Meninger

Spellemann med problemer

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist
Todd Terje Olsens <i>It's album time</i> er ikke med blant årets nominasjoner til Spellemann.

Nico & Vinz blir årets store spellemenn, så klart. Men årets beste album, debuten fra elektronikaartist Todd Terje, mangler og skaper et ekkelt hull blant de nominerte.

Den store leteleken «hvem mangler» er en årlig øvelse når Spellemann avslører de nominerte til norsk musikks aller viktigste pris, som deles ut i Stavanger i januar. Motorpsycho hadde fortjent en plass innen rock, for eksempel, og hvor er Jarle Bernhoft, som nylig ble nominert til amerikansk Grammy for sitt album Islander?

I år startet derimot utdelingen av mangellapper noen dager tidligere, da Dagbladet fortalte at Todd Terjes debut It's album time ganske riktig ikke er blant de nominerte i klassen for elektronika. Dermed vil albumet Aftenposten og mange andre har kåret blant årets aller beste ikke få sin fortjente heder på nyåret.

Det gir Spellemann er ekkelt problem.

Et problem, uansett

Aftenposten har – uten å lykkes – prøvd å få Todd Terje (Olsen) til å fortelle om han har glemt å melde på albumet innen fristen, slik artister og deres apparat er nødt til å gjøre selv for å kunne bli nominert. Eventuelt om han ikke ønsker å være med i denne «konkurransen», og bevisst har valgt å ikke melde seg på.

Vi vet altså ikke årsaken, men begge muligheter gir Spellemann problemer.

Om Todd Terje ikke ønsket å være med, må det respekteres. Tvang fungerer sjelden, og det ville mildt sagt vært snodig å skulle dele ut pris i beste sendetid på NRK1 til en som ikke vil ta imot.

Likevel vil dette være en ripe i lakken for Spellemann, for troverdigheten som landets viktigste musikkpris svikter om man er blitt en utdeling enkelte artister ikke ønsker å assosieres med.

Må etterlyse plater

Ille er det også om Todd Terje rett og slett har glemt å melde seg på innen fristen 3. oktober, og dermed er ute. Dette har skjedd med artister tidligere år, og Spellemann har konsekvent stått på kravet om at det er artistene og plateselskapenes ansvar å overholde fristen.

Greit nok, man må ha orden i rekkene, men problemet er at de som styrer Spellemann ikke har gitt seg selv en åpning for å etterlyse sentrale utgivelser de som fagfolk må se at bør med.

– Jeg har selv lagt merke til at det ikke er påmeldt, og skulle gjerne sett at det hadde vært det, sier Spellemanns styreleder Marte Thorsby til Dagbladet.

En uttalelse som dessverre kun vitner om feilaktig regelrytteri. Da Thorsby «la merke» til dette tidligere i høst, kunne hun slått åtte siffer på mobilen og varslet artisten. Det hadde vært det beste for begge parter.

Her bør en regelendring være på vei.

Nico & Vinz må vinne

For i år kan heller ikke dette hullet dekkes opp ved å gi Todd Terje den nominasjonsløse hederen Årets Spellemann. Den prisen bør forlengst være inngravert med navnet Nico & Vinz.

Duoens store internasjonale gjennombrudd det siste året, med blant annet fjerdeplass på singlelistene i USA og en topplassering i UK, gjør at konkurransen i 2014 er ikke-eksisterende.

Selv knallsterke artister som Thea Hjelmeland, Siri Nilsen og Highasakite – de to sistnevnte med tre nominasjoner hver – må finne seg i å vente noen år til på akkurat denne.

Les også:

Les også

Siri Nilsen med flest Spellemann-sjanser

Les også:

Les også

  1. Dette er årets ti beste norske album

  2. Stjernespekket minnekonsert for Per Eirik Johansen