akupunktur er godt dokumentert for en rekke lidelser, blant annet kronisk smerte, hodepine, kvalme, allergi, søvnproblemer, depresjon, angst, posttraumatisk stresslidelse og flere andre tilstander hos voksne. Noen studier på barn er også utført de siste årene. Verdt å nevne fra i år er en studie av Kaisa Landgren ved universitetet i Lund som viser at akupunktur har effekt på spebarnskolikk. Hun viser også at barneakupunktur er en smertefri og skånsom behandling.
Vi anbefaler alle å få en utredning hos fastlegen sin før de oppsøker akupunktur. Det er viktigere å kontrollere hvem som setter nålene, enn å bestemme alderen på pasientene.

Jeanette Johannessen, Joakim Taraldsen og Mona Solberg, styremedlemmer i Akupunkturforeningen