Meninger

Aftenposten mener: Ungarn viser hva som skjer når EU svikter

175 kilometer med netting og piggtråd markerer nå EU-landet Ungarns grense mot Serbia.

 • Aftenposten Redaksjon

Gjerdet er et bastant, fysisk skille som understreker at dette er slutten på det trygge og "grenseløse" Schengen-området og begynnelsen på den farlige og kaotiske verden utenfor. Dette skjer i Europa 70 år etter Annen verdenskrig.

Ungarske myndigheter tettet mandag de siste hullene. De som heretter prøver å forsere gjerdet, risikerer streng fengselsstraff. Regjeringen i Budapest har erklært unntakstilstand i to provinser og sendt soldater for å hjelpe politiet.

DEN KYNISKE logikken som ligger bak byggingen av gjerdet, forteller at prosjektet er en suksess. Ungarn planlegger derfor et annet gjerde på grensen til Romania. EU slapp under sterk tvil Romania inn i familien i 2007, men landet er foreløpig ikke en del av Schengen.

"Suksessen" kan måles i form av en mengde mennesker som hoper seg opp på serbisk side, eller som drar på leting etter en ny rute via Kroatia. Serbia protesterer mot at Ungarn skyver problemene over på en nabo som ikke er rustet til å håndtere dem. Det er en klage som kan høres stadig flere steder i Europa under flyktningkrisen.

UNGARN har ødelagt mye av sitt internasjonale omdømme de siste ukene. Myndighetene har stått overfor utfordringer som ville ha skapt store problemer i mange land, vårt eget inkludert. Det er forståelig at ikke alt fungerer som det skal i en presset situasjon, men Ungarn har gjort saken uendelig mye verre ved å demonstrere en utilgivelig arroganse og mangel på medmenneskelighet.

VIKTOR ORBÁN, statsminister fra 1998 til 2002 og igjen fra 2010, står i spissen for en regjering som i økende grad spiller på fremmedfrykt og mistenkeliggjøring av minoritetsgrupper. Samtidig utøver det høyreorienterte regjeringspartiet Fidesz sin flertallsmakt på en måte som minner mer om forholdene i Vladimir Putins Russland enn i et liberalt demokrati.

Den ubarmhjertige holdningen til sårbare mennesker på flukt representerer et lavmål i den tragiske utviklingen som Orbán har vært gjennom siden han i unge år markerte seg som en uredd motstander av det forhatte kommuniststyret.

DEN BREDE STØTTEN til Orbáns politikk vitner om en faretruende stemning i det ungarske samfunnet. Det gjør ikke fremtidsutsiktene lysere at Ungarn også har godt organiserte ekstremister som krever en enda hardere linje.

Like urovekkende er det at Orbán fremstår som leder og inspirator for andre land i Øst-Europa som bare vil ta imot noen få "kristne" flyktninger. Han har blant annet møtt sine kolleger fra Polen, Tsjekkia og Slovakia for å samordne den østeuropeiske "flyktningopposisjonen".

MINISTERMØTET I EU denne uken endte bare med enighet om å fordele et mindre antall flyktninger på frivillig basis. Håpet er nå at en ordning med omfattende og forpliktende kvoter kan komme plass i oktober. Noe annet vil være et av de alvorligste nederlag i EUs historie.

Skriften på veggen er tydelig: I ventetiden vil land etter land se seg nødt til å innføre grensekontroll og andre restriksjoner. Resultatet kan bli at Europa ikke bare får ett Ungarn, men flere på rekke og rad.

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Schengen
 3. Romania
 4. Serbia
 5. Ungarn
 6. Flyktninger
 7. EU

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Frank Rossavik anbefaler: De beste internasjonale artiklene om Brexit

 2. MENINGER

  Norske vassdrag og EUs tredje energimarkedspakke

 3. MENINGER

  Få kvinnene frem i asylkøen

 4. MENINGER

  Spent på hva vi har i vente fra høyrenasjonalistiske populister? Da bør du følge nøye med på utviklingen i Polen.

 5. MENINGER

  Nå anes konturene av et nytt EU | Nils Morten Udgaard

 6. MENINGER

  Det finnes ingen dumme spørsmål – om nekrofili | Svein Øverland og Ingeborg Senneset [podcast]