Meninger

Selvhat på skandinavisk

 • Ben Mcpherson

I 2012 solgte Vinmonopolet 79,9 millioner liter med drikke, og omsatte for 11,5 milliarder kroner. Lise Åserud / NTB scanpix

Vinmonopolet står igjen som et monument over nordmenns fetisjering av alkohol.

Jeg sitter på restauranten på Hovedøya i Oslo-fjorden en varm sommerkveld, i en diskusjon om Vinmonopolet:

— Det er infantiliserende, sier jeg: Hvorfor stoler man ikke på at voksne tar voksne valg om alkohol? Hva er grunnen til at de ikke kan kjøpe vin på butikken?

Mannen ved siden av meg har drukket fem halvlitere. Hvis han vil, kan han fortsette til han nesten besvimer. Men han argumenterer innbitt for at polet beskytter folk mot seg selv.

— Se rundt deg, sier han.

— Ja, svarer jeg. Alle er fulle.

— Nettopp! sier han med en triumferende mine. Uten polet ville dette vært så mye verre .

Må beskyttes fra seg selv

Ville det? Er nordmenn virkelig så ute av stand til å kontrollere seg at de må beskyttes for sine indre drifter? Den diskusjonen hadde vi for tre år siden, men jeg har hatt den mange ganger, med mange ulike mennesker. Og jeg tror alltid at de spøker. Selv om de aldri gjør det.

Hvordan beskytter egentlig Vinmonopolet dem når de kan drikke så mye de vil på utesteder? Hvorfor er det greit å drikke seg full på bar på valgdagen, bare ikke på polvarer? Hvorfor kan man ikke kjøpe alkohol på nyttårsaften? "Allmennpreventive alkoholhensyn," mener Helsedirektoratet. Jeg skjønner det fremdeles ikke.

Les også

- Skam bør gjeninnføres: Skam over å være drita, skam over å være bakfull

Her er jeg enig med Siv Jensen: jeg skulle gjerne sett at Vinmonopol-systemet ble avviklet, men Erna Solberg vil selvsagt ikke ha noe av det. Regjeringsplattformen sier at de skal “ La hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligge fast, jf samarbeidsavtalen.” De er visst ikke libertinere. Dette er ikke videre liberalt, heller.Men, og dette er så viktig at det nevnes to ganger, de ønsker å “Åpne for produktprøver og begrenset alkoholsalg direkte fra nisjeprodusenter og om nødvendig jobbe for å endre EU-lovgivningen på feltet.” Med smaksprøver før man handler? En pirrende farlig idé. Gudene vet hvor alt dette ville endt? Med Liebfraumilch på Rimi, kanskje? Det er ikke monopolets bane, men det er muligens et skritt i riktig retning.

Selvhat på skandinavisk

Alle vet at det ikke er bra for helsa å drikke for mye. Men de fleste utenfor Skandinavia ber ikke staten om å redde oss fra oss selv. Polet representer en unik skandinavisk form for selvhat. For her i Norge skal ikke ansvarlige voksne gjøre valg som er skadelige for dem. De må ikke få lett tilgang til demonisk drikke. Kanskje de ikke kan kontrollere seg selv!

Ben McPherson

Som en norsk venn sier: “Man kan si at nordmenn tror på polordningen som en form for avlat, hvor pakten er ‘Jeg oppgir min rett til å kjøpe alkohol i butikken i solidaritet med alkoholikere’. Slik føler nordmenn seg bedre fordi de tror at de hjelper noen som har det verre. Det er et lurt retorisk grep fra myndighetene.” Man skal aldri reklamere for alkohol. Man skal ikke ha fargesprakende bæreposer, for kanskje det gjør at folk får lyst til å kjøpe alkohol. Vinmonopolet gjør vininnkjøpene veldig grå og veldig seriøse . Og selvsagt får du ikke smake først, for kanskje det er gøy, og det må man beskyttes for.

Misforstå meg rett. Jeg tar ikke lett på de problemene alkohol forårsaker for personer som sliter med avhengighet, eller vennene og familiene deres. Men forhindrer Vinmonopol-systemet alkoholisme? Hvor er bevisene?

