Lær barna å bruke Facebook på en trygg måte!

afp000474198-IVrz3CJrFv.jpg

Med god dømmekraft og godt oppsett av personverninnstillinger, kan dine barn lære å bruke Facebook trygt. Her kommer noen velmente råd

1. Prat med barna om hvordan de kontrollerer egen informasjon.

Motiver dem til å være selektiv i hvordan de deler informasjon. Husk at aktiviteter som foregår på Facebook, inkludert spill, applikasjoner o.l. kan bli sett av andre.

2. Sett opp restriksjoner i personverninnstillingene.

Se gjennom alle valg. Facebooks standard innstillinger medfører at mye informasjon vises til alle. «Bare venner» er en god start for mange, men du kan faktisk også lage lister som f.eks. «Kun familie» og dele innhold kun med dem for å være enda mer selektiv.

3. Godkjenne «tags» samt gjennomgå informasjon på forhånd.

Bruk innstillingene som gir deg muligheten til å godta eller ikke godta elementer som legges ut med ditt navn, som for eksempel «tags» i bilder, video o.l.

Les også

Espen Eik

4. Ikke vis hvor du er.

Facebook gir deg muligheten å sjekke inn og vise hvor du er, til enhver tid. Jeg mener at barn ikke bør gjøre dette, for sin egen sikkerhet og personvern. Man kan også veldig enkelt fjerne muligheten for at andre kan «tagge» barnet ditt i slike innsjekkinger.

5. Om man er usikker, fjern det!

Bruk «fjern innlegg»-knappen for å fjerne alle innlegg man føler har dårlig innhold.

6. Motiver barn til å selvrefleksjon før de avslører noe.

Barn har en tendens til å prate før de tenker, dette gjelder også på nettet. Fortell dem at det å handle på impuls kanskje ikke er det smarteste. Man bør tenke seg godt om hver gang man skal legge noe ut, eller kommentere på innlegg andre har lagt ut.

Les også

Å vokse opp på 80- og 90-tallet var ikke risikofritt det heller

Barnet bør tenke, hvem kan lese dette og kan det bli misforstått av andre.

7. Annonser og barn.

Facebook tar betalt for sine tjenester gjennom annonser, og veldig mange bedrifter bruker Facebook i sine markedsaktiviteter. Man kan fjerne annonser som går detaljert inn for å nå barn.

8. Lag din egen profil.

Den enkleste måten å forstå Facebook på er å bruke funksjonene selv.

9. Bli venner med dine barn på Facebook.

Ja faktisk, jeg mener du bør være venner med dine barn på Facebook. Det høres kanskje rart ut – men du bør kunne kontrollere hva som skjer, siden barn ikke forstår hvilke digitale fotspor de legger igjen. Du må likevel ha i bakhodet at man enkelt kan blokkere deg slik at du ikke ser hva som blir skrevet, delt og kommentert. Du får ingen melding om at du eventuelt er blokkert.

10. Tenk deg også godt om selv, før du skriver noe på barnets vegg.

En av de største årsakene til at barn ikke ønsker å være «venn» med sine foreldre er at disse ukritisk kommuniserer offentlig på barnets vegg. Dette bør man unngå i det lengste. Tenk på hva barnet vil synes å akseptere.

11. Velg dine kamper.

Du kommer til å se gode ting, dårlige ting og noen ganger ting du helst ikke vil se. Ikke spør om alt mulig, men heller observer og ta ting opp generelt over tid.

12. Vær en rollemodell!

Forstå at siden du er venn med dine barn, kan de også se hva du legger ut på Facebook. Ha derfor i bakhodet at du er en rollemodell, også på nettet.

13. Sist men ikke minst:

Les gjennom Facebooks eget område for sikkerhet, hvor de enkelt forklarer hvordan man kan beskytte seg selv

Kilder: