I disse dager foregår en stille nedleggelse av landets eneste komplette, dedikerte sykehus for barn i alle aldre; Barnesykehuset ved Ullevål universitetssykehus, nå del av Oslo universitetssykehus (OUS). I en tid der pasienten skal være i fokus, mister barnepasientene sitt sykehus i Oslo. Til tross for mange advarsler og bekymringsmeldinger har ledelsen ikke respondert. Noen har bestemt at nær sagt alle barnespesialiteter i tur og orden skal puttes inn i det alt for trange Rikshospitalet sammen med alle de pasienter som har det altfor trangt fra før av. Det er også bestemt at barn ikke skal samles ett sted men spres rundt på forskjellige avdelinger og klinikker ved de tre sykehusene i OUS. Allerede nå er barn spredt mellom minst fire store klinikker ved OUS; klinikk for kirurgi og nevrofag, klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon, hjerte-lunge-kar-klinikken og kvinne-barn-klinikken. Dette rimer ikke med "en dør inn" som skulle være sykehusets visjon. Helheten, kompetansen og barnas totale ve og vel bygget opp ved Barnesenteret ved Ullevål over mange år forsvinner.
Fysisk plassmangel
Rikshospitalet med 500 senger er ikke egnet til å ta den store mengde syke barn i Oslo eller helseregionen for øvrig og er ikke bygget som et barnesykehus. Det er ikke nok fasiliteter til å ta seg av syke og ofte kronisk infiserte barn på samme måte som ved Ullevål. Det er viktig å ha nært samarbeid med andre barnespesialiteter når barn er alvorlig syke. Samarbeidet øker når alt er på ett sted slik det har vært ved Ullevål. Noen barnespesialiteter er allerede flyttet over til Rikshospitalet. Det er trolig bare fysisk plassmangel som gjør at ikke resten er flyttet etter. Resultatet blir oppdelte avdelinger mellom de tre sykehusene. Personell og kompetanse skvises ut og det går mot at Barnesenteret nedlegges eller blir B-sykehus.
Risiko og smitte
Økt transport av for eksempel de dårligste nyfødtintensive barn fra Ullevål til Rikshospitalet kan være en risikosport som også erfares for andre utsatte pasientgrupper ved Ullevål. Dårlige barn og fortvilte pårørende vil bli sendt mellom sykehusene. Smittespredning og sykehusinfeksjoner er dokumentert å øke med økende transportaktivitet mellom og internt i sykehus. Resistente og andre uheldige mikrober vil kunne følge med personell som reiser til og ifra.
Dårlige barn og fortvilte pårørende vil bli sendt mellom sykehusene
Fravær av ledelse
Lederne ved de flekkvis fordelte avdelinger og klinikker ved OUS har gratisreise på "blåtrikken", men kan ikke være på to plasser samtidig. Fravær av ledelse går ut over helhet, langsiktighet, arbeidsmiljø, pasientsikkerhet, kompetanse og er assosiert med redusert smittevern. Flere ledere og flere ledernivåer ser ikke ut til å hjelpe. Tvert imot øker fjernhet fra egne pasientgrupper og medarbeidere samtidig med at det blir enda dyrere for sykehuset. Medarbeidere går trette av nedbemanning, usikker ledelse, ustadighet, økt arbeidspress og mange vikarer og søker stillinger andre steder. Smittevern for barn og voksne pasienter, pårørende og personell kan lide under slike forhold.
Smittevernberedskap
Under pandemien i 2009 erfarte man hvor viktig det er å ha det gode og effektive Barnesenteret med alle spesialiteter og et godt beredskap som samarbeidet om smittevern for de syke barna. Dette blir borte nå. Barnesenteret hadde inntil slutten av 1990-årene en kummerlig tilværelse i brakkebyen på Ullevål sykehus med mye smittespredning mellom barna som ikke ble fullverdig beskyttet mot smitte. Det nye Barnesenteret førte til en klar reduksjon av alvorlig smittespredning.
Økende behov
Barnekirurgi, barnemedisin, onkologi, nyfødtmedisin, infeksjonsmedisin og intensivmedisin må tilbake til Barnesenteret i en egen Barneklinikk. Nærheten til akutt— og traumemedisinen ved Ullevål er av livsviktig betydning for barn som ikke helt sjeldent er involvert i ulykker. Det vil i fremtiden bli behov for flere sengeplasser for barn i Oslo-området og tilbudet bør være der barna bor.
Grunnlaget for god helse gjennom et langt voksent liv avhenger av godt og helhetlig helsetilbud for syke og skadede barn. Et slikt tilbud blir nå rasert. Her må helsepolitikere gripe inn snarest mulig.