Meninger

Nå kommer USB-kabelen som gjør at alt du har må byttes

 • Per Kristian Bjørkeng

afp000848532.jpg

Trenger jeg en hel kommode full av kabler? Nå kommer vidunderløsningen som skal løse kaoset én gang for alle. Veien dit er brolagt med forvirring.

Etter en opprydning i den berømmelige kommoden som var helt full av ledninger, fant jeg ut at to tredjedeler av kablene var utdaterte. Dingsene de skulle tilkobles, var allerede kasserte. Nå har jeg "bare" to svære skuffer med ymse svarte ledninger. Det er også altfor mye, selvsagt.

Forestill deg at du bare trenger én og samme kabel til alt. TV, PC, smarttelefon, PC-skjerm, skriver og nettbrett får både signaler og strøm gjennom én og samme ledningstype. Snart er det en realitet, utrolig nok.

Det første som vil skje, er at det kommer en ny USB-kontakt. Ja, du leste riktig. Etter at vi først har hatt mikro og mini, kommer det nå enda en ny! Denne kalles USB Type C. Det er den dårlige nyheten.

Aldri feil vei

Den gode er at den bitte lille type C skal erstatte alle kjente USB-kontakter (også de for printere, harddisker og mange flere) i begge ender. Det skal altså ikke lenger være noen forskjell på den store og lille enden av USB-kontakten. Ikke bare det, men endelig, endelig skal det også gå an å sette inn USB-kontakten begge veier. Fans av tingenes iboende faenskap får altså litt mindre å glede seg over.

Parallelt med nye kabler skal USB-teknologien i fremtidens teknodingser oppdateres. De vil inneholde såkalt USB 3.1, som også har navnet USB Superspeed 10Gps. Den får dobbelt så høy overføringsfart som dagens USB 3.0. De første enhetene er på vei ut i markedet i månedene som kommer.

Men vel så viktig er det at USB 3.1 kan overføre langt mer strøm enn dagens USB. Faktisk vil de små, tynne Type C-kontaktene kunne bære hele 100 watt. Det betyr at du ikke bare kan lade smarttelefoner og nettbrett, men også sende strøm til laptoper, skrivere, ja til og med svære TV-skjermer og lyspærer om ønskelig.

Trenger ingen strømkabel

I tillegg kan strømmen skifte retning som det passer deg, slik at du for eksempel kan lade et nettbrett med batteriet i PC-en din, som i dag. Men du kan også ombestemme deg, og i stedet bruke det store batteriet i nettbrettet til å gi PC-en litt mer strøm. Heldigvis er også denne utgaven bakoverkompatibel med all gammel USB.

Slik ser den nye USB-kabelen ut. Endelig kan du være sikker på at du holder den riktig vei.

Bloggeren med flest pålitelige, uoffisielle kontakter i Apple akkurat nå, 9to5Macs Marc Gurman, hevder at Apples kommende Macbook Air kommer til å inneholde én eneste digital kontakt, nemlig en USB 3.1 type C. Med denne vil man både kunne lade maskinen, sende bildet til en ekstern skjerm og kommunisere med skrivere, tastaturer etc. – med én og samme plugg samtidig.I tillegg gjør USB 3.1 det faktisk mulig å overføre helt andre signaler enn USB-standarden gjennom type C-kontakten. For eksempel vil HDMI-signaler til en ny 4K-TV kunne gå gjennom den samme kabelen.

Det vil ta tid

Ganske sikkert vil det bli en utfordring for oss brukere å forstå hvilke enheter som kan gi oss hvilke funksjoner, når alle bare har én kabeltype. Selv om du har en C-kabel, vil du ikke være sikret noe av all denne funksjonaliteten. Alt vil avhenge av at dingsen du kobler til, har støtte. Smarttelefoner vil for eksempel i starten levere trege, gamle USB 2.0-signaler via en C-kabel. Heldigvis skal USB 3.1-enheter kunne gi brukeren beskjed på skjermen om hvorfor noe ikke virker. Om beskjedene blir forstått av oss, gjenstår å se.

Før overgangen til én kabel er helt overstått, må altså alle enheter byttes ut. Det vil ta mange år. Først vil vi ganske sikkert kunne kose oss med mange nye, herlige tilfeller av forvirring og frustrasjon på grunn av enda en ny kabelkontakt. Trøsten får være at det kan bli bra til slutt. Kanskje kan jeg til slutt erstatte begge de to skuffene med noen få, identiske C-kabler. Det er i hvert fall lov å håpe.

 1. Les også

  Forskere slapp USB-angrepskode på nett

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Slik passer du på mobilen i kulda

 2. KULTUR

  Apple Airpods: Jeg tror disse kommer til å forandre livet mitt. Og jeg hadde overhodet ikke forventet det.

 3. ØKONOMI

  Batteriene ble glovarme. Nå tilbakekaller Apple Macbook Pro-maskiner

 4. DIGITAL

  Test av Apple Watch LTE: Omsider fri fra mobilen!

 5. KULTUR

  Med denne boksen vil Apple styre hjemmet ditt

 6. DIGITAL

  Nå kan du omsider se Netflix uten internett