Meninger

Beyoncé får fart på piratvirksomheten

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist
Beyoncé la ut sitt nyeste album eksklusivt hos Tidal. Minutter senere var det full fart hos ulovlige piratsider som Kickass Torrents og The Pirate Bay.

At Beyoncés nye album er eksklusivt hos Tidal, skaper vekst for tjenesten. Men piratsider som Kickass Torrents og The Pirate Bay jubler minst like høyt.

Lovlig og betalt strømming av musikk fra tjenester som Spotify, Tidal og Apple Music er fremtiden for en musikkbransje som endelig er i vekst igjen, etter årevis med bratt nedgang. I fjor økte musikkindustrien globalt med 3,2 prosent, og for første gang selges det nå mer digital enn fysisk musikk.

Samtidig er den nye strømmeøkonomien en knalltøff konkurranse, der tjenestene så langt taper penger i millionklassen. Og da snakker vi dollar. I kampen om brukerne tas det forskjellige grep, men akkurat nå virker én ting viktigere enn andre.

Eksklusivitet.

Les Aftenpostens anmeldelse:

Les også

Både ektemannen Jay-Z og amerikansk politikk får unngjelde på Beyoncés nye album.

Får nye kunder

Spesielt for tidligere norske, nå amerikanske Tidal. Den omstridte og mye omtalte tjenesten er eid av hiphoper Shawn «Jay-Z» Carter og 19 andre storartister, og har tidligere i år hatt eksklusivitet med Rihannas album Anti (én uke) og Kanye Wests The life of Pablo (én måned).

Natt til søndag slapp tjenesten Beyoncés sjette album Lemonade , og det samme skjedde igjen. En rekke brukere strømmet til Tidal, og ifølge Music Business Worldwide hoppet tjenestens iOS-app søndag opp 134 plasser og faktisk forbi Spotify på listen over mest nedlastede gratisapper i USA.

Eksklusivitet virker, altså. Den skaper kunder. I alle fall på kort sikt.

Spres på pirathavet

Samtidig som Tidal gnir seg i hendene, skapte Beyoncé elleville tilstander på piratsider som The Pirate Bay og Kickass Torrents. Der ble hennes album lynraskt det mest etterspurte og delte blant verdens mange pirater.

Hør ukens beste låter:

For øvrig akkurat det samme som skjedde for Kanye West tidligere i vinter, da det eksklusive slippet av The Life of Pablo sendte Tidals app til topps på nedlastningslistene i USA og tjenesten fikk flere brukere. Tidal skal nå ha over 3 millioner betalende kunder.

Dessverre for strømmetjenesten og medeier Kanye West spredte albumet seg enda raskere på de ulovlige piratsidene, og et søk MBW gjorde på «The Life Of Pablo torrent» dagen etter slippet fikk 2,6 millioner treff.

Avdøde Prince er også en hit hos pirattilbydere nå, siden hans musikk også kun er tilgjengelig i Tidal.

Eksklusivitet virker ikke, med andre ord. I alle fall ikke på lang sikt. Den skaper økt piratvirksomhet.

Finnes det et norsk popsound?:

Les også

Hvorfor gjør norske låter det så bra i utlandet nå? Det er ikke mye rock 'n' roll over svaret

Nye utfordringer igjen

Brukerne vil rett og slett ikke betale sine 99 kroner til flere musikktjenester samtidig. Man gjør det kanskje til Netflix og HBO for å se TV-serier, men vil ikke gjøre det samme for musikk. Årsaken ligger i tjenestenes eget innsalg: Abonnerer du hos oss, får du tilgang til all musikk i verden.

I strømmekampenes hete akkurat nå, er dette feil. Du får ikke alt noe sted, og de store hordene av musikkbrukere som selvfølgelig vil høre Beyoncés Lemonade umiddelbart, flytter ikke over til Tidal.

Pilene i musikkbransjen peker kanskje oppover, men dette kan snu igjen. For det virker som om musikkbrukerne heller mønstrer på en piratskute, enn å kjøre luksusyacht med Beyoncé og Jay-Z.

(PS: Det tok kun litt over et døgn før Lemonade mandag formiddag likevel var tilgjengelig for kjøp i Itunes...)

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Kanye West
  2. Tidal
  3. Beyoncé
  4. Spotify
  5. Musikk