Meninger

Aftenposten mener: Alle muligheter for fred i Syria må prøves

  • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorer. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.
Syrias president Bashar al-Assad hilser på Russlands president Vladimir Putin i Moskva tirsdag.

Fastlåste fronter er kommet i bevegelse etter at Russland begynte å bombe opprørerne som kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad. Det er bakgrunnen for samtalene som utenriksministrene fra USA, Russland, Saudi-Arabia og Tyrkia skal ha i Wien fredag.

Møtet mellom utenriksministrene kommer etter at president Vladimir Putin tidligere i denne uken ba Assad om å komme til Moskva for å diskutere situasjonen i Syria.

Her vurderer kommentaor Helene Skjeggestad noen av motivene for Assads reise:

Les også

Derfor er Assad i Moskva

Ifølge de offisielle referatene takket den syriske presidenten sitt russiske vertskap for bombingen. Men dette var neppe hovedgrunnen til Assads første utenlandsreise siden borgerkrigen begynte i 2011.

Hensikten er oppnådd

Putin ville etter alt å dømme gi Assad beskjed om hva som nå må gjøres i Syria. Den russiske bombingen har gått hardt ut over en sivilbefolkning som var sterkt rammet på forhånd, men i all sin hensynsløshet har den virket etter hensikten. Opprørerne er blitt svekket, og den syriske regjeringshæren har vært i stand til å rykke frem.

Nå gjelder det å utnytte denne fordelen før den går tapt. Derfor er utenriksminister Sergej Lavrov sendt til Wien for å fortelle Assads viktigste motstandere, med USAs utenriksminister John Kerry i spissen, hvordan Russland forestiller seg konfliktens videre gang.

Krigen mot terror

Alle detaljer er ikke kjent, men Putin snakker primært om Syria-konflikten som en del av den internasjonale kampen mot terroristene i Den islamske stat (IS). Assad snakker på sin side om forhandlinger med det som han kaller "sunne elementer" i opposisjonen.

Slik begynner det å avtegne seg et bilde: Russerne ønsker en fredsløsning som tar vare på deres allierte Assad, eller i det minste det syriske maktapparatet. For å oppnå dette, vil Russland presse regimet i Damaskus til å gi de mest "akseptable" opprørsgruppene en plass rundt maktens bord. I neste fase kan så skytset rettes for fullt mot IS.

Bare et mellomspill

Et forslag etter disse linjene blir møtt med skepsis av USA, Saudi-Arabia og Tyrkia. Med god grunn, for det er en høy pris å betale at Assad – eller store deler av regimet hans – blir sittende. Om noe slikt overhodet skal vurderes, må det bare være for en begrenset overgangsperiode.

Det gjør selvsagt ikke saken bedre at Russland nok en gang får sin vilje etter en oppvisning av klassisk maktpolitikk med militære midler. Indirekte kan også Iran glede seg over uttelling for sin mangeårige støtte til Assad.

Men det finnes også en positiv side. Det kan omsider bli mulig å danne en virkelig bred allianse som kan knuse IS og bidra til å gjenopprette både den syriske og den irakske statens suverenitet. De siste årene har vist at Ingen av de berørte partene er i nærheten av å knekke IS på egen hånd. Sammen har de en realistisk sjanse til å klare det.

Lidelsene blir større og større

Bakteppet for utenriksministermøtet i Wien er også en humanitær krise der millioner av syrere er på flukt både innenfor og utenfor landets grenser. Uten håp om fred vokser strømmen av flyktninger uke for uke. En ny krigsvinter vil bli den mest ubarmhjertige hittil. Dette kan ikke fortsette.

Med rette blir det sagt at Syria er en konflikt hvor alle alternativer er dårlige. Men aller verst er en krig uten ende. Katastrofen har nå nådd et omfang som gjør at alle diplomatiske muligheter må prøves. Også de som gir en bitter ettersmak.

Her forteller Moskva-korrespondent Per Anders Johansen mer om Assads besøk og forholdet mellom Russland og Syria:

Les også

  1. SISTE: Assad takker for alle bombene

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Terror
  3. Den islamske staten (IS)
  4. Tyrkia
  5. Saudi-Arabia
  6. USA
  7. Russland