Meninger

En mildere og mykere Marine Le Pen | Per Kristian Haugen

 • Per Kristian Haugen
  Per Kristian Haugen
  Kommentator
Marine Le Pen vil vinne velgere ved å gi Nasjonal Front et vennligere ansikt.

Ny strategi: Marine Le Pen satser på seier når Frankrike skal velge president om 12 måneder. Og hun har en plan. Nasjonal Front skal gjøres bredere, vennligere og mer inkluderende.

Noe skjedde med Marine Le Pen tett oppunder jul i fjor. Plutselig forsvant hun fra offentligheten etter å ha vært i nyhetene konstant siden terroren i Paris 13. november. Men nå – ett år før presidentvalget – er hun tilbake for fullt.

Marine Le Pen hadde lagt bak seg en beinhard valgkamp. Første runde av regionvalget 6. desember ble en suksess. Alt lå til rette for et gjennombrudd i andre omgang 13. desember. Slik skulle det ikke gå.

Taktisk samarbeid

Sosialistene og republikanerne – det vil si sentrum/venstre og sentrum/høyre i fransk politikk – stemte taktisk på hverandre i andre runde.

De etablerte partienes seier hadde en vond bismak:

Les også

Nasjonal Front kan komme sterkt tilbake

Resultatet var at Nasjonal Front ikke vant én eneste region. Imidlertid hadde partiet flere sterke enkeltresultater. Marine Le Pen oppnådde 42 prosent i sin region ved Lille lengst i nord. Hennes unge niese, Marion Maréchal-Le Pen, fikk 45 prosent i Provence.

Skuffelsen var uansett stor. Nasjonal Front hadde håpet å bruke en eller flere regioner som utstillingsvindu for sin politikk. Velgerne skulle få se at partiet var modent for ansvar.

Målet er å styre landet

Marine Le Pens politiske prosjekt er å gjøre Nasjonal Front til et parti som kan styre Frankrike. Det har vært hennes mål siden hun i 2011 tok over etter sin far, Jean-Marie Le Pen, som grunnla partiet på 1970-tallet.

I 2002 klarte Le Pen å komme videre fra første runde i presidentvalget etter å ha slått ut sosialisten Lionel Jospin, men i andre omgang ble han totalt utklasset av den konservative Jacques Chirac. Den moderate høyrefløyen fikk drahjelp fra venstresiden, og Chirac vant med 82 prosent mot 18 prosent til Le Pen.

Nederlaget var like fullt en personlig seier for Le Pen, som hadde vist at han kunne mobilisere mange millioner velgere. På den tiden var det uansett ingen som regnet med at Nasjonal Front kunne vinne.

Grumsete fortid

"Partieieren" Le Pen appellerte til tilhengere av Vichy-regimet, som samarbeidet med Tyskland under Annen verdenskrig, og folk som var forbitret over at Frankrike tapte krigen i Algerie. Han ble beryktet for uttalelser om at massedrapene på jøder i gasskamrene bare var "en detalj" i historien om Annen verdenskrig.

Marine Le Pen har tatt et oppgjør med de mest aggressive rasistene, og hun har kastet faren ut av partiet. Under hennes ledelse har Nasjonal Front trukket til seg mange typiske arbeidervelgere som har mistet troen på venstrepartiene.

Aftenpostens Frank Rossavik peker på store likheter mellom ytre høyre og ytre venstre:

Les også

Venstresidens krise i Europa | Frank Rossavik

Program med sterk appell

Nasjonal Front står for motstand mot innvandring, globalisering og det flerkulturelle samfunnet. Partiet vil bevare franske arbeidsplasser og velferdsgoder. Denne oppskriften har gjort Nasjonal Front til det største partiet i sitt slag i Vest-Europa.

Marine Le Pen har funnet høyrepopulismens vinnerformel:

Les også

"Et politisk opprør feier over Europa"

Men det gjenstår én viktig hindring for å vinne reell makt: Det er praksisen med at de andre partiene går sammen for å blokkere Nasjonal Front, sist under regionvalget i fjor. Noe lignende kan skje ved presidentvalget neste år. I så fall vil datteren oppleve det samme som faren 15 år tidligere.

Hennes strategi er å fremstå som et bredt og inkluderende parti med sosial samvittighet. Da kan forsøkene på å isolere Nasjonal Front lettere avvises som hysteriske og overdrevne.

Nytt og "mykt" slagord

Nasjonal Fronts nye slagord er La France apaisée. En direkte oversettelse er vanskelig, men "et vennlig Frankrike" kommer ganske nær – eller kanskje "Frankrike i fred med seg selv".

Budskapet understrekes ved at partilederen opptrer i landlige omgivelser, gjerne på bilder der hun koser med kattunger. Hun snakker om håp og tro på fremtiden. Hun vil forsvare alle "franske mennesker i Frankrike, uten hensyn til opprinnelse eller religion". Det må forstås som at nasjonen defineres av felles verdier, ikke av etnisk bakgrunn.

Utstrakt hånd til jødene

Den gamle antisemittismen er borte. Nå vil Nasjonal Front bygge bro til de franske jødene. De er jo i høyeste grad ofre for islamsk terrorisme, noe angrepet på et jødisk supermarked i Paris understreket på en uhyggelig måte.

Slik bygges en ny partiprofil bit for bit. Lengselen etter den enkle og harmoniske fortiden er tydelig, men den dystre analysen av nåtiden tones ned. Det er viktig å fremstå som positiv.

Det Marine Le Pen gjør, er at hun senker terskelen for å støtte Nasjonal Front: Velgerne kan bare komme til henne, ingen behøver å være redde.

Både François Hollandes sosialister og Nicolas Sarkozys republikanere skal få sin fulle hyre med å svare på denne sjarmoffensiven.

Frankrike preges av økende sosial uro:

Les også

Hundretusenvis har protester hver natt i fire uker. Sarkozy kaller dem for «hjerneløse».

Les mer om

 1. Rasisme
 2. Jødehat
 3. Antisemittisme
 4. Høyrepopulisme
 5. Høyreekstremisme
 6. Marine Le Pen
 7. Frankrike