Meninger

Frankrike: Etter sjokket kommer sinnet | Per Kristian Haugen

 • Per Kristian Haugen
  Per Kristian Haugen
  Kommentator
Marine Le Pen og Nasjonal Front kan øke sin oppslutning ytterligere etter terroren i Paris.

IS ønsker å svekke Frankrike og andre vestlige samfunn ved å skjerpe konflikter. Terroristene i Paris kan ha levert en gavepakke til Marine Le Pen og Nasjonal Front.

Pariserne brukte den vakre høstsøndagen til stille ettertanke. Landesorgen preger ennå Frankrike, men erfaring viser at andre følelser snart vil stige opp til overflaten.

En av dem er sinne. Ikke bare et raseri over at noen kan ramme uskyldige mennesker på den måten som terroristene gjorde, men også over at ingen myndigheter fanget opp det som var i ferd med å skje.

IS betrakter terroren i Paris som en stor suksess:

Les også

Hollande: IS sto bak angrepet

Det kan merkes en forbitrelse og avmakt over at Frankrike er blitt et samfunn der tilliten mellom menneskene er på retur. Det er da terrorens ettervirkninger blir innenrikspolitikk.

En undervurdert president

Mange har sett skjevt på president François Hollande, men han har gjort mye riktig de siste dagene.

I klisjeenes verden har han vært "Monsieur Normal". Med sitt noe uryddige privatliv og flere kilo for mange rundt midjen, har han lenge fremstått som et helt alminnelig menneske.

Mange franskmenn er skeptiske til president Hollandes lederegenskaper:

Les også

- Paris blir aldri den samme

Det har ikke manglet alvorlige betraktninger om Hollande som en svak leder. Under flyktningkrisen er han blitt fremstilt som fargeløs og anonym, fullstendig i skyggen av Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Har styrket sin troverdighet

Nå har Hollande stor nytte av sine menneskelige trekk. Samtidig viser han en god forståelse av situasjonen. Det gjør inntrykk når en slik mann erklærer unntakstilstand og sender soldater ut i gatene. Han blir trodd når han sier at demokratiet er nødt til å forsvare seg.

Det samme gjelder når statsminister Manuel Valls sier at Frankrike er i krig. Det er dette som kalles å vokse med oppgavene.

Men det er en hårfin balansegang her. Sosialistene Hollande og Valls kan nok låne høyresidens retorikk om at nasjonen er truet, men snart vil mange huske at de to ikke har vært spesielt handlekraftige overfor problemene i det flerkulturelle samfunnet.

Sarkozy i kulissene

Der er de i samme båt som det moderate høyre, som heller ikke har mye å skryte av. Kanskje er det derfor Republikanerne, partiet til tidligere president Nicolas Sarkozy, slår til med friske utspill. De foreslo i helgen at Frankrike bør internere 4000 personer som står på myndighetenes terrorlister.

Forslaget gir inntrykk av handlekraft, men fungerer også som en avledningsmanøver: Hvis tusenvis av livsfarlige personer sirkulerer fritt i det franske samfunnet, kan det ikke bare være den nåværende regjeringen som har forsømt seg.

Ingen vil virke svak

Vi gjør klokt i å forberede oss på en politisk overbudskonkurranse i tiden som kommer. Det er viktig også for politikere i det moderate sentrum å markere styrke og fasthet. Slik kan de redusere handlingsrommet for Marine Le Pen og hennes parti Nasjonal Front.

En slik oppdemmingspolitikk kan være meget effektiv. For nesten 60 år siden blokkerte general Charles de Gaulle halvfascistiske krefters vei til makten ved selv å legge seg klart til høyre. Slik reddet han kjernen i det franske demokratiet.

Budskapet blir oppfattet

Men forholdene i 2015 er annerledes. Le Pen har en mer solid posisjon i befolkningen enn kuppmakerne som truet republikken for to generasjoner siden. Slik stemningen er nå, behøver hun strengt tatt ikke si så mye. Mange franskmenn tenker jo sitt uansett.

Men taushet er ikke Marine Le Pens vis. Lørdag foreslo hun at terrorister, eller mistenkte terrorister, bør fratas sitt franske statsborgerskap.

Stor appell til arbeidervelgere

Lederen av Nasjonal Front har i det siste brukt mye tid i Nord-Frankrike, der hun er kandidat ved regionvalget i desember. I nedslitte industribyer har hun lovet nye velferdstiltak og talt om behovet for å verne fransk næringsliv mot konkurranse fra land der vanlige arbeidsfolk er grovt underbetalt og knapt har sosiale rettigheter.

Argumentene hennes gjør inntrykk på mange velgere som tradisjonelt ville ha stemt på Hollandes sosialister eller lenger til venstre.

Viktig valg i 2017

Nå har terroren i tillegg blåst liv i både muslimfrykt og innvandringsmotstand. Om IS ikke har oppnådd noe annet, så har de i hvert fall gitt ytre høyre vind i seilene foran presidentvalget i 2017.

De andre partiene må møte denne utfordringen. Et sted å begynne, kan være å ta et krafttak for fastslå identiteten til alle som faktisk befinner seg i Frankrike. Man trenger ikke være rasist eller muslimhater for å mene at det er nødvendig. Det kan hende at IS har forregnet seg denne gangen.

Forfatteren Michel Houllebecq tegner et dystert — og svært kontroversielt - bilde av et Frankrike som har mistet viljen til å kjempe for sine verdier:

Les også

 1. Houllebecqs siste roman er mye mer enn en satire over islam

Les mer om

 1. Islam
 2. Høyrepopulisme
 3. Høyreekstremisme
 4. Den islamske staten (IS)
 5. Terror
 6. Frankrike