Det var på Mostertinget i Hordaland at kong Olav den hellige – trolig i 1024 – fikk utarbeidet kristne rettsbestemmelser for hele det norske riket. Slik representerer dette ting vedtaket om innføring av kristendommen som statsreligion i Norge.
Det er nettopp grunntonen bak dette som nå utfordres, skal vi tro de kristenkonservative. Det snakkes om et gudløst samfunn. Og kampen mot ekteskapslov og for en proisraelsk utenrikspolitikk, har fått flere av de lavkirkelige bevegelsene på barrikadene til fordel Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.
Prinsipper til salgs.
Tradisjonelt har dette vært KrFs arena, men Frp har lenge vært en effektiv utfordrer. Selv ikke Frps dødshjelpvedtak har fått de mest ivrige kristenkonservative til å vende partiet ryggen. Underlig nok, siden et slikt vedtak i et hvilket som helst annet parti ville fått Norge IDAG-redaktør Finn Jarle Sæle og hans flokk til å utstede bannbullen. At det ikke skjer, viser jo bare det enkle faktum at selv norske kristenfundamentalister kan vise seg svært så etisk tilpasningsdyktige. For også i slike kretser er prinsipper til salgs når det faller seg slik.
Likevel viser de siste meningsmålingenes bakgrunnstall en viss overgang fra Fremskrittspartiet til KrF. Derfor er det selvsagt ingen tilfeldighet at da NRK i forrige uke forsøkte å få til en dødshjelpdebatt, ja, da strandet forsøket på at Frp ikke «klarte» å stille folk. Vegringen er høyst forståelig: Partistrategene vet utmerket godt at her står det kristenvelgere på spill – det kan jo være at partiet bare har dem til låns fra KrF.
Små marginer.
Men også KrF har sitt å tenke på: Kristne småpartier som Kristent Samlingsparti (stiller liste i 17 fylker) og Abortmotstandernes liste (stiller i år bare i Østfold) kan – som Vårt Land påpeker i en interessant gjennomgang av fenomenet – komme til å stjele akkurat de hundretalls stemmene som knuser en mandatdrøm eller to for KrF.
Dette er ikke så fantasifullt som det kan virke. For nettopp et slikt politisk regneeksempel husker vi alle fra 2005-valget: Da manglet Valgerd Svarstad Haugland 116 stemmer på å bli gjenvalgt fra Akershus. Ved samme valg fikk Kristent Samlingsparti 250 og Abortmotstandernes liste 265 stemmer i det samme fylket. Og selv om det neppe blir riktig å direkte overføre slike stemmer til KrF, så kan de likevel utgjøre en forskjell. Det er den stortingsplassen Knut Arild Hareide i år forsøker å gjenerobre.
Viking-symbolikk.
I år forsøker aksjonen «KristenFolket» å mobilisere. Profiler som tidligere indremisjonsgeneral og KrF-politiker Gunnar Prestegård, lar seg bruke i helsides annonser for aksjonen. Og blikkfanget i annonsene for gårsdagens Moster-samling var en skremmende vikingekonge i full mundur. Slik sett er det lenge siden det lavkirkelige Norge – en gang en maktfaktor – har vært så synlige før et valg. Også det kan tolkes som et tegn i tiden.