Meninger

Horne i siden

  • Mímir Kristjánsson
    Mímir Kristjánsson
Venstresiden bør gå inn i Regjeringens kommunereform og offentlig-privat samarbeidsstruktur heller enn å bruke tiden sin på gamle twittermeldinger, skriver Mímir Kristjánsson.

Neste gang Solveig Horne dummer seg ut på Twitter, bør vi telle til ti og heller spare vårt digitale blekk til kommunereformen.

Det har vært tunge dager for oss som ønsket oss fire nye rødgrønne år.

Som de fleste andre med hjertet til venstre, mener jeg naturligvis at samtlige statsråder nå bør gå av – jo før jo heller.

Likevel er det noe i meg som stritter imot når liberale kommentatorer denne uken har gjort likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til skyteskive nummer én i den nye regjeringen.

Bare så det skal være sagt: Solveig Horne fortjener det hun får. Én ting er twittermeldingen fra 2010 der Horne «lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?». Uttalelsen er uheldig, men det bør ikke sjokkere at en statsråd fra Frp ikke er blant våre fremste homoliberalere.

Mímir Kristjánsson

Noe helt annet er intervjuet med NRK fra 2011, der Horne langt på vei sidestiller gutter og jenters ansvar for grensesetting på byen. Den typen holdninger er ikke en likestillingsminister verdig, og det er helt på sin plass at Horne har gått tilbake på dem.

Ikke det verste

Poenget er ikke å ta Horne i forsvar. Men er virkelig hennes gamle bommerter det verste med vår nye regjering? Jeg nevner i fleng fra regjeringsplattformen: Kommunereform, søndagsåpne butikker, store skatteletter for de rike og privat sugerør ned i statskassen gjennom offentlig-privat samarbeid (OPS). Er man ute etter enkeltstatsråder, kan det være verdt å nevne at vår nye kunnskapsminister i sin tid har omtalt norske velgere som «statens trofaste saueflokk». Og dette var ikke noen twittermelding, men et kapittel i en i hel bok om velferdsstatens fremtidige kollaps.

På likestillingsfeltet finnes det også mer enn nok å henge fingrene i. Reservasjonsrett for fastleger ved abort er et stort tilbakeskritt for likestillingen i Norge. Venstresiden gjør seg selv en bjørnetjeneste om viktige spørsmål dersom dette drukner i noen gamle dumheter fra Solveig Horne.

Lett å ta

På mange måter er Solveig Horne den lavest hengende frukten for oss som vil kritisere Regjeringen. Vi snakker om en erkekonservativ mørkekvinne fra Vestlandet, en dame uten høyere utdanning og med standpunkter som kolliderer med verdisynet til så å si hele hovedstadspressen.

Det er klart det er enklere å ha det moro på hennes bekostning enn på Torbjørn Røe Isaksens. Men bør vi gjøre det så enkelt for oss selv?

Les også

- Det er klart at man skal tukte den man elsker

Mitt svar er nei. Strukturspørsmål som kommunereform og offentlig-privat samarbeid er kanskje mindre sexy og mer kompliserte enn enkle verdispørsmål, men de betyr mye mer for folk der ute. Da må venstresiden gå inn i dem, og ikke bruke tiden sin på gamle twittermeldinger.

Kjøpt Høyres fortelling

Dypest sett handler dette også om synet på Høyre og Frp. Etter valget kan det virke som om venstresiden har kjøpt Høyres fortelling om at partiet nå nærmest er blitt et sentrumsparti. Dermed blir det verste som kan skje under vårt nye styre at Høyre mister kontrollen på Frp. Men er venstresiden tjent med å bruke de neste fire årene på å heie frem Høyres ansvarlige jurister og økonomer i kamp mot bygdetullingene i Frp? Jeg tror ikke det. Neste gang Solveig Horne dummer seg ut på Twitter, bør vi derfor telle til ti og heller spare vårt digitale blekk til kommunereformen.

Les også

Sigbjørn har rett