Meninger

Da smørkrisen rammet oss stakkars nordmenn

  • Yngve Ekern
    Yngve Ekern
    Journalist
Smoerkrise-2011---Dame-KGHJHOrRAS.jpg

Mange har fortrengt den. Men det er bare gjennom uredd åpenhet vi kan bearbeide traumene fra smørkrisen 2011.

Hver søndag skriver vi om forbrukertrender og

tradisjoner i Aftenpostens økonomimagasin.

Det skjedde i verdens rikeste land, i førjulstiden 2011.

La oss ta en kikk i bakspeilet, der vi gjenopplever den forferdelige adventstiden for tre år siden, og kanskje ser oss selv samtidig.

Dette har vi ikke lov til å glemme:

Katastrofe på vei

Utover høsten 2011 ble det sakte klart at en katastrofe var under utvikling. Melkeproduksjonen lå an til å bli noe mindre enn normalt.

Dette falt sammen med tidens voldsomme appetitt på animalsk fett, altså bølgen av lavkarbo-gnål. Vi skulle spise entrecôte til lunsj og ha i oss godt med smør.

I november var den nasjonale tragedien et faktum, og nyordet på alles lepper: Smørkrise.

Alle la seg flate

Statsminister Jens Stoltenberg uttalte at dette skyldtes en «systemsvikt». Landbruks— og matminister Lars Peder Brekk var «ikke fornøyd».

Skyldebøtta ble kastet over Tine, som la seg flate og beklaget at de dessverre hadde produsert 25 millioner liter mindre melk enn normalt. Riktignok hadde Tine faktisk produsert 1000 tonn mer smør enn året før, på tross av at de fikk inn mindre melk. Blant annet lot de lettmelken bli enda lettere for å få mer fett til smør.Felleskjøpet forandret oppskriften på kraftfôret, for at melken skulle bli fetere. Kommentatorene som hater "kommunist-landbruket" spankulerte på rød løper i medielandskapet.

Fikk internasjonal oppmerksomhet

  1. desember ble tollen på smør satt ned. For første gang på 30 år importerte vi smør. Men EU-smøret var ikke bra nok for norsk julebakst.

Smørkrisen ble tatt opp på enpressekonferanse i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.

Utenlandske TV-stasjoner raljerte med oss, blant annet i Taiwan. De fete nordmennene hadde glemt å lage nok smør til jul.

Liksom-bloggeren «Tommy», alias skuespilleren Bjørnar Løberg, fikk to millioner You Tube-visninger av filmen A butter message to the USA.

Litt for lite, av veldig mye

Hylekoret skrek så drøvlene ble røde. Det manglet 25 millioner liter melk til å lage smør av.

374664_2266136655968_1325094479_31828830_1975529110_n-eAYpfPEcp_.jpg

Og da spør jeg: 25 millioner for lite av hvor mye totalt? Hvor mye melk ble det produsert i Norge i 2011? Svaret er: Omtrent 1500 millioner liter.Hvis du ikke visste dette, anbefaler jeg at du tar en stille stund og tenker deg litt om.

Slik kan vi ikke ha det i Norge, sa Jens Stoltenberg på statsministerens julefrokost for pressen. Han snakket om smør.

Men slik hadde vi det altså, i den harde førjulstiden 2011.

Fire måneder etter 22.juli.