Meninger

Tranby-drapet: Noen avgjørende timer i Lier

  • Inge D. Hanssen
    Inge D. Hanssen
    rettskommentator
Tiltalte måtte idag svare på detaljerte spørsmål fra politiadvokat Vibeke Martins og statsadvokat Trude Sparre (t.h).

Aktors bevis for tiltaltes bevegelser det siste døgnet ektemannen levde, står helt sentralt.

Frontline-direktør Per Gunnar Asheim ble funnet død i konas utbrente BMW cabriolet om morgenen onsdag 27. mars 2013. Bilen sto på en parkeringsplass i Tranby i Lier. Asheim satt i passasjersetet.

Hans 53 år gamle kone hevder bestemt at hun ikke så snurten av mannen sin etter klokken 23 mandagen før.

Statsadvokaten mener at hun drepte ham en eller annen gang i tidsrommet fra tirsdag til onsdag morgen.

Bevisførselen for hva ektefellene foretok seg fra mandag kveld til onsdag morgen, blir derfor helt avgjørende for utfallet av saken. Enten blir tiltalte dømt, eller så må hun frifinnes fordi bevisene ikke holder.

Noen annen løsning er det ikke. Både aktoratet og forsvarsadvokatene utelukker at en ukjent tredjeperson kan stå bak dødsfallet. Forsvarerne mener at Asheim tok sitt eget liv og at tiltalte derfor er uskyldig.

Kanne med diesel

Tiltalte har i detalj forklart hva hun foretok seg i det aktuelle tidsrommet – en forklaring aktoratet hevder er oppkonstruert på helt vesentlige punkter.

Flere hendelser tiltalte forteller om, lar seg kontrollere i ettertid. Det svakeste leddet i forklaringen hennes er hvorfor hun kjøpte en bensinkanne og fylte den med diesel.

Hva skulle hun med bensinkannen? Hva skulle hun med dieselen?

Statsadvokat Trude Sparre spør og spør, mer og mer detaljert. Tiltalte står på sitt: Det var egentlig ektemannen som skulle kjøpe bensinkannen. Han skulle bruke den til snøfreseren. Men han glemte det; derfor kjøpte hun kannen tirsdag i den aktuelle uken. Senere samme dag fylte hun den med diesel.

Snøfreseren går ikke på diesel, men på bensin. Tiltalte sier at hun aldri har brukt snøfreseren, hun visste ikke hva slags drivstoff den gikk på – og tok dessverre feil da hun kjøpte diesel.

Den fulle kannen plasserte hun i garasjen. Den har senere ikke vært å finne. Tiltalte vet ikke hvor den er blitt av.

I den utbrente bilen fant politiet rester av diesel. Den ble brukt til å anstifte brannen.

Les også:

Les også

Tranby-saken: Tiltalte blir presset på bevisene

Hvem tok BMW-en?

Hvordan BMW-en havnet på parkeringsplassen i Tranby, har ikke tiltalte den ringeste anelse om. Hun kjørte selv bilen inn i garasjen mandag kveld. Onsdag morgen oppdaget hun at den var borte.

Like etter ringte politiet og fortalte at bilen hennes sto i full fyr. Hun tok straks familiens andre bil og kjørte til stedet.

– Det var et grusomt syn som møtte meg, sier hun fra vitneboksen. Hun var overbevist om at ektemannen hadde satt fyr på bilen hennes. Hun ringte ham; din jævla drittsekk, sa hun til ektemannens telefonsvarer.

Retten må vurdere om oppringningen var et ledd i et godt planlagt drap – eller om det var en naturlig reaksjon etter å ha funnet bilen sin utbrent.

Først etterpå fortalte politiet henne at det satt en død person i passasjersetet.

I de 22 månedene som er gått, har hun vært i politiets varetekt.

Les også:

Les også

Et godt planlagt drap – eller velregissert selvmord?