En simpel løsning på et vanskelig problem

Alkoholisme, som all avhengighet, er en kompleks sykdom, og røttene ligger ofte i årsaker urelatert til alkoholen i seg selv: familiehistorien, depresjon og angst ser ut til å påvirke. Kanskje også genetikk.

Vinmonopolet har fått til noe veldig lurt. De har overbevist avholdsbevegelsen om at dette er det nest beste grepet, om man da ikke vil bannlyse alkohol. Men Vinmonopolet kan ikke holde alkoholikere borte fra flaska. Selv ikke totalforbud klarer det, folk med avhengighetsproblemer finner alltid en metode for å skaffe det kroppen trenger. Og er det én gruppe som klarer å planlegge drikkingen sin, så er det personer med alkoholproblemer: det er de som står og venter utenfor Vinmonopolet om morgenen.

Fingerferdigheten stanser ikke der, for Vinmonopolet har klart å overbevise vanlige nytere av alkohol at polet er elementet som hindrer deres alkoholruin. Hvorfor? Fordi det truer dem til å planlegge drikkingen. Og planlagt drikking er moderat drikking. Det er i hvert fall det Vinmonopolet sier.

Er det én gruppe som klarer å planlegge drikkingen sin, så er det personer med alkoholproblemer

Alkoholfetisjisme

Jeg har alltid ment at det norske systemet oppnår det motsatte av det de selv hevder. At det aktivt promoterer fyll, fordi fyll og alkohol hører sammen her. Den offisielle statistikken sier at nordmenn drikker mindre enn britene. Men har man først vært på en "skikkelig norsk fyllefest", skjønner man at det ikke gir deg hele bildet. Som min norske venn så treffende sa: “Det er ikke det at vi drikker mer enn dere, vi drikker bare alt samtidig.”

Her i Norge hamstrer man drikkevarer på en helt ulik måte enn man gjør i Storbritannia, fordi vi ikke trenger det. Her kan man ikke bare stikke ut i butikken etter en flaske vin etter innfallsmetoden. Man skaffer seg et lager, venter til barna er ute av veien (kanskje), og så drikker man hele sulamitten. Så lenge barna ikke ser det, er det liksom greit.

Les også

- Kvinner skammer seg nok som det er

Jeg karikerer litt, men ikke så mye. De unge vokser opp i et samfunn der alkohol er en fetisj, det er ulovlig og spennende, noe som skjer bak lukkede dører. Den norske staten ber deg ikke drikke foran barna, noensinne. Jeg må si jeg heller foretrekker at sønnen min ser meg nyte et glass vin til maten, så han nettopp skjønner at det ikke fører til fyll og fordrukkenhet: er det ikke bedre at han ser det som noe normalt?

Kvalitetens voktere

Men den mest briljante av alle illusjoner Vinmonopolet har plantet, er at det har overbevist folk om sin rolle som kvalitetens vokter. “Skal jeg bli anbefalt en vin av en kvisete tenåring på Rema 1000, lissom?" Men la oss tenke seriøst over det: er Rema 1000 virkelig stedet du skal gå når du vil ha godt kjøtt? Går man ikke til spesialister for spesielle innkjøp? Hvorfor skal det være annerledes med vin?

Det er visse sider ved den norske drikkekulturen jeg elsker. Inkluderingen i den norske “skålen”, øyekontakten med alle ved bordet, følelsen av en felles opplevelse er verdifull.

Men den kulturen eksisterte i Norge lenge før Vinmonopolet, og vil fortsette å være der etter at polet er dødt og begravet.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  – Veien var tørr og fin. Problemet var at jeg hadde drukket hele natten

 2. KULTUR

  Martin Svedman: – Alkoholen er sterkere enn kjærligheten

 3. KRONIKK

  Når noen har problemer med alkohol, må noen tørre å si ifra | Christer Torjussen

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Ja, vi elsker... et statlig monopol!

 5. POLITIKK

  Nordmenn harryhandler polvarer for 2,2 milliarder i året i Sverige

 6. A-MAGASINET

  Svigerforeldrene drikker for mye. Hva bør familien gjøre?