Meninger

Kulturuke!Ulturkeku!

  • Knut Olav Åmås
    Knut Olav Åmås
    Skribent og direktør i Stiftelsen Fritt Ord

Her kommer en personlig gladberetning – om den siste uken i norsk kulturliv.

Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør

Vi mediefolk bruker mye ressurser på å belyse alt som ikke er som det skal være. Ja, det er en kjerneoppgave å se kritisk på hvordan kultur og samfunnsliv kan forbedre seg. Vi har imidlertid mye å gå på når det gjelder å fortelle om alt som fungerer og hvorfor det gjør det.Derfor denne lille historien – i begeistring – etter å ha vært med på seks arrangementer innen kultur og kunnskap siden forrige lørdag. Riktignok er Oslo en spesielt privilegert kulturby i kraft av å være hovedstad i et land som har økt kulturbudsjettene voldsomt siden 2005. Likevel, det finnes mange lignende uker i mange byer i Norge gjennom et år.

Mitt enkle poeng er bare hvor mye kunst, kunnskap og kultur av høyeste kvalitet det er mulig å oppleve i én by på én morsom uke. Hør her:

Sist lørdag: "24 timer i Afghanistan" på Nobelsenteret på Rådhusplassen. 3000 mennesker er innom for å høre foredrag, spise afghansk mat, møte afghanere, se filmer og ikke minst granske fotoutstillinger fra to av verdens fremste reportasjefotografer, Tim Hetherington og Lynsey Addario. Det bobler av liv og kunnskap.

Mandag kveld: Det er "Darwin Day" på Universitetet i Oslo. Noen av samtidens fremste biologer fra USA og Europa bruker Charles Darwins fødselsdag til å kaste lys over den ferskeste kunnskap om utviklingslæren. Vi er ved den internasjonale kunnskapsfronten.

Fritt Ords Honnør gikk til Louiza Louhibi for hennes mot i debatten om seksualisert vold mot kvinner, og for aktivt å ha imøtegått ekstreme holdninger som har religiøs og politisk forankring. Honnøren ble delt ut tirsdag.

Tirsdag ettermiddag: Det er en av årets viktigste dager hos Fritt Ord, den private stiftelsen bak Slottet. Den 21 år gamle Louiza Louhibi er tildelt Fritt Ords Honnør, som det heter. Hun er blitt et symbol for motstanden mot både overfallsvoldtekter og ekstremisme, og holder en kort, sterk takketale: "Jeg er ingen akademiker, men opptatt av å gjøre ord til handling". Samme kveld: Risør kammermusikkfest presenterer årets program i en marmorhall i Kvadraturen. Det er spekket med kvalitet. New York Times kåret festivalen til en av verdens beste for få år siden. I år kommer blant andre Brodsky-kvartetten og tenoren Ian Bostridge.

Kong Olavs dress, paraply og hatt er en del av utstillingen i Kunstindustrimuseet i anledning regjeringens gave til kongeparets 75 års dager. Gaven består av utstillingen «Kongelige reiser 1905-2005».

Onsdag ettermiddag: To kjempesøyler av is flankerer inngangen til Kunstindustrimuseet i St. Olavs gate. Det er tid for offisiell åpning av utstillingen "Kongelige reiser 1905-2005", en del av Regjeringens gave til kong Harald og dronning Sonja ved 75-årsdagene. Flere hundre kommer ikke inn for å se – ukjent, morsom gjenstandshistorie. Samme kveld: Det er Oslo-premiere på en av Rogaland Teaters største suksesser, musikalen Sonny bygget på tekster av Tore Renberg og musikk av Kaizers

Fra musikalen Sonny

Orchestra. Samtlige forestillinger er utsolgt. I et par timers tid er vi i et rått univers med stor energi og dyp sårhet.

Hva sier alt dette? At norsk kulturliv dyrker bredde, men også det beste og de beste. At norsk kulturliv blomstrer fordi vi har en blandingsøkonomi der både offentlig og privat sektor deltar uhyre aktivt.

Nå må vi satse på å øke kvaliteten på felt etter felt. Det er ikke mer penger som trengs, men ambisjoner om det ypperste.

Den siste ukens lille vandring rundt i kulturbyen Oslo viser meg at kulturkjerringer av begge kjønn allerede har veldig mye å glede seg over.