Meninger

Sirkus Behring Breivik

Terrorangrepet 22. juli er ikke over, det fortsetter i dag i Oslo tingrett.

 • Bjørn Stærk
  Spaltist

Anders Behring Breivik kaller rettssaken for «fase 3» av operasjonen sin. Det er nå han skal han utdype sitt budskap til de 15 prosent av befolkningen han tror har forståelse for det han har gjort, slik at de tar del i borgerkrigen mot «kulturmarxistene» og muslimene.

Det foregår ingen borgerkrig. Det finnes ingen horder av tilhengere. Fanatikere som Behring Breivik oppnår sjelden sine hovedmål, fordi de ikke lever i den virkelige verden. De lever i en fantasiverden hvor politikk og galskap glir over i hverandre.

Men de kan allikevel gjøre stor skade på veien. Behring Breivik har allerede lyktes i å drepe. Nå er spørsmålet om vi vil få en verdig rettssak, eller et nedrig mediesirkus som etterlater et lag av skitt på alle det kommer i kontakt med.

Alle skal trekkes med

Jeg er redd for hva som kommer. Jeg er redd fordi Behring Breivik og mediene har den samme egeninteressen av å sjokkere. Mediene skal fylle sine daglige sendinger og avissider. Alle landets pratmakere står klare til å levere, og Behring Breivik står klar til å gi dem noe å snakke om. Alle skal trekkes med.

Midt oppi dette står ofrene. Ingen har egeninteresse av å beskytte verdigheten deres, som vi så da Aftenposten blottla frykten til de overlevende på MS Thorbjørn for alle sine lesere. Ingen har egeninteresse av å være anstendige, bare anstendige nok til å kunne unnskylde seg med folkets rett til å vite.

Politisk dimensjon

Jeg er også redd for de som vil gi rettssaken en politisk dimensjon. Behring Breivik er en politisk ekstremist som har hentet de viktigste ideene sine fra ytre høyre. Det er ikke tilfeldig at han frykter islam, kaller Arbeiderpartiet for forrædere, og hater de samme enkeltpersonene som mange andre sinte folk på ytre høyre hater. Men han har ingen med seg. To psykiatrirapporter har slått fast at han lider av en psykisk lidelse – de er bare ikke enige om hvilken.

Du må forstå innvandringsdebatten for å forstå Behring Breivik. Men du kan ikke bruke Behring Breivik for å forstå innvandringsdebatten. Selv om vi nordmenn ellers har ulike meninger, står vi i dette spørsmålet nesten alle på samme side: Den siden som vil løse de problemene vi måtte ha ved å snakke sammen, i stedet for å skyte på hverandre.

De som vil gjøre rettssaken politisk forstår ikke hvor splittende det vil være. De oppfyller Behring Breiviks drøm om å være en aktør i samfunnsdebatten, en som blir lyttet til, som setter agendaen.

Og de som nå klager på at de ikke får se rettssaken direkte på TV, som Jon Wessel-Aas gjorde i Aftenposten 11. april, forstår ikke hva som står på spill. Spørsmålet er ikke, som Wessel-Aas utrolig nok ser ut til å tro, hvordan vi skal få tak i nok informasjon om forbrytelsen til Behring Breivik. Vi vil få så vi ønsker å rømme landet. Spørsmålet er hvordan vi alle skal unngå å bli delaktige i en grotesk sirkusforestilling. Spørsmålet er om vi som samfunn fremdeles er i stand til å ta frem gravalvoret, når det virkelig trengs.

 1. Les også

  Også vi gruer oss

 2. Les også

  Terrorisme som innovasjon

 3. Les også

  Statsministeren som dommer

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Kan gnister bli flammer?

 2. MENINGER

  Lord Laks

 3. MENINGER

  Det beste av det neste

 4. MENINGER

  Kulturuke!Ulturkeku!

 5. MENINGER

  Drømmen om livet

 6. MENINGER

  En uskjønn etterlysning