Meninger

Den beste låten vant MGP

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist
Joakim With Steen og Aleksander Walmann i duoen JOWST vant MGP.

Er det ikke herlig, i en låtskriverkonkurranse? At den mest moderne og beste låten vinner.

Ingen så den komme, men JOWST gikk fra det totalt ukjente til vinner av årets Melodi Grand Prix. Fordi duoen hadde den beste låten av dem alle.

Riktignok ga Aftenposten «Grab The Moment» best karakter av alle de ti finalistene, men i forkant handlet det likevel mest om samiske Elin & The Woods og Kristian Valen.

Valen misset totalt

Førstnevnte gjorde en god figur på scenen, men ble overraskende bare nummer tre til slutt. Valen misset totalt i sin fremføring, sang nervøst og spakt, og var ikke engang blant de fire som gikk til gullfinalen.

Begge ble uansett slått av en duo som plutselig hadde alt: Både en fengende låt og en fet opptreden.

Moderne rytmer, fett refreng, god vokal, lysende ansiktsmasker, lilla lysshow og til slutt en dusj av konfetti. Alle vet at MGP-fansen elsker sånt.

  • Vi fulgte MGP-finalen direkte.

Sånt som gir suksess

Skal man analysere seierslåten et steg videre, og med det bringe inn et oppløftende håp om en sterk plassering i Kiev i mai, kan man minnes ordene som fetteren til vokalist Aleksander Walmann sa i sin «valgkamtale» i salen under showet:

Det er denne typen låt som norske artister og låtskrivere har suksess med i utlandet for tiden.

En moderne poplåt som lener seg på rytmer og et «drop» som for eksempel Alan Walker kunne lekt med. Ikke ren EDM, langt fra Kygos «tropical house», men godt produsert pop av det slaget som fenger på spille- og salgslister over alt akkurat nå.

Låten er en «grower»

Klart vi skal sende en slik låt til finalen i Eurovision også. At JOWSTs låt var nærmest ukjent før finalekvelden og likevel vinner frem både hos de internasjonale juryene og hos det norske folk, viser styrke.

At den er en «grower», en låt som vokser, som det heter på musikkspråket.

Det er et godt utgangspunkt for en hel finaleuke i Kiev, der låtene blir hørt og spilt flere ganger for både fans og juryer. Der nede kan selvfølgelig alt skje, positivt eller negativt, og Norge har reist ned med høy selvtillit før, senest da det gikk skeis i fjor.

Men vi griper øyeblikket og har trua igjen.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Melodi Grand Prix
  2. Musikk
  3. Eurovision Song Contest