Meninger

Mitt arabiske førerkort

 • Stil>
 • > <
 • Universitetet I Oslo <p
 • Forf><stil>professor I Nordisk Litteratur
 • <forf>per Thomas Andersen <

GLOBALISMENS UNDERVERK. Vi er på vei inn i et etternasjonalt samfunn. Det slo meg at Dubai må være globalismens underverk: Et resultat av den økonomiske globaliseringen.

PÅ TRAFIKKETATENS kontor i Dubai satt en stor mann i hvit kjortel og hvitt hodeplagg og flakket med øynene. Langs glassveggen inne på hans kontor var det plassert noen stoler. Det var venterommet hvor vi satt, fem stykker som ville ha konvertert våre europeiske førerkort.Han ville ha passene våre. Skrivebordet fløt allerede av kopier, pass og førerkort fra flere nasjoner. Han prøvde å ekspedere alle på én gang uten noensinne å feste blikket på de dokumentene vi ga ham. Han så ikke på oss heller. Rastløst flakket blikket mot glassveggen. Han prøvde å følge med i alt som skjedde i hallen utenfor. Han bladde opp et pass, løftet det opp i luften og sa "take". Det betydde at en assistent som sto like ved stolen hans, skulle ta en kopi på maskinen som var plassert like bak den hvitkleddes rygg. Men alt gikk galt hele tiden. De små førerkortene ble borte i papirkaoset. Han brummet grettent, som om det var passene som hadde slått seg sammen om å gjøre livet surt for ham. Plutselig kikket han på meg og nikket mot mitt reisefølge: "She listen to you?" Forfjamset stammet jeg frem et eller annet. "You give her gifts!" sa han. Så sendte han oss videre, utstyrt med en bunke kopier.

Uforståelige Dubai.

Jeg tenkte at hvis han var representativ, fortonet det seg uforståelig, det som holdt på å skje i Dubai. Skyskraperne skjøt opp som pilekvister i vårskogen. Metro og motorveier ble til i samme hastighet som når du klemmer påleggskaviar ut av tuben. De sier at 80 % av alle byggekraner for tiden befinner seg i Dubai. Overalt kan du se hvite busser som frakter underbetalte filippinske arbeidere mellom arbeidsleirene og byggeplassene.Men ellers ser du bare velstand. Her kan kapitalsterke selskaper slå seg til med store skattefordeler. Her hører du alle verdens språk, og ser mennesker av alle etnisiteter. Det er bare et par generasjoner siden alt var sand, og beduiner overlevde fra hånd til munn. I dag finner du verdens høyeste skyskrapere her, de største shoppingsentrene og de mest absurde foretakene: Inne i et av kjøpesentrene er det anlagt en innendørs slalåmbakke. Utenfor stranden bygges det kunstige øyer med verdenskartet som modell. Her er verdens nasjoner til salgs. Jeg leste en bok mens jeg var i Dubai. Ulrich Becks "Den kosmopolitiske visjon". De gamle nasjonalstatene er i endring. Nesten ingen av verdens store problemer kan løses i et nasjonalt perspektiv. Vi er på vei inn i et etter-nasjonalt samfunn. Det slo meg at Dubai må være globalismens underverk: Et resultat av den økonomiske globalisering. Byen er velstående, vellykket, velfungerende og i voldsom vekst — men helt uten demokratisk legitimitet. Dubai er neppe hva Beck mener med "Den kosmopolitiske visjon".

Et nytt førerkort.

Den historiske utfordringen i dag må være hvordan kosmopolitismens underverk skal se ut. Hvordan kan demokratisk politisk deltagelse sikres i et postnasjonalt samfunn, hvordan kan man skape et kosmopolitisk samfunn som har demokratisk legitimitet, som er i stand til å utøve demokratisk selvregulering og selvrealisering? Foreløpig fins det ikke noe "kosmopolitisk Dubai" vi kan reise til og studere hvordan de har fått det til. Utfordringen er stor for dagens samfunnsteoretikere og politikere. Jeg tror vi trenger et nytt førerkort for å manøvrere i et kosmopolitisk samfunn.Jeg tror vi trenger å øvelseskjøre mer enn jeg måtte for å gjeste globalismens hovedstad.

Relevante artikler

 1. MENINGER

  - Noe av det mest interessante jeg har lest fra politisk hold på lenge

 2. MENINGER

  Hyttevisning på MåHafjell! Husk: Ta ALLTID en titt i kjelleren. Skjuler det seg en relaxavdeling?

 3. MENINGER

  Kickstart 2018 med juletrekasting, multitafsing og hodestående!

 4. MENINGER

  «Hadde jenta fått velge, hadde det kanskje stått BOSS. Men den toppen fantes trolig bare i blått»

 5. MENINGER

  «NB! Gjeldende konfirmasjonstakst er 5000-ish pr. hode. Merk innbetalingen: Emmys neseplastikk»

 6. MENINGER

  Ryktene stemmer: Nora stepper inn for Mamma til Michelle i «Skal vi danse»!