Drap med mye finjus

To menn i 20-årene er tiltalt for drapet på Jonna Rask som ble drept i Fredensborgveien.

Jonna Rask (26) sluttet å puste mens naboen hadde åpen linje til politiet.

Den svenske kvinnen døde under dramatiske omstendigheter natt til tirsdag 30. april i fjor i leiligheten i Fredensborgveien 14 D i Oslo. Kjæresten (29) overlevde knivstikkene han ble påført da paret ble utsatt for et grovt ran.

Klokken 01.21 ringer Jonna Rask til politiet fra sitt eget soverom. Noen er i ferd med å bryte seg inn i leiligheten.

– Det er bråttom. Kom med en gang. Nå! hører vi henne si på opptaket som statsadvokat Inga Bejer Engh spiller av her i rettssal 828.

I det vi hører et brak, brytes telefonkontakten.

Samtidig ringer naboen i etasjen under til politiet. Denne samtalen er ikke mindre dramatisk. – Det er et fryktelig bråk her. Masse hyl og skrik. Dere må komme med en gang, roper naboen.

Han hører folk løpe ned trappene. Fra vinduet i stuen ser han 3–4 menn rømme fra stedet. På fortauet faller en mann om. Det er Jonnas kjæreste. Han er blodig etter knivstikkene.

Magert ransutbytte.

Naboen beveger seg opp i leiligheten i etasjen over. Der er døren brutt opp. På sengen i soverommet ligger den unge svenske kvinnen. Det er blod over alt.

Jonna Rask dør uten at naboen kan gjøre noe.

– Hun har sluttet å puste, sier han til politiet.

De fire gjerningsmennene pågripes i løpet av noen timer. Det er ikke tvil om at de ville rane det svenske paret. De hadde utstyrt seg med kniver, øks og brekkjern. Målet var å komme unna med penger og hasj – de visste at paret solgte cannabis til venner og bekjente.

Ransutbyttet ble magert: 600 kroner.

Ikke planlagt drap.

Påtalemyndigheten kan ikke bevise at drapet på Jonna Rask var planlagt, men for øvrig så byr saken på mye fin jus.

Tiltalte nr. 1, 29 år, anses for å være hovedmann. Han er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, begått for å lette eller unndra seg straff for ranet. Han er dessuten tiltalt for forsøk på drap på Rasks kjæreste. Strafferammen er 21 års fengsel. Han erkjenner grovt ran – og forsvareren vil trolig prosedere på at han kan dømmes det, eventuelt for ran med dødsfølge.

Tiltalte nr. 2, 21 år, er tiltalt for passiv medvirkning til drap og drapsforsøk. Aktor mener at han hadde en plikt til å gjøre noe for å forhindre handlingene. Kommer retten til at han ikke hadde handlingsplikt, må den vurdere om han kan dømmes for ran med dødsfølge.

Tiltalte nr. 3, 26 år, er tiltalt for grovt ran med døden til følge. Han erkjenner grovt ran. Var ikke i soverommet hvor knivstikkingen fant sted.

Tiltalte nr. 4, 27 år, var vakt ved inngangsdøren og aldri inne i leiligheten. Benekter ran med dødsfølge.

Det er neppe tvil om at alle fire blir dømt. Spørsmålet er hvordan retten vil tolke bevisene. Finjusen blir avgjørende for hva de skal dømmes for.