Meninger

Vær selvopptatt i sommer!

 • Ann Elin Schüssel

Vi lengter etter fred og ro i sommerferien. Er du i et parforhold er det smart å være litt føre var.

De fleste problemer i parforhold er evigvarende. Avbrekk fra hverdagens oppgaver og mye tid sammen medfører ikke nødvendigvis at problemene blir færre. Bestem deg for å ta problemene på en ny måte; ha «turist»-perspektivet!

Ann Elin Schüssel, forfatter og coach

Noeav det som gir best effekt i min jobb som coach å finne det smartesteperspektivet. Det å legge til grunn at vi mennesker ikke endrer vi oss ikke noesærlig fra en sommer til en annen, er smart. Den anerkjente familieterapeuten JohnGottman hevder at hele 80 prosent av problemene i ekteskap eller samboerskap er avvarig karakter. Spørsmålet blir altså hvordan vi kan leve med utfordringene. Dinpartner elsker å ha besøk nesten hele ferien, mens du aller helst er alene. Omvi møter ulike behov i ferien som en «dommer» eller «turist» vil gjøre en storforskjell. Dommeren slår fast: "Så kjedelig du ønsker å ha det". Turisten serpå det som er annerledes med nysgjerrighet og åpenhet: "Ja, du vil det du,fortell meg hvorfor det er viktig!"

Hvordanmøter du partneren din? Og hvordan møter du deg selv? Skaldu være dommer eller turist denne sommeren?

NosceTe Ipsum — kjenn deg selv. Etuttrykk fra antikkens Hellas som står like gyldig i dag. Detkrever overskudd å tåle ulikhet. Å være i et parforhold innebærer som regel detå tåle ulikhet. For å kunne ta vare på andres behov må du først ta vare på degselv. Fest egen oksygenmaske før du hjelper andre! Har du overskudd, er detlettere å ta ulikhet som en turist; med åpenhet og nysgjerrighet. Overskuddkommer når du tar ansvar for egne behov.

Forventningsavklaring

Påjobben har du medarbeidersamtale en gang i året for å avklare viktigeforventninger med sjefen. Det gir energi og lettelse når dine behov blir møttmed åpenhet og aksept. En 15 minutter «par-samarbeidsavtale» om hva dinebehov er, hva mine behov er og hvordan kan vi få til noe bra for oss begge, kan gibåde klarhet og energi. Jeg ser daglig hvordan ærlige samtaler gir positiveffekt mellom mennesker på jobben - det er lett å glemme dem hjemme.

Sombarn representerte august måned en ny start. Nytt skoleår, nye muligheter. Laaugust bringe deg blanke ark og fargestifter i år! Bruk sommerferien til åfinne ut et par viktige ting. Hva vil du nå? For jobben din, familien din oghelsen din. Det er ikke egosentrisk, det er en forutsetning for å gjøre denbeste bruken av tiden din.

Formennesker som ønsker forandring i livet sitt er det to feil som ofte går igjen.For det første går vi for fort frem. Vi tar oss ikke nødvendig tid til åoppdage våre egentlige ønsker og behov. For det andre glemmer vi å kjenne etterhva det er vi trenger for oss selv, vi lar oss hurtig styre av tanker omhvordan vi skal passe inn i andres liv. Når dette skjer, kommer det ofte oppsinne og frustrasjon og vi gir gjerne andre skylden for disse følelsene. Det ågi hverandre litt «time-out» til å tenke tanker ut og ha noe alenetid i ferienkan for noen være akkurat det de trenger for å bestemme seg for viktige tingsom å bli i jobben eller ikke.

Personligtrening for sinnet

Personligtrener er blitt populært når vi skal trene opp kroppen og bli pushet utenforvår fysiske komfortsone. Hvordan er det med følelsene og tankene dine? Kunnedet vært godt med en som utfordret deg til endring? Å reflektere over hva duvil er krevende. De fleste får det best til i samtale. Med partneren, en venn,en coach eller andre man er i en tillitsfull relasjon med. Det å sette ord påtankene og følelsene hjelper deg til innsikt i deg selv. Å bli utfordret avandres spørsmål er vesentlig for å komme videre.

Dukan få til mye av det du ønsker når du er fokusert. Ønskene er knyttet til dineverdier, du våger å gjøre ting på din måte og du sørger for å ha det godtunderveis. Dette er ikke luftige ord. Mange har gått foran deg, søkt svar ogfunnet dem. Felles for dem som lykkes med positiv endring i livet er at de erblitt kjent med hvem de er og hva de vil. Så vær selvopptatt i sommer! Finn uthva du vil. Når høsten kommer sitter du ikke på meglingskontoret, men er ifull gang med å tegne ditt nye liv med gnistrende fargestifter. God sommer somturist!

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV

  Når ferien er over, øker antall par som søker hjelp: Her er ekspertenes ferietips for parforholdet

 2. A-MAGASINET

  Frode Thuen: Sommer er krangletid. Slik gjør du ferien god for familien.

 3. A-MAGASINET

  Frode Thuen: I lang tid har de ikke dyrket forholdet, men seg selv. Nå har hun hverken lyst på mannen eller flere «innholdsløse samtaler» med ham.

 4. FORELDRELIV

  Parterapeuter svarer: Hva gjør jeg om jeg ikke lenger synes partneren min er tiltrekkende?

 5. KARRIERE

  «Jeg gruer meg til å starte på jobb igjen. Hvordan kan jeg ta grep om karrieren min?»

 6. SPREK

  Andreas (25) nektet å innse at han var i dårlig form. Da tok mamma grep