Meninger

Agnete Johnsen: En outsiders utfordringer

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Agnete Johnsen skal på scenen igjen i Stockholm både onsdag og torsdag. Alexander Vestrum

Ved å skjerme henne, virker alt gjort riktig for Agnete Johnsen før semifinalen. For hennes helses skyld, bør hun nok ikke vinne på lørdag.

Stockholm

Skru tiden to år tilbake i tid. Artister, fans og medier kommer til Danmark for finalen i Eurovision, og kun de ivrigste har i det hele tatt hørt om østerrikske Conchita Wurst. Så begynner prøvene.

To uker senere står den skjeggete mannen i kjole igjen som vinner av sirkuset med "Rise like a Phoenix". Litt fordi dragqueen-artisten sang en ballade som traff, men mye fordi Conchita ble det årets "snakkis" gjennom sin opptreden på og utenfor scenen.

Ingen vinner Eurovision uten en sterk låt som fremføres med sikkerhet i de tilmålte tre minuttene på scenen. Men få, om noen, vinner uten en solid dose oppmerksomhet fra fans og medier heller.

Alle de 42 låtene i Eurovision:

Les også

«Musikalsk masekopp.» «Fengende soulpop.» «Bare kjedelig, egentlig.» «Ballkjole og dryppende pyro.» «Denne vil skape allsang.»

Helsen først, uansett

Dette gjelder kanskje mer enn noe annet sted i Eurovision, der 42 land kjemper og tiden er knapp. For Norge og Agnete Johnsen har det ikke vært mulig å slåss om oppmerksomheten utenfor selve sceneopptreden, forståelig nok.

Hun har vært åpen om problemer med sin mentale helse, og har avlyst aktiviteter og pressemøter både før finaleukene og her nede i Stockholm. Alt handler om å gjøre henne klar til onsdagens andre generalprøve, som juryene stemmer etter, og torsdagens semifinale.

Sett utenifra virker det som om Agnete og apparatet rundt henne gjør det eneste riktige. Hensynet til helsen går foran alt, uansett, og rapportene fra prøvene sier at hun klarer seg fint.

Går hardt ut mot EBU:

Les også

- Eurovision er en politisk vits

Bør nok ikke vinne

Resultatet er at Agnete starter i semifinalen som outsider. På Oddscheckers liste over sannsynlig vinner ligger hun på 23. plass, langt unna favorittene Russland, Ukraina, Frankrike, Sverige og Australia.

En slik posisjon er vanskelig å vinne fra til slutt, men det kan skje. "Icebreaker" er en annerledes poplåt med et refreng som kan treffe juryer og seere, selv om de ikke har hørt den før. Det er lov å tro, og muligheten er der.

Spørsmålet er om man bør ønske at Agnete vinner hele Eurovision sent lørdag kveld. Slik situasjonen virker nå, heller jeg mot et nei. En god opplevelse, ja, men ikke seier.

Som vinner vil presset på henne bli nærmest umulig å skjerme seg mot. Fans, medier, radio— og TV-show og eventarrangører over hele verden vil ha en bit av Eurovision-vinneren det neste året, slik er virkeligheten.

Da blir det vanskelig å sette helsen først.

Se Agnete fremføre "Icebreaker" i den norske finalen:

 1. Les også

  Her er de 42 låtene i årets Eurovision

 2. Les også

  Eurovision 2016: Agnete trenger ro og hvile

 3. Les også

  Justin Timberlake til Eurovision-finalen

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Lene Marlin med støtteerklæring til Agnete Johnsen

 2. KULTUR

  Seertallene: Nedgang for Eurovision

 3. MENINGER

  Eurovision-finalen: Kvelden da musikken vant

 4. KULTUR

  Laveste Eurovision-seertall på nesten ti år

 5. KULTUR

  Derfor er Sverige en mye bedre slagernasjon enn Norge

 6. KULTUR

  Seiersgjengen fra 2009 tror på ny Rybaksuksess