Meninger

Når Frp skremmer dansker

 • Norden-medarbeider

DANSK VALGKAMP. Norske politikere er i ferd med å begrense ytringsfriheten, hevder innvandringskritisk dansk parti. Leder Pia Kjærsgaard kaller det «uhyggelig» når Frp-ere angrer språkbruk.

DET PASSER helt sikkert Siv Jensen svært godt at partilederkollega Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti kritiserer hennes parti.

Frp har lenge, og langt på vei med rette, protestert vilt mot å bli satt i bås med Dansk Folkeparti, som sitter med nasjonalistiske Sannfinnene i EU-parlamentet og støttet Sverigedemokraterna under fjorårets svenske valgkamp. Norske Fremskrittspartiet har derimot den danske statsministerens konservative Venstre som forbilde.

Ytringsfrihet.

Ifølge Kjærsgaard er norske politikere, bl.a. flere Frp-ere, i ferd med å begrense ytringsfriheten. Dermed tråkker hun på ømme tær i alle politiske leirer. Den markante danske partilederen sier til avisen Politiken at det er «svært uhyggelig» at Norge begynner en debatt om språkbruken nå. Hun begrunner sin kritikk med at det ene og alene er massemorder Anders Behring Breivik som er ansvarlig for massakren.

Derfor får Kjærsgaard hakeslipp av at en del nordmenn snakker om å føle skyld og driver selvransakelse. Det er en hoderystende reaksjon, ifølge den lille kvinnen, som har vært en sentral aktør når den borgerlige danske mindretallsregjeringen har latt seg påvirke av de innvandringskritiske strømningene. Før høstens valg har Dansk Folkeparti vært regjeringens støtteparti i Folketinget i 10 år.

Pia Kjærsgaard bryr seg hverken om rasismeparagrafer eller blasfemiparagrafer, og understreker at det er opp til domstolene å avgjøre hvor injurielovgivningens grenser skal gå.

Lov å feile?

Flere politikere i Fremskrittspartiet mener det er behov for å tenke igjennom språkbruk og ordvalg. Det gjenstår imidlertid å se hvor lenge det aksepteres å innrømme feil, for eksempel under valgkampen om noen uker.

Pia Kjærsgaards poeng er at velgerne er helt nødt til å vite nøyaktig hva politikerne mener. Og hvis man ikke sier hva man står for, mener hun politikerne er på feil spor. Etter 28 år som politiker er hun ikke redd for å ha sagt noe galt, og står for alle sine kilometere med uttalelser.

Kulturforskjell.

Kjærsgaards angrep på Frp illustrerer en forskjell på debattklimaet i Danmark og Norge. Tonen er mer nådeløs i for eksempel litteraturdebatten. Og danske politikere kan ha en svært røff tone. I 2008 ble kulturminister Brian Mikkelsen satt voldsomt på plass av daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen etter utspill om mulig boikott av åpningsseremonien under Beijing-OL. I norsk virkelighet ville statsråden trolig gått av, mens Mikkelsen har fått tyngre statsrådsposter.

Dessuten er Kjærsgaards utfall et utslag av at valgkampen er i gang i Danmark, etter en litt doven sommer. Danskene går til urnene senest 12. november.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Advarer danske medier mot å gå i Trump-fellen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hun ønsker å overta makten. Men en utfordrer fra det ekstreme partiet gjør valget helt uforutsigbart.

 3. VERDEN
  Publisert:

  De dannet en helt uvanlig allianse. Nå ser forholdet ut til å kjølne.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Måling: Klart flertall for rød blokk i Danmark

 5. VERDEN
  Publisert:

  Tallene som gjør at danskene ser til Norge

 6. VERDEN
  Publisert:

  Åkesson til Aftenposten: – Håper vi blir så store at det blir vanskelig å holde oss utenfor