Meninger

Tilbaketogets triumf

  • Knut Olav Åmås
    kultur-, debatt- og forskningsredaktør
AFT01735145-s7A9KmQRZY.jpg

Hestehandel og kompromisser er partipolitikkens mest slitsomme side. Den nye Munch-løsningen viser at det også er den mest verdifulle.

knut olav åmås.jpg

På Oslo-byrådet og Sosialistisk Venstrepartis pressekonferanse tirsdag formiddag observerte jeg noe som ikke er så vanlig å se på politiske pressekonferanser. Settingen var denne:Vi satt i det trepanelkledte, svært flotte Munch-rommet i annen etasje i Oslo Rådhus, med Edvard Munchs store maleri Livet på veggen foran. Rommet var fullt av et dusin TV-kameraer, flere dusin mediefolk og like mange hovedstadspolitikere. De visste at en slitsom politisk prosess nå hadde fått en konklusjon, en prosess der følelsene har vært sterke og oppgittheten stor. Kanskje det var derfor jeg så det jeg så: Flere med lett tårevåte øyne, men denne gang av glede og ikke skuffelse.

Det er riktig å kalle det en historisk dag. Endelig har et viktig nasjonalt og internasjonalt museum som det lenge har vært politisk flertall for, fått et flertall også for den fysiske plasseringen. Det er på høy tid.

Seiret ved å gi seg

”Her må noen gi seg”, sa Oslos ordfører Fabian Stang (Høyre) lakonisk da bystyret stemte ned Lambda i Bjørvika i desember 2011 etter at Fremskrittspartiet hadde vendt tommelen ned, fjernet flertallet for Lambda og samtidig gått ut av byrådet i protest. På samme tid stod Arbeiderpartiet, SV og Rødt steilt på Munch-museum på Tøyen. Så hvem ville gi seg, hvordan i all verden skulle så fastlåste fronter bli til et flertall som var til å stole på?

Les også

Borgen: - Tror ikke at forholdet til Ap skades

Så skulle det altså bli SV som ble tilbaketogets helter ved å gi seg i tide til at et Munch-vedtak nå kan fattes allerede om en uke eller to, i god tid før sommeren. Samtidig har partiet fått presset gjennom storstilt byutvikling i Oslo øst.SVs nye standpunkt i Munchmuseums-saken og den nye alliansen med det borgerlige byrådet bestående av Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, viser at det kan komme politiske seire ut av rett og slett å gi seg. ”Tilbaketogets triumf” vil jeg kalle SVs snuoperasjon i Munch-saken, etter at partiet i noen år nå har stått steilt sammen med Arbeiderpartiet og Rødt for nytt Munchmuseum på Tøyen. De fremstår som seierherrer fordi de har gitt seg. Samtidig har partiet og Oslo øst fått rikelig igjen for tapet av Munch-museet.

Ja, så mye at byrådet ikke en gang har regnet på hva det vil koste til syvende og sist. Men politikk er det muliges kunst, og byrådet har et flertall bak seg i disse sakene.

Sosialpolitikk og kulturpolitikk

Resultatet er til å glede seg sterkt over: Ikke bare får vi nå et endelig vedtak om Munch-museet og en ferdig bygning innen 2018. I tillegg blir bydelen Tøyen i Oslo øst det sterkeste nasjonale senteret for levende formidling av naturvitenskap på bred basis, gjennom et nytt vitensenter og trolig et nytt Norsk Teknisk Museum. Pluss det eksisterende Naturhistorisk museum som snart får sitt nye, store veksthus.

I tillegg skal det satses sterkt på byutvikling i en av Oslos mest trøblete bydeler, gjennom nye parkområder, en oppgradert Tøyen skole,

Les også

Lambda-arkitekten: Jeg ga aldri opp håpet

færre kommunale boliger og kraftig opprusting av Tøyen senter og T-bane. Pakken som det er enighet om gjelder også Oslo-politikken generelt, nemlig etablering av 700 nye kulturskoleplasser i Oslo og bedre bemanning i barnehagene i hovedstaden – begge viktige politiske saker.

Sosialpolitikk og kulturpolitikk går opp i en høyere enhet, er jeg fristet til å si.

Drøftinger i det skjulte

Hemmelige forhandlinger den siste måneden, med spesiell intensitet den siste uken, varte helt frem til tirsdag morgen. Bare ytterst få personer kjente til kompromisset som Aftenposten fikk tilgang til en halvtime før pressekonferansen: En enighet mellom byrådspartiene og SV om Lambda i Bjørvika og storsatsing i Oslo øst. Ikke en gang relativt betrodde partifeller ble involvert, av frykt for at resultatet skulle bli veltet i siste runde.

Nederlaget er stort og smertefullt for både Ap og Frp: For Ap fordi kampen om Munch-museet på Tøyen er over en gang for alle – selv om partiet burde være svært fornøyd med den nye satsingen på Tøyen, som jeg er overbevist om vil bli langt viktigere enn Munch-museet

Les også

Politisk enighet om at Lambda skal bygges

noen gang har vært eller ville kunne bli for bydelen. For Frp er nederlaget stort fordi de nå må sitte og se på at investeringene både i Munch og på Tøyen blir adskillig større enn de kunne være med på.

I dag brøt de attpåtil budsjettsamarbeidet med byrådet.

Både Ap og Frp er spilt langt utover sidelinjen.

Men hva skal det koste?

Jeg spurte byrådsleder Stian Berger Røsland på dagens pressekonferanse om byrådet har stipulert kostnadene ved de nye byutviklingstiltakene i Oslo øst, og fikk et svært uklart svar. Noe har de oversikt over, annet ikke. Men tallene skal ”kvalitetssikres”, bedyret byrådslederen.

Ja, det får vi håpe – og det bør skje snarest mulig. Det er vanlige borgeres skattepenger det er snakk om.

Uansett: De politiske vinnerne i tirsdagens politiske klimaks i en av de mest slitsomme politiske sakene det siste tiåret er SV, samtidig som det borgerlige byrådet har unngått et prestisjenederlag. Men de virkelige vinnerne er selvsagt alle som er interessert i Edvard Munchs kunst i Norge og utlandet – og alle som gleder seg til at Oslo skal bli en enda bedre by å bo i.

Ordfører Fabian Stangs oppgitte, men presise ”Her må noen gi seg”-replikk i bystyret for halvannet år siden var inntil nå den mest treffende replikk jeg har hørt i bypolitikken i Oslo. Tirsdag formiddag fikk den konkurransen av byrådsleder Stian Berger Røslands avslutningsord på pressekonferansen:

”Da gjør vi det sånn!”

Les også

Den hvite flukten fra Tøyen