En viktig pristildeling

  • Leder

En uredd og sterk forkjemper for menneskeverd og ytringsfrihet blir hedret når Sara Azmeh Rasmussen i dag mottar Fritt Ord-prisen for 2012.

Sara Azmeh Rasmussen har preget mange ulike og krevende debatter, om kvinner og islam, surrogati, forfølgelse av homofile og om kjønnsidentitet. Hva det kan koste henne personlig, og vi vet det har kostet mye, ser aldri ut til å ha lagt noen demper på engasjementet eller hindret henne i å bruke ytringsfriheten — ikke alltid bare med ord. Hun vakte stor oppmerksomhet da hun brente en hijab på Youngstorget og sultestreiket i protest mot Islamsk råds ulne uttalelser om dødsstraff for homofile.

Hun sparer ikke seg selv. Derfor er dette en tildeling som ikke bare kaster glans over prisvinneren. Det er også en tildelig som kan gi prisen - Fritt Ords høyeste utmerkelse - økt betydning.

Azmeh Rasmussen er blant de samfunnsdebattanter som aktivt bearbeider og tar egne livserfaringer i bruk når hun meisler ut holdninger og standpunkter. Hun vokste opp i et privilegert miljø i det autoritære Syria, og var selv med i en antisemittisk, høyrenasjonalistisk organisasjon. Veien har vært lang frem til den radikale individualisme og konsekvente menneskerettstenkning hun står for i dag, og det er liten tvil om at de personlige erfaringene gir hennes engasjement en særegen intensitet.

Vi i Aftenposten har spesiell grunn til å sende en takknemlig tanke til dagens prisvinner, siden hun er en av våre viktigste spaltister og kronikkforfattere. Gratulerer med Fritt Ord-prisen!