Meninger

Er vi misunnelige og mislykkede?

 • Mina Ghabel Lunde
  journalist, Oslo

Er kritikerene av Marte Krogh tjukke, stygge og fulle av feil og mangler?

I forrige uke satte feminister og småbarnsmødre landet rundt cupcaken i halsen, henholdsvis på vei til jobb og hjemme, da de leste intervjuet med Marte Krogh på mamma.no. Fiolinisten, finansfruen og småbarnsmoren uttalte nemlig at hun gladelig tok ansvaret for våkenetter og bæsjebleier alene. Hun mente dessuten at altfor mange kvinner «gir opp» når de får barn og at de må ta seg sammen og trene mer.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, mange ble rasende av å bli fortalt at de skulle ta seg sammen. Eller ble de rasende fordi de var grønne av misunnelse? Det siste, mener journalist og forfatter Kathrine Aspaas, som på samme nettsted slår fast: «Både kvinner og menn har veldig lyst til å mobbe pene og vellykkede jenter. For kvinnenes del handler det mye om misunnelse, og for menn om å redusere makten til intervjuobjektet».

Mina Ghabel Lunde

Marte Krogh er «slank», «pen», «altfor vellykket» i sitt parforhold og «tilnærmet perfekt». Da er det ifølge Aspaas ikke så uvanlig at man blir utsatt for «mobbing».Slank kan vi enes om. Pen kommer an på øyet som ser (men jeg registrerer at Kathrine Aspaas synes Marte Krogh er pen, jeg er helt enig). Altfor vellykket og tilnærmet perfekt. Vet Aspaas (og ifølge henne Kroghs kritikere) ting om Krogh vi andre ikke vet? Vet hun og alle som reagerte på uttalelsene om bæsjebleier, våkenetter og tvangstrening hva Krogh drømmer om, hva hun ønsker seg, hvordan hennes forhold til ektemann, familie og venner fungerer?

Vet de om hun har alt hun lengter etter og trenger? Eller går Aspaas ut ifra at Marte Krogh på grunn av sin slanke figur og rike mann er fri for problemer, smerte, bekymringer og lengsler?

Det er ikke første gang krtitikk og uenighet blir forsøkt avfeiet med misunnelseskortet. Dette skjer stadig vekk, både i media og ellers. Da blant andre Lydverket-reporter Trine Sollie kritiserte Tone Damli for å være lettkledd i en musikkvideo i fjor, ble også ordet «misunnelse» hyppig brukt.

Beskyldninger om misunnelse sitter løst, og bærer i seg en hel del som sjelden tas høyde for når de leveres. I Aspaas’ tilfelle ser utgangspunktet ut til å være at de misunnelige er tjukke, stygge, mislykkede og fulle av feil og mangler. Derfor trenger vi ikke bry oss om deres reaksjoner. Den misunnede har alt de ønsker seg. Motivet er jo opplagt. Da kan vi se bort i fra argumentene om at au pair, vaskehjelp og økonomisk velstand nok har frigjort treningstid for Krogh som ikke alle småbarnsmødre har. At et forhold der far nekter plent å trille vognen som hans barn ligger i virker skjevt og trist.

De som sier dette er så misunnelige at deres innsigelser blir irrelevante og kan karakteriseres som mobbing. En «hønsehjerneeffekt» der altså, ifølge Aspaas.

I fremtiden kan vi kanskje sette opp en liste over kriterier man må fylle før man kan kritisere og være uenig med utvalgte offentlige personer, uten å bli stemplet som en sjalu mobber. Er en øvre BMI-grense, en viss grad av symmetri i ansiktet og en minimum årsinntekt en grei start?

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  – Dette bildet er fantastisk

 2. A-MAGASINET

  «Dessverre blir man kalt en dårlig mor dersom man er opptatt av utseendet etter fødsel»

 3. LANGRENN

  Landslagssjefen tror Northug-konflikten kan vare til høsten

 4. A-MAGASINET

  Hvorfor tror så mange menn at det er en god idé å sende kvinner et bilde av penisen sin?

 5. KULTUR

  De er ensomme og frustrerte, og mener de har rett til å ha sex med kvinner

 6. SPREK

  Remy (20) tar et oppgjør med kroppspress. Nå topper han omstridt modellkonkurranse.