Meninger

Velregissert PR-show for Yara

UKRITISK SHOW. Sjelden har et norsk industriselskap fått så mye internasjonal PR så billig som Yara fikk i går. FN-rådgiveren Jeffrey Sachs spilte villig med.

 • Knut Olav Åmås, leder av Mediemangfoldsutvalget

Yara, verdens største gjødselprodusent, utskilt fra Hydro og med staten som største eier, har vært omstridt siden det ble kjent at den nystiftede "The Yara Prize for a Green Revolution in Africa" tildeles Etiopias statsminister Meles Zenawi. Reaksjonene fra menneskerettsorganisasjoner og eksiletiopiere har vært kraftige, og et tusentall mennesker demonstrerte rundt prisutdelingen i går. Etiopia preges av menneskerettighetsbrudd, politiske fengslinger, massearrestasjoner og drap på demonstranter.

Ingen kritikk.

Kritikken fikk på ingen måte prege Yaras feiring av seg selv og pristildelingen til regjeringssjefen i et land som kan bli et lukrativt marked for Yaras gjødsel. Men det var interessant å høre 91 år gamle Norman E. Borlaug, Nobelpris-vinneren som var en av tenkerne bak den grønne revolusjonen i Asia. Han omtalte Yara i panegyriske vendinger.Jeffrey Sachs, økonomen som leder FNs arbeid med å halvere verdens mest ekstreme fattigdom innnen 2015, skrøt enda mer av Yaras samfunnsinnsats og stolte historie, og kalte Etiopias statsminister Meles Zenawi "en av verdens mest briljante ledere". Sachs har selv vært rådgiver for Zenawi, som omtalte ham som "min venn". Det eneste lille tilløp til kritikk mot Etiopias politikk var meget høflig: Sachs spurte hvordan man kan fremme demokrati i landet, og la vekt på at situasjonen er "risikofylt". Dessuten påpekte han at det er unødvendig at sikkerhetsstyrkene som skal stagge demonstranter skyter med skarpt. . .

Ingen interesse?

Sachs tilbrakte bare noen timer i Oslo i går, for det er krisestemning rundt FNs millenniumsprogram, siden USA forsøker å benekte eksistensen av tusenårsmålene og vil sabotere enhver forpliktende avtale. Det var overraskende å være på et timelangt pressemøte med Sachs i går tidlig, der bare to norske journalister så det som interessant å snakke med ham selv. Også der fremhevet han Zenavis reformer, bl.a. er jordbruksproduksjonen doblet på 15 år. Sachs ser det slik at bare redusert fattigdom og sult kan legge til rette for demokrati i Etiopia. Det er trolig dette synet som gjør ham så unnvikende i sin kritikk. Sachs' tenkning fortjener vanligvis stor interesse, men det er hverken hans eller Yara-stiftelsens fortjeneste at den første Yara-prisen skaper diskusjon. For kritikken og norske politikeres boikott av utdelingen har tatt Yara på sengen.

Trenger gjødsel.

Det viser hvor problematisk det er for verdens største gjødselsprodusent å dele ut en pris for innsats som "reduserer sult og fattigdom ved å øke matproduksjonen". For hva er det som trengs for å skape Afrikas grønne revolusjon? Gjødsel, som flere av gårsdagens talere da også kom inn på. Fra Yara.Det er ikke alltid enkelt å skjule rå kommers bak "samfunnsansvar".

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Brev til den norske regjerings medlemmer | Ellen C. Krøger

 2. MENINGER

  «Make islam great again»

 3. MENINGER

  Meninger: Tankesmien Agenda setter ikke agenda

 4. MENINGER

  «Hvordan få sommerkroppen 2016? Nå er det 4:4:2-, blodfan- og lavmålsdietten som gjelder»

 5. MENINGER

  Til ære for norske jøder

 6. MENINGER

  Har du stått her og lurt på om romerne var gærne?