Etterlengtet fornyelse!

  • Michael Riddervold
Fra å være et industriområde uten levende liv og arkitektonisk tiltrekning ser vi nå en fremvekst av promenader, kulturbygg, næringslokaler og leiligheter, sistnevnte noe Oslo har et kraftig behov for, skriver Michael Riddervold.

Oslo begynner å bli vakker.

I Bjørvika vokser de moderne kontor— og leilighetsbyggene frem med hva man kan kalle en etterlengtet og sårt trengt fornyelse av Oslos mest sentrale havneområde.

Fra å være et industriområde uten levende liv og arkitektonisk tiltrekning ser vi nå en fremvekst av promenader, kulturbygg, næringslokaler og leiligheter, sistnevnte noe Oslo har et kraftig behov for.

Protestene stilnet

Til tross for innsigelser fra lave og høye hold fikk Oslo til slutt sin "Mini-Manhattan", og protestene stilnet etterhvert som bygningene reiste seg. Men dessverre er det samfunnsrøster der ute som ser ut til å gå imot alt som heter byfornyelse. De tapte kampen mot Barcode-prosjektet, men kjemper videre mot andre prosjekterte høyhus i glass og betong. Slikt hører jo ikke hjemme i Oslo. Eller gjør det?

Fremmedartet

Jan Sigurd Østberg i Oslo Byes Vel mener at en skade er i ferd med å skje med Oslo; en innføring av bygningsstrukturer som er fremmedartet og ukjent for byen. Her finner man en sterk mening om at Oslo er bra nok som den er – en gammeldags by som bør bevares og utvikles på lik linje med tradisjonelle og vakre Roma, som forøvrig ikke har ett eneste høyhus.

Kreftsvulst eller kur?

"Byveksten i Oslo ligner på en ondartet kreftsvulst", sier Østberg til Aftenposten. Ifølge artikkelen har Oslo Byes Vel blant annet gått imot Postgirobygget, Lambda, Oslo Plaza og utviklingen av Tjuvholmen. Frykten for å ende opp med livløse ørkenområder omgitt av mørke kontorbygg, hvor aktiviteten stilner etter kl. 17:00 på en arbeidsdag, er stor, sterkt forankret i bydelen Kvadraturen som fremstår som et trist eksempel på dårlig byplanlegging.

Men av feilgrep følger lærdom. Virker det ikke som om byutviklerne bevisst unngår et slikt scenario når vi ser dagens byutvikling bestående av næringslokaler kombinert med boliger?

Uutviklede områder

Mener virkelig Oslo Byes Vel at Tjuvholmen hadde større tiltrekningskraft både arkitektonisk og sosialt som et uutviklet industriområde? Ville man heller ha lagerhaller og skur fremfor et Astrup Fearnley-museum tegnet av verdenskjente Renzo Piano, for ikke å nevne de over 1000 nye boligenhetene under utvikling som denne byen sårt trenger?

Når tusenvis av unge mennesker ikke lenger ser noen mulighet til å kjøpe seg sin første bolig i Oslo på grunn av høye priser og sprengt kapasitet, kan man da virkelig tillate seg å stå på sidelinjen med en holdning som sier "ting er bra nok som de er"? Østberg må for all del kjempe sin kamp mot utviklingen, men han må ha i bakhodet hva dette går på bekostning av.

Ingen vakker by

Mangel på boliger og næringslokaler er én ting. Men minst like viktig er den arkitektoniske fremtreden. Selv har jeg aldri sett på Oslo som en vakker by, med unntak av områder som Grünerløkka og Frogner. Vi har ikke klassisk arkitektur som Paris eller London. Vi har ikke akvedukter som i Roma.

Det er først de siste årene, med oppføringen av et Operabygg som fremstår som et tegn på at bedre tider er i vente, at Oslo i mine øyne begynner å fremstå som attraktiv.

Kollektiv høydeskrekk

Til forskjell fra de klassiske verdensbyene, begynner Oslo å bli moderne vakker. Er dette virkelig så ille, Østberg? Hvorfor ikke nytt?

Hva er galt med skinnende høyhus ikledd glassfasader som ikke bare løfter byens utseende, men også bidrar til å minske mangelen på arealer? Det kan nesten virke som om Oslo har fått kollektiv høydeskrekk, introdusert og vedlikeholdt av konservative byutviklere som helst ser til at hovedstaden forblir som den er: Uutviklet.

Nytt og skremmende

Jeg har forståelse for at mange ønsker å bevare ting akkurat som de er. Nytt kan være skremmende, og er man oppriktig glad i noe, vil man gjøre alt for ikke å forandre det. Men en by som Oslo er en organisme i utvikling, et tilholdssted for mange, og et ønsket tilholdssted for flere. Trenden er økt tilflytting til tettbebygde strøk, både for privatpersoner og bedrifter.

Oslo er allerede en by med stengte grenser for mange. Vi kan forandre dette ved å se mot skyene. Kreftsvulsten er ikke nybyggene vi ser reise seg. Det er innsigelsene mot dem.