Meninger

Hva mediene må lære av Trump | Gjermund Stenberg Eriksen

  • Gjermund Stenberg Eriksen
Politiske journalister og Trumps motkandidater er drillet og dressert til å tenke velgere, politikk og talking-points, mens Trump kommer toppskolert i å tenke engasjement, rating, vendepunkt og gjentagelser, skriver artikkelforfatteren.

Faktasjekkere mener Donald Trump lyver i 76 prosent av utspillene de har vurdert. Men han klarer likevel å utnytte medienes svakheter.

Når begrepet «ratfuck» sniker seg inn i en artikkel i Aftenposten, så får vi føle på kraften i en av verdens beste mediemanipulatorer: Donald Trump. Han har klart å utnytte nær sagt alle iboende svakheter dagens mediebilde har å by på.

Å følge med på Donald Trump er som å se på en avhengighetsskapende, men uvirkelig TV-serie. Men dramaet er ikke fiksjon, og forfatteren har mye mer kontroll enn jeg har trodd.

Vil du bli demagog og utnytte medienes svakheter – her er noen tips:

Sette rating over det å bli likt

Han har null politisk erfaring, men har levd tre tiår i mediene. Det siste tiåret som realitykonge for en TV-franchise med et enormt seeransvar. Det har han lært masse av.

Politiske journalister og Trumps motkandidater er drillet og dressert til å tenke velgere, politikk og talking-points, mens Trump kommer toppskolert i å tenke engasjement, rating, vendepunkt og gjentagelser. Han er vant til å sjokkere og lage emosjonelle berg— og dalbaner for at et passivt og utålmodig publikum ikke skal skifte kanal – og for at medier skal holde buzzen i gang.

Gjermund Stenberg Eriksen.

Det han mangler i kunnskap om virkeligheten han søker makt over, tar han igjen i en stjernedramaturgs teft for folkedypets følelsesliv. Evnen til å levere på medienes tallkrav har svekket medienes lyst til å holde ham opp mot gode nok standarder, og ikke minst hindret dem i å dekke andre kandidater og substans.

Engasjere hele døgnet – hver dag

Mange tolker hans uberegnelighet som mangel på strategi. Det er feil. Hans strategi er lyd-om-Trump. Hele tiden. Du kan se den indre logikken i dagene før hans mest notoriske utspill. Skandalene kommer som svar på at debatten er i ferd med å fjerne seg fra Trump.

Det er et strategisk kunststykke hvordan Trump klarer å holde all dekning og omtale på sin banehalvdel. Og han har holdt på slik siden juni. Og mediene har bitt på hver gang.

Du må sette konflikt over sannhet

Eller sagt som dramaturg: det holder at det føles sant. Mark Leibovich beskrev Trumps syn i podkasten Axefiles: Lyv glatt om hva som helst, innrøm aldri noe, for neste nyhetsdøgn skal fylles med noe nytt likevel. Neste utspill vil styrke løgnens effekt. Faktasjekkere og kommentatorer leses kun av de få. Og i høy hastighet blir en løgn bedre om den gjentas.

Retorikken til Trump er utviklet for å kunne gjenta løgner og ta taletiden fra utspørrer og motdebattanter.

Hva er håpet?

De siste ukene har stemningen i flere redaksjoner endret seg. De prøver å få mer fakta inn i den løpende dekningen – noe norske medier også kan bite seg merke i. Ikke dagen etter, ikke i kommentarene eller faktasidene, men idet intervjuet pågår og utspillet dekkes.

Ingenting ødelegger et drama som korrigerende fakta. Det vil også endre problemet med falskt balanserte fremstillinger.

Hva er frykten?

Jeg er mest redd C-momentene i dramaverden – når en ond karakter blir god og får publikums tilgivelse. Det er veien til Trumps presidentperiode.

«Ratfuck» ble lansert av Bob Woodward i Alle presidentens menn og brukt for å beskrive skittent spill. Om Trump vinner kan vel medieomtalen, free media, som NY Times har anslått er verdt to milliarder dollar, få noe av æren.

Hvor mye omtale har gått med til å spre 76 prosent løgn, slik faktasjekkerne i Politifact har funnet? Da lukter det litt rotte av Alle medienes menn også.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer fra Medierevisjonen:

Les også

  1. Medierevisjonen: Tåkefyrste-tåkeleggerne Aftenposten

  2. Catfight i 8. marskomiteen dekker vi gjerne, men hvorfor spør ingen journalister om kvinnedagen fortsatt trengs? | Anki Gerhardsen

  3. Det VG-lekkede UD-notatet viser at innvandringsliberale medier svikter sitt ansvar | Nina Hjerpset-Østlie

  4. Journalister gjør feil hele tiden. Det burde ikke være så vanskelig å innrømme det | Jan Arild Snoen

  5. Hvis ikke pressen skal dekke Behring Breivik-rettssaken, hva skal pressen dekke da? | Anki Gerhardsen

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Donald Trump