Meninger

Piratenes nye makt

  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist
Fick Falkvinge, leder av Piratpartiet i Sverige, jubler over alle stemmene som partiet fikk under valget til nytt Europaparlament.

Piratene har kommet seg helt inn i Europaparlamentet. Nå kan de selge seg selv til høystbydende. Det gir dem makt.

DET BLE EN ORDENTLIG blåmandag for de etablerte politiske partiene i Sverige i går. Piratpartiet fikk 7,1 prosent av stemmene og plass i Europaparlamentet. Faktisk ble partiet Sveriges største blant dem under 30.

Ungdomsvalgskredet kom til tross for at partiet var stengt ute fra alle TV-debatter. Piratene hadde ikke en eneste valgbod. De finnes egentlig bare på nettet. Der er de til gjengjeld hele døgnet.

Spørsmålet nå er om de er en døgnflue, eller om rebellene er kommet for å bli. Det interessante er at partiet ikke primært har profilert seg på retten til å rappe, men på det politisk langt mer salgbare kravet om å beskytte vår personlige integritet på nettet. Tradisjonelt har vi en sterkere beskyttelse av privatlivet i vår egen stue enn av det vi foretar oss i det offentlige rom. Hvor plasserer vi egentlig Internett? Det står jo gjerne «plassert» i våre mest private rom. Samtidig finnes det neppe andre arenaer som er så offentlige.

...og alt gratis. Svensk ungdom er svært bekymret for sin frihet til å gjøre hva de vil på nettet uten å bli sett. Utvilsomt har bekymringen en viss legitimitet. Skal vi begrense ulovlig fildeling, kommer vi ikke utenom kraftige personvernkrenkelser på felter som i dag er regnet som private. Den ferske franske HADOPI-loven gir for eksempel nettabonnentene to advarsler ved tilsynelatende brudd på opphavsretten. Får abonnenten en tredje, blir vedkommende samtidig utestengt fra nettet i et år. Loven kan vise seg å bli ganske effektiv, for bevisbyrden ligger på abonnenten. Da holder ikke argumentet om at «det må ha vært noen andre som brukte min linje». Det må du selv bevise. Personvernmessig er dette utvilsomt et heftig inngrep.

I Brussel blir det vanskelig for de svenske piratene å få flertall for å bryte ned opphavsretten og beskytte personvernet. Men det betyr ikke at de er maktesløse. Neste mål er Riksdagsvalget i 2010. Da er det faktisk ikke helt umulig at partiet kan komme på vippen, også med få mandater. Deres store styrke er at partiet ikke har noen annen politikk. De planlegger å selge sin generelle støtte til den blokken som tilbyr dem mest. Det kan bli litt av et forhandlingskort.

Svakere. I Norge ser det ikke ut til å være grunnlag for en like sterk protestbevegelse. Det kan delvis skyldes at både SV og Venstre, Norges eldste parti, allerede har bestemt seg for å fange opp disse proteststrømmene. Venstre går lengst og programfestet i vår at opphavsretten bør begrenses, kopisperrer skal bekjempes og fri fildeling bør finansieres på andre måter.

En annen årsak til at opprøret har tatt av i Sverige er at Riksdagen nylig har vedtatt langt strengere lover for å slå ned på fildelingen. Dette har så langt ikke skjedd her til lands.

Situasjonen vil etter hvert bli satt på spissen her også, dersom plateselskapene endelig bestemmer seg for å saksøke de norske Internettleverandørene for å få identifisert den enkelte fildeler. Likevel er svenske pirater adskillig sterkere stilt enn deres norske sympatisører. Venstre kommer neppe til å selge størsteparten av sin politikk til høystbydende, bare de får flertall for retten til fri fildeling.