Meninger

Aldri har Norge vært blåere

 • Thomas Boe Hornburg
  Thomas Boe Hornburg
  Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet

Dersom SSBs prognose slår til, får landet mest sannsynlig en blå-blå regjering.

 • Det blir helt sikkert regjeringsskifte.
 • Frp havner med stor sannsynlighet i regjering, mest sannsynlig sammen med bare Høyre.
 • Arbeiderpartiet forblir landets største parti.
 • Og SV går en neglebitende kveld i møte og blir det store dramaet.

Helblått hovedbilde

Dette er hovedkonklusjonene då lsngt i kveld:

De ikke-sosialistiske partienes forsprang (93 mot 76 mandater) er så stor at det nå er sikkert at de rødgrønne partiene mister sitt flertall. Prognosen kan for enkeltpartier være skjev (Sps kanonresultat er justert ned etter at Oslo er tatt inn). Men hovedbildet er blått. Det kommer ikke til å endre seg vesentlig gjennom kvelden.

Kommentator Thomas Hornburg.

Det virker også svært sannsynlig at Ap blir største parti. Forspranget til Høyre er betydelig både hos SSB og alle valgdagsmålingene. At Ap blir størst stemmer også med utviklingen på meningsmålingene i valgkampens avslutning.

Sterkt Frp baner vei

Så til det mest spennende: Sammenlignet med de siste meningsmålingene er det mest bemerkelsesverdige Frps oppslutning på rundt 16 prosent. Usikkerheten om Frps oppslutning har vært stor.

Havner partiet på 16-tallet tror jeg Siv Jensen og co er svært godt fornøyde. I så fall kan Frp gjøre sitt tredje beste stortingsvalg noensinne. Og de går betydelig frem fra det elendige valget i 2011. Det gir selvtillit. Blir dette resultatet for Frp, er jeg sikker på at Frp søker regjeringsmakt.

Les også

Klart borgerlig flertall - SV nær sperregrensen

Et så sterkt Frp baner veien for en blå-blå regjering.SSBs oppdaterte prognoser, selv etter at forhåndsstemmene i Oslo er talt med, gir Venstre og KrF kun ca. 10 prosents oppslutning i sum. Det er betydelig mindre enn Frps oppslutning. Sentrumspartiene var på forhånd engstelige for å bli «ligget i hjel» av et stort Høyre og et Frp med styrke og selvtillit. Det ligger derfor an til at Hareide og Skei Grande får det regjeringsskiftet de ønsker seg.

Og de vil trolig delta i samtaler med Erna Solberg og Siv Jensen over de neste dagene om et samarbeid på borgerlig side. Vi kan ikke utelukke at de fristes til å gå i regjering. Men hvis styrkeforholdet mellom Frp og sentrum blir omtrent som prognosene nå tilsier, vil skepsisen i både KrF og Venstre være svært stor til å gå inn i en firepartiregjering.

Les også

Trøster seg med at Ap fortsatt er størst

For selv om valgets vinner Høyre går tilbake fra skyhøye nivåer fra før valgkampen, er summen av et stort Høyre og et sterkere Frp ikke til å ta feil av. Dersom SSBs prognose er i nærheten riktig, har Norge ved dette valget tatt en kraftig blå sving. Tilsammen har Frp og Høyre aldri gjort det bedre. De har bare ved ett tidligere stortingsvalg tippet over 40 prosent i sum. Nå gir SSBs prognose de to over 45 prosents oppslutning til sammen.Om SSB får rett står dette øverst på fasiten etter denne kvelden: Aldri har Norge vært blåere.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hareide mot tidenes dårligste KrF-valg: – Det har kostet å være ærlig

 2. NYHETSANALYSE

  Mye kan gå galt for statsministerens drøm denne høsten

 3. POLITIKK

  Prognose: Borgerlig flertall, Arbeiderpartiet kraftig tilbake

 4. POLITIKK

  Tallknuserne mener at disse tre danner regjering

 5. POLITIKK

  Sterkt SV-comeback

 6. POLITIKK

  Rørt Siv Jensen: – Dette er en festkveld