Meninger

Unge om røyk: Vi har full kontroll

 • Anne Hafstad

Steinunn Josteinsdottir (24) kaller seg sosial røyker og mener hun har kontroll. Kompisen Magnus Hjeldnes (23) begynte å storrøyke som 12-åring og har sluttet mange ganger siden da. En ny studie viser at unge røykere distanserer seg fra typiske "røykere" fordi røyken er noe de koser seg med - ikke noe de er avhengig av. DAN PETTER NEEGAARD

Ungdom som røyker, synes det signaliserer individualitet, frihet og nytelse. De hevder å ha full kontroll over nikotininntaket, ifølge en fersk doktorgradsavhandling.

Hvorfor røyker vi? Professor Leif Edvard Aarø ved Nasjonalt folkehelseinstitutt stilte til nettprat om røykeslutt og konsekvensene av røyking. Les spørsmålene han fikk og hva han svarte her .


— Jeg vil ikke påstå at jeg er avhengig, sier Steinunn Josteinsdottir (24), og fikler med den sølvgrå røykpakken hun har liggende foran seg på kafébordet i bakgården på Grønland i Oslo. - Du røyker jo hver dag, da, sier kameraten Magnus Hjeldnes (23).- Men jeg er ikke fysisk avhengig, utenom når jeg drikker. Det er sosial røyking når jeg drikker alkohol og er på kafé, forklarer Josteinsdottir.

Tross advarsler

Hun vet at røyking er helseskadelig og stadig mindre sosialt akseptert. Det visste hun også den gangen hun smugrøkte for første gang under en kjøkkenvifte hjemme hos en venninne. De var 16 år. Første gang Magnus Hjeldnes røykte var han bare 12. I en ny doktorgradsavhandling fra juni i år gir sosiolog og dr. polit Janne Scheffels ved Statens institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) noen av svarene på hvorfor unge mennesker begynner å røyke, til tross for helserisikoen og statusfallet - og hvorfor de velger å fortsette. - Begrunnelsene for å fortsette å røyke handler om nytelse og om positive opplevelser ved røyking. Røykerne snakker om nytelse i sosiale situasjoner der røyking inngår og om nytelse i avslapning. Røyking blir også beskrevet som beroligende og noe som bidrar til mestring. Nytelsen gjør det vanskelig å unnvære røyking, men de skiller likevel dette fra avhengighet, forklarer Scheffels.

Eget valg

For å få bukt med røyksuget på byen har Josteinsdottir prøvd snus. Det hjalp ikke. Hun bare måtte ha røyken i hånden. Så det er ikke nikotinen hun er avhengig av, resonnerer hun. Likevel går det en tyvepakning på en lørdagskveld. - Jeg føler at jeg har litt kontroll, sier hun. Ifølge doktorgradsavhandlingen er det viktig for de unge røykerne å understreke at de slett ikke er avhengige av nikotin. Snarere tvert imot. De røyker fordi de vil. I stedet for å signalisere svakhet og avhengighet, ser de på røyking som et symbol på egen frihet og at de tar selvstendige, egne valg. De kan slutte når de vil, mener de selv. - Samtidig er det veldig klart til stede hos dem at det ikke er sosialt akseptert å røyke. Det ser ut til at de prøver å legitimere at de røyker, forklarer forskeren. Magnus Hjeldnes har sluttet mange ganger. Fra han var 12 til 16 år måtte han ha en røyk hver morgen. Så gikk han over til snus. Og tilbake til røyk. Før han sluttet igjen.- Når jeg røyker en tyvepakning om dagen, så våkner jeg opp om morgenen og hoster slim. Kondisen går rett vest. Så nå snuser jeg, og røyker bare på fest, sier han.

Rammer ikke meg

De unge erkjenner klart og tydelig at røyking er helseskadelig, men måten akkurat jeg røyker på er ikke farlig her og nå. Helseskadene rammer ikke dem, siden de selv mener de røyker i kontrollerte former. - De har kalkulert risikoen - og mener at det går bra. Mange fremhever at de lever så sunt på alle andre måter at røykingen ikke blir så farlig, forklarer Scheffels. De har masse rasjonelle forklaringer på hvorfor det er greit, samtidig som røykingen har stor følelsesmessig betydning. - Det er tøft og stilig og handler om positive opplevelser.Magnus Hjeldnes tok sitt første drag av en røyk fordi det var tøft og spennende. - Det er jo godt å røyke, slår han fast. Røyking er sosialt for mange og trøstende eller beroligende for noen. - Samtidig distanserer de seg fra det negative bildet av røykere. De mener at de røyker på en annen måte enn dem det handler om.

Liten forskjell

De unge jentene er klare på at de skal slutte å røyke når de blir gravide, men ellers er det liten forskjell i begrunnelsen for røyking blant gutter og jenter. - Hva skal til for at du slutter å røyke?- Da må jeg slutte å drikke, sier Josteinsdottir resolutt.

Les mer på Sirus' hjemmesider.

 1. Les også

  Røyk skader kvinner mer enn menn

ILLUSTRASJONSCRESTOCK

Relevante artikler

 1. NORGE

  Forsker: – Helsegevinsten er enorm ved å gå fra røyk til snus. Det er myndighetene lite villig til å opplyse om.

 2. VERDEN

  Sverige strammer grepet om sigaretten

 3. NORGE

  Rasende på nytt forbud: Nå er også e-sigarettene omfattet av røykeforbudet.

 4. SPREK

  Nei, kampen mot røyking er ikke vunnet

 5. SPREK

  Er nyttårsforsettet ditt å slutte med røyk eller snus? Dette er ekspertenes seks råd

 6. SPREK

  Ny forskning: Vil du leve lenge? Dette er den ideelle BMI