Meninger

Eurovision: Kvelden da musikken vant

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist
Salvador Sobral vant den 62. Eurovision Song Contest med en overraskende stillferdig låt.

Den historiske seieren til Portugals Salvador Sobral var like overraskende som fortjent.

Si Melodi Grand Prix eller Eurovision Song Contest høyt, og de fleste vil umiddelbart tenke på bankende eurodisco-rytmer og pyro, glitter og fest.

Ikke Salvador Sobral (27), som lørdag kveld ble den aller første portugisiske vinneren av denne konkurransen. Hans umiddelbare takketale oppe på scenen er av det ikoniske slaget.

«Musikk handler ikke om fyrverkeri. Musikk handler om følelser», sa Sobral og holdt seg til sitt sviktende hjerte. Han har en livstruende hjertesykdom, og holdt seg borte fra alle de mange prøvene denne uken.

Les også

Direkteblogg: Vi fulgte Eurovision-finalen direkte

Var én av favorittene

Det er mildt sagt en god følelse å gi ham rett i takketalens budskap.

Sobral var én av favorittene, tippet inne i topp tre hele uken, men det er likevel overraskende at en så sår og stillferdig låt om uforbeholden kjærlighet vinner dette sirkuset til slutt.

Kontrasten er stor til Jamalas politiske brodd i fjorårets «1944», til Måns Zelmerlövs digitale sceneshow året før, og til det homofile aspektet i Conchitas vinnerlåt «Rise Like a Phoenix» for tre år siden.

Fasiten er at den 62. Eurovision Song Contest ble kvelden da musikken vant. Melodien, stemmen og artisten Salvador Sobral. Hvem hadde trodd?

Les også

EBU: Russland utestengt fra Eurovision

Handlet også om politikk

For i forkant av årets Eurovision Song Contest handlet mye om politikk, og da spesielt om konflikten mellom Ukraina, Russland og separatistene i øst.

Ikke minst fordi den russiske artisten Julia Samojlova ble nektet innreise og deltagelse i Ukraina fordi hun ulovlig hadde besøkt Krim for noen år siden, og Russland endte med å bli utestengt fra hele Eurovision.

Vinneren Salvador sammen med sin søster Luisa på scenen i Kiev etter seieren lørdag.

Den betente konflikten lå der som et bakteppe, og ble i tillegg aktualisert under selve finalen da et angrep i byen Avdijivka i øst skal ha drept fire sivile. Angrepet fikk president Petro Porosjenko til å droppe sitt planlagte besøk under finalen i Kiev.

Les også

3700 politifolk og vakter rundt Eurovision-arenaen

Spørsmål om ytringsfrihet, homofiles rettigheter, journalister som ble nektet innreise og tidenes største sikkerhetsopplegg i byen og rundt arenaen er også løftet underveis, uten at det har påvirket selve finalen i Kiev.

Ingen av årets låter hadde heller et direkte politisk budskap.

Aleksander Walmann, Jan Fredrik Karlsen og Joakim With Steen var smørblide etter tiendeplass i Eurovision lørdag kveld.

Godkjent norsk plassering

For til tross for alle betente konfliktlinjer, utfordringer som definitivt kommer til å gjøre seg gjeldende i Ukraina også etter at dette sirkuset av en låtkonkurranse nå har reist hjem, ble det altså musikken som seiret til slutt.

En slags seier kan man gi det norske bidraget JOWST. Å vinne Eurovision er selvfølgelig målet for NRK, men en knalltøff oppgave. Etter fjorårets fiasko i semifinalen, vil likevel en tiendeplass regnes som høyst godkjent.

Les også

JOWST fortsetter samarbeidet

Som ventet fikk JOWST flest stemmer av juryene, som lytter litt annerledes etter kvaliteten i låtene. Seerne var mer lunke, hverken låt eller opptreden på scenen var unik nok til å gå høyere.

Likevel er nok tiendeplassen nok til at NRKs team og musikksjef Jan Fredrik Karlsen får fortsette jobben med å finne en vinner frem mot neste års finale i Portugal.

Er man heldig, kan jo budskapet i at musikken vant trigge de beste artistene og låtskriverne i Norge, slik at de faktisk ønsker å delta.

Les mer om

  1. Melodi Grand Prix
  2. Eurovision Song Contest
  3. Musikk
  4. Jan Fredrik Karlsen