Meninger

Ikke fullt så heisann på Montebello | Margrethe Geelmuyden

  • Margrethe Geelmuyden
    Margrethe Geelmuyden
    Ullern bydelsutvalg (V)
Midt mellom villaene i Montebello står de tidligere kontorene til Statnett tomme. Her er UDI i dialog med Hero og de private eierne om å innkvartere inntil 1000 asylsøkere.

Å antyde at alle som bor på Montebello tenker likt, er like idiotisk som å hevde at alle som bor på Grønland tvangsgifter døtrene sine og trakasserer jenter i miniskjørt, skriver Margrethe Geelmuyden.

«Et av Oslos mest eksklusive villaområder får asylmottak.»

Overskriftene var forutsigbare da byråd Geir Lippestad (Ap) og Utlendingsdirektoratet annonserte planer om å plassere 1000 asylsøkere på Montebello.

Knapt noe stedsnavn i Norge utløser flere fantasier enn Montebello. Trond Kirkvaags sketsj «Heisann Montebello» definerte nabolaget som et reir av selvgode og nytelsessyke materialister med dyre vaner.

To personer har uttalt seg kritisk til asylmottak og blir trukket frem som bevis på Montebello-folks smålighet. Men å antyde at alle som bor på Montebello tenker likt, er like idiotisk som å hevde at alle som bor på Grønland tvangsgifter døtrene sine og trakasserer jenter i miniskjørt.

Området mellom Kolsåsbanen og Ring 3 er heller ikke spesielt eksklusivt. Her er monstermaster, helt vanlige rekkehus, helt vanlige blokker, helt vanlige villaer, og den frede villaen Montebello fra 1910.

I resten av skråningen ligger sykehus, bedrifter, skole, og gjenbruksstasjon. Montebello har rundt 2600 arbeidsplasser og er svært industrialisert for å være et «av byens mest luksuriøse villaområder».

En debatt med fordummende utgangspunkt vil gi dumme løsninger. En debatt som baserer seg på å fri til folks fordommer, gagner ingen, enten det gjelder fordommer om asylsøkere eller fordommer om mennesker på Montebello.

Vi må diskutere fordomsfritt utfordringene med å plassere, og ikke minst integrere strømmen av flyktninger. Vi trenger raushet og forstand på alle hold.

Til og med i omtalen av Montebello.

Har du fått med deg bakgrunnen for innlegget? Dette er Aftenpostens saker om temaet: