«Beredskapen styrkes ved overgangen til DAB», skriver Øyvind Vasaasen fra NRK i Aftenposten 4. august. Dette er ikke en riktig fremstilling. Han ignorerer det eneste systemet for radiodistribusjon som globalt kan utfordre dagens FM-radio: mobilt- og fast bredbånd. Digital radio kommer alltid til å finnes i 4G-nettet – senere 5G. Kapasiteten øker for hvert år. Streamet audio, som digital radio, bruker 30–45 ganger mindre plass enn TV på internett. Det er vanskelig å forestille seg at bilister i internett-oppkoblede kjøretøyer (Connected Cars) heller skulle velge DAB+ enn radio og musikktjenester online.
En tredje distribusjonsform som DAB, blir en forstyrrelse i norske radiolytteres hverdag når vår smarttelefon blir alles bærbare radio- og TV-mottagere. Hvem behøver en separat mottager bare for radio?
På samme måte som i nabolandene, utfyller mobilnettet og FM-radioen hverandre utmerket med tanke på en god beredskap, selv i Norge.
Millioner utenlandske besøkende i Norge med bil, buss eller lastebil kommer ikke til å kunne høre NRK på FM. Det handler jo ikke bare om bilister fra land som forkastet DAB-teknikken, som Sverige og Finland, men også flertallet av andre europeiske land. Andelen biler i 30 EU- og EØS-land som har DAB+ installert, anslås til høyst tre prosent. For den øvrige verden nærmere null prosent. Samtidig velger blant annet India, Kina, Japan og USA helt andre systemer enn DAB for digital bakkesendt radio.
En sterk opinion i Norge vil beholde FM-radioen. Det er på tide at politikerne slutter å være avhengig av den selektive globale markedsovervåkning som NRK og Digitalradio Norge AS presenterer.
Flere innlegg i debatten om DAB:
Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene.
Debatten vil bli moderert i ettertid.