Altfor høy pris

Hvis utgiftene til neste års Melodi Grand Prix i Norge kommer ut av kontroll, kan det skade NRKs posisjon og fremtid.

DE FIRE MÅNEDENE etter «Fairytale»-seieren i Moskva har vært et eventyr for Alexander Rybak, men er i ferd med å bli alt annet enn et eventyr for kulturpolitikerne.

Den foreløpige kalkylen over kostnadene for semifinalene og finalen på Fornebu i slutten av mai neste år er på 211 millioner kroner.

Men det lukter allerede kraftige overskridelser. NRK vedgår at både kostnader og inntekter er usikre. Fratrukket ventede inntekter på 75 millioner, kan utgiftene bli 136 millioner.

Men dette regnestykket tror NRK tydeligvis bare sånn passe på, for prosjektleder Jon Ola Sand sier nå at kostnadene kommer til å bli høyere enn i den finske finalen i 2007. De var på 150 millioner kroner.

Så hva snakker vi om? Opp mot 200 millioner kroner etter at inntektene er trukket fra? Det vet ingen.

Lovet nøkternhet.

Det vi vet, er at kostnadskarusellen som nå er i gang, stemmer dårlig med den nøkternhet kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas la for dagen like etter seieren 16. mai.

For aldri i sin historie har NRK planlagt å bruke så mye som 600000 kroner pr. minutt med sendetid. Likevel kaller prosjektleder Sand kaller utgiftsnivået for «nøkternt».

Hvor sikre er forresten NRK på egeninntekter på 75 millioner fra Melodi Grand Prix? NRK-direktør Annika Biørnstad sier det er et «usikkert» anslag. En svikt kan gå ut over andre oppgaver i allmennkringkasteren. NRK har allerede solgt unna sin del av rettighetene til Fotball-VM i 2010 for å få råd til Melodi Grand Prix-avviklingen.

Disse usikre budsjettene gir flau smak i munnen, kort tid etter at Holmenkoll-overskridelsen kostet like mye som hele Oslos kulturbudsjett.

I og for seg kan vi bruke hva som helst på Eurovision Song Contest 2010. Men en middels viktig internasjonal musikkonkurranse med til dels skandaløst dårlig musikk og svake artister på rekke og rad, skal og bør vi rett og slett ikke bruke hva som helst på.

Feil lokalisering.

Det er uheldig å legge et «nøkternt» Melodi Grand Prix til kjempehallen på Fornebu. Billettinntektene blir ikke så veldig mye større, infrastrukturen vil være meget dyr og krevende, og arenaen har ikke hatt store og tunge internasjonale TV-overføringer. Det har Oslo Spektrum – gjennom to tiår. Samtidig er hallen stor nok, og veldig tilgjengelig med alle kommunikasjonsmidler.

Men la gå, lokaliseringen er bestemt. Det er imidlertid ikke finansieringen. NRK har allerede bedt om 99 kroner i økt lisens neste år, og ber nå om 55 kroner til for å få råd til Grand Prix-finalen. Dette kan lett bli en permanent snikheving av lisensen. For er det noen som tror at en økt lisensavgift kommer til å bli satt ned igjen fra 2011? Nei, ikke med mindre den skilles ut som en egen sum fra hovedlisensen, slik at den er lett å fjerne igjen. Ellers kan NRKs posisjon komme til å svekkes som følge av en ytterligere omdiskutert lisensavgift.

Taus statsråd.

Kulturminister Trond Giske (Ap) var på rett spor da han i sommer oppfordret til innsparinger og kutt i NRKs romslige milliardbudsjetter og bemanning for å få innpasset Melodi Grand Prix-kostnadene. Men mye tyder på at statsbudsjettet 13. oktober vil inneholde forslag om en ekstraordinær økning av lisensen. Det vil være såpass upopulært at Giske klokelig avslår å kommentere saken nå.

Han ville da heller ikke ha noe å vinne – etter fire ekspansive budsjettår – på å bli husket som kulturministeren som barberte neste års norske folkefest til et «Matpakke Grand Prix».

twitter.com/KnutOlavAmas