Meninger

Sex! Sex! Sex!

NRK-serien Trekant får en oppfølger. Er det lov å håpe på mindre pirrende innhold?

Mange ble sjokkert over NRK-serien Trekant. Men det er andre grunner enn de moralske til å ønske seg en oppfølgerserie med helt andre kvaliteter. FOTO: NRK FOTO: Nyhetsspiller

ALLEREDE FØR FØRSTE EPISODE av Trekant ble vist i fjor, mottok NRK 4500 klager. En lang debatt senere endte jeg for én gangs skyld opp med å nikke anerkjennende til en talsmann for en kristen organisasjon. Espen Ottosen i Misjonssambandet ønsket serien velkommen, men satte spørsmålstegn ved måten programskaperne hadde løst oppgaven på. Det er det god grunn til.

Da kristenfolket meldte seg på i debatten, mente Håkon Moslet, som er ansvarlig for serien, at de var påfallende opptatt av sex, og ønsket at serien ville fjerne tabuer. Det høres nobelt ut, men gjør det samtidig vanskelig å kritisere serien uten å bli oppfattet som en konservativ fundamentalist. Det er imidlertid andre grunner enn de moralske til å håpe at oppfølgerserien er annerledes.

Uvesentlig

Når en knapt myndig jente sparker en skjeggete, kiltkledd mann så hardt hun kan i ballene, mens han med skjelvende stemme erklærer at det gir ham reisning, har det begrenset nytteverdi. Det er en aktivitet få av oss beskjeftiger oss med. Men den pirrer oss nok til at vi ser på likevel. Det er dét som kalles et freakshow. Og det er her den hårfine linjen mellom opplysnings-TV og søppelunderholdning går. For min del må folk gjerne sparke hverandre i skrittet så mye de vil, eller krabbe rundt i bleier, tisse, bæsje, piske og kjefte og smelle. Det er ikke min oppgave å dømme over folks seksuelle preferanser. For alt dere vet, kan det hende jeg skifter til latex og lenker når jeg kommer hjem fra jobb hver ettermiddag. Men jeg kan mene at programprofilen er spekulativ – uten at det har med moral å gjøre.

Grunt konsept

Vi som jobber i avis, vet at sex selger. Hver gang ordet dukker opp i en tittel på nettsidene våre, får saken høye klikktall. Legger vi på et bilde av pupper i tillegg, eksploderer det. Mekanismen er enkel, og vi ser at tabloidavisene bruker den for alt den er verd. Klart det er fristende. Men mediene, og kanskje særlig NRK, har et ansvar for å presentere programmer med substans, i alle fall så lenge de ikke er villige til å kalle dem rene underholdningsprogrammer. Substans forutsetter vilje til å problematisere.

Trekant kunne tatt for seg emner som fysiologi (nyttig for å øke nytelsen), grensesetting (fyllevoldtekter er et større samfunnsproblem enn at svært få ungdommer verdsetter ballespark), sexens emosjonelle sider (en del av leken, enten vi liker det eller ikke) eller uønsket graviditet (vanskelige etiske spørsmål).

Når serien ender opp med en ukritisk presentasjon av ulike mer eller mindre pussige seksuelle tilbøyeligheter, ser jeg ikke helt hvordan den skiller seg fra serier som Pinlige sykdommer eller hva-de-nå-heter-seriene som viser politibiler som jakter på rusede kriminelle i sørstatene. Disse seriene fjerner ikke tabuer, de bare pirrer nysgjerrigheten. De gjør TV-seere til kikkere.

Så kom igjen, Moslet og Bjerkaas og alle dere andre der oppe på Marienlyst. Gi oss gjerne mer sex, og gjerne uten en moralsk pekefinger. Det er få ting som opptar oss mer. Men gjør det på en skikkelig måte.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Frode Thuen: Kjæresten hennes vil ha trekant. Hun vil ikke. Er hun for prippen?

 2. DEBATT

  Er gruppevoldtekt av menn humor, NRK?

 3. DEBATT

  #Metoo: Er det på tide å stille noen gammeldagse spørsmål om seksualitet og moral?

 4. KULTUR

  Ungdom har mindre sex: – Vi blir så kravstore at ingen rundt oss er bra nok lenger

 5. KOMMENTAR

  Transbevegelsen har ingenting å vinne på kampanjen mot Camille Paglia

 6. DEBATT

  Det finnes et «dark room» i oss alle