Meninger

Åtte norske VM-gull

 • Bertil Valderhaug

Marit Bjørgen blir VM-dronning med fire toppplasseringer, Norge tar til sammen åtte gull og blir på ny beste nasjon. Men bare hvis sykdom unngås.

— YOU ARE THE SUPERSTAR of this championship, kom det bombastisk fra en fransk journalist da pressen flokket seg rundt Marit Bjørgen i den tyske VM-byen i går.Vårt aller største VM-håp smilte, nikket høflig og svarte så idrettspolitisk riktig som hun bare kan. Godt å merke at hun stortrives med presset. Allerede i morgen kan hun sette i gang det norske gullrushet når 10 km skøyting for damer innleder VM på ski. Men det er ikke på åpningsdistansen vi venter oss mest av kraftpluggen fra Rognes.

Dronning-håp.

I sprint virket hun uslåelig frem til sist helg. Kanskje det bare er et sunnhetstegn at den suverene verdenscuplederen ble slått i spurten av finske Virpi Kuitunen i Reit im Winkl. Kanskje forsvant også litt av presset.De største optimistene tror at Bjørgen kan ta hele fem gull. Fullt ut mulig, men selv sikter hun seg nøkternt inn mot tre medaljer. Vi tror på fire av beste sort. Triumf på sprinten, triumf på sprintstafetten sammen med Hilde Gjermundshaug Pedersen, triumf i jaktstarten og triumf på den vanlige stafetten.Thomas Alsgaards sluttspurt og parkering av Jo¨rgen Brink i den siste runden gjorde at det ble norsk stafettgull i Val di Fiemme. Stafettherrene er tradisjonelt et sikkert gullkort, men det er i andre øvelser vi ser for oss norske gutter øverst på seierspallen.Den tyske landslagssjefen Jochen Behle kalte for noen uker siden Jens Arne Svartedal for VMs største favoritt. Det spørs om han var like tindrende klar etter helgens prolog-bom av Svartedal i Reit im Winkl. Godt at den bommen kom der og ikke i sprinten her i Allgäu-alpene. Svartedals tempo og kraftfulle teknikk i motbakkene er som skapt for den klassiske sprinttraséen her. Klart det blir gull!

Sprint-håp.

Medalje av edleste valør lukter også av OL-mester Tor Arne Hetland på sprintstafetten i fri teknikk. Spørsmålet er hvem han får med seg på laget.På de lange distansene er det for guttene blitt mest tull i de siste mesterskapene. Spesielt i Val di Fiemme, da bestemann på den avsluttende femmila var så langt nede som på 24. plass. Nå skal de gås i klassisk stil. Det ligger an til suksess for Frode Estil, tror vi.I Ramsau for seks år siden var Erling Jevne i knallform - og klar til å ta det VM-gullet som han manglet på femmila. Så gikk alt bokstavelig talt i dass. Mange av våre største håp ble satt ut av sykdom både i Val di Fiemme og i Ramsau. De neste ukene må de holde seg friske for å kunne innfri. Når utøverne er utstyrt med våtservietter for å tørke seg umiddebart etter håndtrykk, føler vi oss temmelig trygge på at de flest tenkelige forholdsregler er tatt.

Hopp-håp.

Skulle vi tippet antall norske hopp-gull før årets sesong, kunne det blitt både to og tre. Etter en skuffende sesong, nøyer vi oss med ett. Roar Ljøkelsøy har vært stabil i toppen gjennom hele sesongen. På sitt aller beste kan han tukte suverene Janne Ahonen.I kombinert har vi ikke lenger Bjarte Engen Vik. Vi har heller ikke noen gullhåp. Men Petter Tande og Magnus Hovdal Moan har vist at de med full klaff kan kjempe om medaljer.Og de blir det mange norske av de neste dagene. Det er egentlig bare å gjøre seg klar for enda et gullrush i rødt, hvitt og blått

 1. Les også

  Løperne mer optimistiske enn folket

 2. Les også

  En må vrakes i dag

 3. Les også

  Berger føler presset

 4. Les også

  - Jeg er frisk og i god form

 5. Les også

  Doping på topp allerede

<b>Fire gull:</b> Marit Bjørgen. KNUT SNARE

<b>Ett gull:</b> Jens Arne Svartedal. SCANPIX

<b>Ett gull:</b> Tor Arne Hetland. KNUT SNARE

<b>Ett gull:</b> Frode Estil. SCANPIX

<b>Ett gull:</b> Roar Ljøkelsøy. ERIK BERGLUND

Relevante artikler

 1. SPORT

  16 dager gullende moro venter oss

 2. SPORT

  - Mitt verste løp

 3. LANGRENN

  I dag ble hun historisk. Her er samtlige av Marit Bjørgens OL-medaljer

 4. SPORT

  Bjørgen går ikke sprintstafett

 5. SPORT

  Vraket Gjømle igjen

 6. SPORT

  Slå svenskene!