Meninger

Jeg ble så sint som fy!

 • Ib Thomsen

Lar vi være å lese Egner slik Fanden leser Bibelen, vil vi først og fremst sitte igjen med respekt for forfatteren som klarte å vekke empatien i oss for sitt snodige og sjarmerende univers, skriver Ib Thomsen Cappelen Damm

Sofia Jupither har ikke forstått noe av Egner.

Da jeg leste teaterregissør Sofia Jupithers kronikk i Aftenposten 9. januar, hvor hun angriper Thorbjørn Egners Kardemomme by, ble jeg så sint som fy. Etter en tur i teateret med sin sønn, slakter hun med særegen svensk humørløshet Egners menneskesyn, kvinnesyn og samfunnsforståelse på en så bisarr måte at man nesten kunne ha mistenkt henne for overhodet ikke å ha forstått stykket.

Ib Thomsen (Frp). Frp/Aftenposten

I følge Jupither vil Kardemomme by bidra til å vanskeliggjøre arbeidet for mangfold og likestilling i generasjoner fremover.

Ikke forstått noe

I fjor var det 100 år siden Egner ble født, hovedverkene hans er skrevet på 1940— og 50-tallet. Jeg innrømmer gjerne at vår kjære Kardemomme by ikke har hengt helt med i tiden på alle områder. Riktignok tørker politimester Bastian når fru Bastian vasker opp. Men han burde gjort mer. Kjønnsrollene speiler for en stor del tiden stykket er skrevet i, men da er det også lov for foreldre å utfordre barna når man leser stykkene. Dette får barna til å reflektere.

Jupither anklager Egner for å fremstille et samfunn hvor annerledeshet er den største ulykke. Jeg kan ikke forstå hvor hun tar det fra. For meg representerer Kardemomme by nettopp et felleskap med stor takhøyde. Byens innbyggere er svært mangfoldige, og kritikken av Egners kvinnesyn tyder på at Jupither ikke har forstått noe.

Les også

Er det ikke på tide å begrave Thorbjørn Egner for alltid?

Røverne, som med mannssjåvinistiske hensikter kidnapper tante Sofie for å få hjelp med husarbeidet, ender jo selv opp med å måtte rydde, vaske og endre livsstil i møte med en svært handlekraftig og samfunnskritisk kvinne. Og i barberer Sørensens skikkelse viser Egner en til 50-tallet å være svært moderne tilnærming til ulike mannsroller, som man kan drøfte med barna om man vil. Røverne blir reformerte samfunnsborgere som realiserer seg selv, dels på svært utradisjonelt vis, etter endt kriminell løpebane. Kardemomme by er rett og slett et samfunn hvor problemer blir løst til felles beste. Hva er galt med det?

Absurditeter

Jupithers beskyldninger om høyreekstremisme i den kjære og gode leveregelen «Du skal ikke plage andre, men må være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil» topper listen over kronikkens absurditeter. Kardemommeloven er en sunn, frihetselskende leveregel, som ville vært helt utenkelig i regimer man finner langt ute på høyre— eller venstresiden.

Som liberalist mener jeg Kardemommeloven er en god rettesnor i livet, hvor den personlige friheten til å ta avgjørelser som påvirker egne liv verdsettes høyt, og hvor statens ansvar er å verne om denne rettigheten. Påstanden om at regelen lærer oss å «gi blaffen i andre» når leveregelen sier at du skal være grei og snill faller på sin egen urimelighet. Demokratisk er det langt mer betenkelig at politimesteren både skriver og håndhever lovene.

All litteratur har en kontekst, selvsagt også Egners. Men lar vi være å lese Egner slik Fanden leser Bibelen, vil vi først og fremst sitte igjen med respekt for forfatteren som klarte å vekke empatien i oss for sitt snodige og sjarmerende univers. Hvem andre har klart å gi oss medfølelse med tannråte, enn Egner gjennom tanntrollene Karius og Baktus?

Egner, og hans univers, er milevis fra graven. Faktisk er jeg ganske sikker på at Frp vil gå for en storstilt feiring også til Egners tohundreårsjubileum i 2112.

 1. Les også

  - Kardemommeby er da ikke skadelig for barn, sier Hadia Tajik

 2. Les også

  Egners sønn mener svensk regissør har misforstått

 3. Les også

  Pippis pappa, Onkel Tom og Harry Potter

 4. Les også

  Svensk regissør: - Egner er direkte skadelig for barn

 5. Les også

  Kardemomme by skadelig for barn? Hæ?

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Folk og røvere klare for riksteaterturné

 2. KULTUR

  Alt er som før i Kardemomme by

 3. NORGE

  Hun er blitt «de skamløses» forbilde. I dag snakker hun om sine erfaringer på Stortinget.

 4. A-MAGASINET

  Hva gjør friluftlivet unikt? Jakten på stillheten? Flukten fra arbeidet? Kontakten med naturen?

 5. A-MAGASINET

  Sofie skrek til hun sovnet av utmattelse. Foreldrene var utslitte. Så fikk hun diagnosen.

 6. KULTUR

  Forfatteren som ville tenne gnisten hos barn, fyller 100 år i år